NEPLP sāk administratīvo lietu par PBK raidījumu "Cilvēks un likums" • IR.lv

NEPLP sāk administratīvo lietu par PBK raidījumu “Cilvēks un likums”

38
Foto: Ieva Lūka, LETA

Padome trīs dienu laikā pieprasīs paskaidrojumus no PBK

Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sākusi administratīvo lietvedību par “Pirmā Baltijas kanāla” (PBK) 4.oktobra raidījumu “Cilvēks un likums”, ziņo LETA.

Pēc padomes sēdes NEPLP vadītājs Ainārs Dimants teica, ka raidījumā saskatāmi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Varētu būt pārkāpts likuma 24.pants, kas nosaka, ka elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Par šo pārkāpumu paredzēts administratīvais naudas sods līdz 1500 latiem.

Tiks arī izvērtēts, vai raidījums satur krimināltiesiska pārkāpuma pazīmes. NEPLP trīs dienu laikā pieprasīs paskaidrojumus no PBK.

Ceturtdien NEPLP vērtēja situāciju, kāda izveidojusies pēc PBK pārraides “Cilvēks un likums”, kurā pausta nicinoša attieksme pret Lietuvas brīvības cīņām un 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem.

Šajā raidījumā piedalījās Krievijas pilsonis, bijušais Padomju Savienības Valsts drošības komitejas specvienības “Alfa” komandieris Mihails Golovatovs, ko Lietuva jau 22 gadus grib saukt pie atbildības saistībā ar uzbrukumu Viļņas televīzijas tornim, kā arī Lietuvas Komunistiskās partijas darbonis Aļģimants Naudžūns un bijušais Lietuvas PSR prokurors Antans Petrausks.

Pārraidē tika apgalvots, ka uzbrukumā neesot bijis neviena upura, kura nāvē būtu vainojama padomju armija, un viss notikušais esot liela Lietuvas varasiestāžu provokācija.

Lietuvas radio un televīzijas komisija (LRTK) vērsās pie NEPLP, jo PBK, kas raida uz Lietuvu, ir reģistrēts Latvijā. LRTK arī pieprasījusi PBK atsaukt nepatiesos un Lietuvas pilsoņus aizskarošos apgalvojumus un aicinājusi telekanālu atvainoties Lietuvas cilvēkiem par informāciju, kas varēja aizskart viņu pilsoniskās jūtas, ticību tautas brīvības cīņu garam un Lietuvas valstij.

LRTK trešdien, 9.oktobrī, pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem apturēt to PBK pārraižu translēšanu, kuru saturs veidots Krievijā, Baltkrievijā un citās pie Eiropas Savienības (ES) nepiederošās valstīs, vēsta portāls “Lrytas.lt”.

PBK norāda, ka par autorraidījumā “Cilvēks un likums” paustajiem viedokļiem vispirms atbild minētās programmas autori un personas, kas šos viedokļus izteikušas. PBK atzīst, ka, neraugoties uz vārda brīvības fundamentālo nozīmi jebkuras demokrātiskas valsts pastāvēšanā un uz to, ka plašu rezonansi izraisījusī Lietuvas vēsturisko notikumu interpretācija izskanēja konkrētā žurnālista autorprogrammā, arī vārda brīvības tiesības nav absolūtas un var tikt ierobežotas. Taču demokrātiskā valstī tikai tiesa, vispusīgi izvērtējot konkrētās lietas apstākļus, var pieņemt lēmumu, kā vērtējami vienas vai otras puses izteiktie viedokļi. PBK nevar uzņemties veikt tiesas funkcijas.

Kanāls uzskata, ka tikai no tiesas lēmuma var “izrietēt tālākas konsekvences” saistībā ar izteikto viedokļu autoriem vai mediju, kas tās publiskojis. Balstoties uz tiesas lēmumu, PBK ir gatavs atvainoties par minētā raidījumā izteikto pozīciju un izpildīt jebkurus citus tiesu instanču lēmumus saistībā ar šo programmu.

PBK izsaka nožēlu, ka minētais raidījums ir aizskāris Lietuvas iedzīvotāju pilsoniskās jūtas. PBK ir gatavs piedāvāt savu Lietuvas lokālo ziņu “Lietuvas laiks” informatīvo platformu Lietuvas sabiedrības pārstāvjiem viedokļa paušanai par šo problēmjautājumu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvā pieejamā informācija, savulaik NEPLP priekšgājēja Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) nolēma piemērot 2000 latu naudas sodu SIA “Pirmais Baltijas kanāls” (PBK) “par raidījuma “Gadsimta noslēpumi” izplatīšanu, nenodrošinot tajā iekļauto faktu godīgu, objektīvu un vispusīgu atspoguļošanu”.

Sods telekompānijai tika piemērots, jo Latvijas Vēsturnieku komisija atzina, ka PBK raidījumā “Gadsimta noslēpumi” Baltijas okupācijas fakti atspoguļoti vienpusēji un neobjektīvi, izmantojot padomju vēstures traktējumu.

2004.gada 31.augustā PBK pārraidīja raidījumu, kurā interpretēti vēstures fakti par Molotova un Ribentropa paktu. Ažiotāža šī raidījuma dēļ radās Lietuvā, kuras Radio un televīzijas komisija vērsās NRTP ar vēstuli un pārmetumiem par PBK raidījumu. Lietuva rosināja kanālu pat slēgt.

 

Komentāri (38)

Ieva 10.10.2013. 16.19

Pārkopēju to, ko nokomentēju no rīta, jo tas, izskatās, sāk piepildīties. Nu, samaksās to sodu 1500 ls…
Tas nav plānot 50 miljonu iztērēšanu saulainajai tālei, vai kārtējā konkursa izsludināšanu, te vajag konkrētu rīcību, uz ko NEPLP nav spējīga…
NEPLP var uzraudzīt, bet tas viņiem nenozīmē rīkoties -tas esot boļševistiski

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Varu galvot, ka Latvijas drošības dienesti tikai pakratīs pirkstu un norādīs, lai PBK tā vairāk nedara, jo esam tik toleranti, ka ļaujam sev kāpt uz galvas- ar iemeslu, ka tak jāievēro cilvēktiesības utt.
Būs simts atrunas- ka tas nav tik viennozīmīgi, ka jāveido komisija izpētes darba grupas izveidei, ka nevar bojāt attiecības, ka vajag starptautisku izvērtējumu, ka… Tikmēr Krievijas nacionālšovinisti turpinās taisīt uz galvas…
Vienīgā valsts, no kuras krievi nebrauc prom, ir Latvija (jā, brauc prom pat no Baltkrievijas). Kāpēc? Tāpēc ka viņiem te patīk. Latvieši lien uz vēdera viņu priekšā..

+14
0
Atbildēt

0

buchamona 10.10.2013. 15.50

..Balstoties uz tiesas lēmumu, PBK ir gatavs atvainoties par minētā raidījumā izteikto pozīciju un izpildīt jebkurus citus tiesu instanču lēmumus saistībā ar šo programmu…+++ Cik aizkustinoši :) Pretīgi lasīt, kā šie putinistu mūdži pārvērš zaimos tādus jēdzienus, kā brīvība un demokrātija, pret kuriem šie kremlini tik izmisīgi cīnās paši savās mājās. Kā viņi murgo par “… brīvības fundamentālo nozīmi jebkuras demokrātiskas valsts pastāvēšanā..”, bet pieminētais 1500 Ls lielais naudas sods, kurš PBK varētu ” draudēt” par Lietuvā pastrādāto nelietību, ja tiešām ar to vien Latvijas tiesa aprobežosies, tad lietuviešiem tāds mūsu tiesas lēmums būs vēl viena pļauka, tikai jau no ” brāļu” :) puses un tikai.

Pie tam, cik atceros Nevzorovs taču laikam bija to mūsu ienaidnieku sarakstā, kuriem Latvijā iebraukšana liegta. Atrada tomēr ceļu kā apgānīt Latvijas vārdu :)

+13
0
Atbildēt

4

    Inese > buchamona 10.10.2013. 16.06

    Kas ir curiki? Ēbreju tautības Latvijas iedzīvotāji? Providus pētnieki? Ko šis vārds vispār nozīmē? Vai tas ir atvasinājums no cunarefiem?

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Nika > buchamona 10.10.2013. 17.58

    Musdienu totalitarie rezhimi ir iemacijushies izmantot demokratiju citaas valstis savam piesegam. Shis ir viens no piemeriem. Varda briviba sheit nozime, ka vini var propagandet savus imperijas murgus. Tai pat laika krievija par varda brivibu liek cietuma. Uzglezno Putinu apakshvelaa…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > buchamona 10.10.2013. 16.01

    Saderam, ka beigu galā būs čiks!
    Latvijas curiki taču neuzdrīkstēsies iet pret Maskavu un “Eiropu” reizē. Jo Eiropas drošības un sadarbības organizācija – EDSO (tas pats Muižnieka kantoris) jau ir “paudis bažas” sakarā ar krievu PBK darbības ierobežošanu Lietuvā.
    http://ru.delfi.lt/news/politics/litva-razocharovana-kommentariyami-obse-v-zaschitu-pervogo-baltijskogo.d?id=63004812

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 10.10.2013. 16.07

    fretka . Ko tur EDSO saka :), tam kantorim ir pupu mizas vērtība, taču, protams, es ar Tevi nederēšu, negribu zaudēt :)) Protams, ka no visas šīs jezgas čiks vien iznāks. Dimants parosīsies, papļāpās no ” zilā ekrāna” un ar to viss arī beigsies :)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 10.10.2013. 15.58

Vienīgais pareizais lēmums ir šo perēkli slēgt, pie reizes rūpīgāk filtrējot arī pārējos maigās varas trubadūrus. Nekādi naudas sodi un publisks “fui” nepalīdzēs.

Kā paši krievi saka: gorbatovo toļko mogila ispravit.

+12
-1
Atbildēt

3

    Inese > silvija_vitina 10.10.2013. 16.04

    Vah, cik tu netāļredzīgs un aprobežots, kā jau tipisks latviešu naciķis ;) Nu, aizklapēs to PBK, tu domā, ka auditorija pārslēgsies uz LTV skatīšanos? A bet nē takšu ;) Skatīsies oriģinālos Krievijas Federācijas kanālus (internetā, no pavadoņa utt), tādējādi pilnībā nonākot Krievijas informācijas laukā un nesaņemot pat tās Latvijas ziņas, ko piedāvāja PBK ;)

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > silvija_vitina 10.10.2013. 19.31

    Sapņo vien tāļāk ;) Tā tā dzīve paiet, sapņojot ;)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > silvija_vitina 10.10.2013. 18.27

    tādējādi pilnībā nonākot Krievijas informācijas laukā
    _______________________________________________
    Kaut viņi ne tikai informācijas, bet arī krievijas laukā nonāktu pie pleskavas visi Latvijas ienaidnieki…
    Nekas, drīz jau tas brīdis…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu