Kritizē Rīgas pils apdrošināšanu par bilances vērtību • IR.lv

Kritizē Rīgas pils apdrošināšanu par bilances vērtību

31
Degošā Rīgas pils. Foto: Ieva Čīka, LETA

VNĪ ir pelnījusi „fui”, apdrošinot Rīgas pili par pieciem miljoniem latu

Jāuzlabo sabiedrības izpratne par apdrošināšanu, piemēram, Rīgas pils apdrošināšanas gadījums liecina, ka joprojām nav izārstēta slimība īpašumu apdrošināt par bilances vērtību, intervijā biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins.

“Apdrošināt Rīgas pili par pieciem miljoniem latu, kā to izdarīja “Valsts nekustamie īpašumi”, ir diezgan smieklīgi, tas ir stipri par maz,” sacīja Abāšins, paužot viedokli, ka īpašums ir jāapdrošina par atjaunošanas vērtību. Rīgas pilij atjaunošanas vērtība ir daudz lielāka par pieciem miljoniem latu, tās būvēšana no nulles izmaksātu vismaz 20 vai 30 miljonus latu. Turklāt ēkai ir arī vēsturiskā vērtība, kas ir nenovērtējama.

“”Valsts nekustamie īpašumi”, kas veica šo apdrošināšanu, noteikti pelnījuši “fui”, jo Rīgas pilij apdrošinājuma summa pieci miljoni latu ir stipri par maz,” teica Apdrošinātāju asociācijas prezidents.

Viņš atzina, ka šādos gadījumos jārunā ne tikai par finansējumu, bet arī par kompetenci.

Savulaik Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam bijusi pētniecības nodaļa, taču tā līdzekļu taupīšanas nolūkos likvidēta. Divi, trīs vai pieci cilvēki, kas šādā nodaļā varētu strādāt ar smago ugunsgrēku iemeslu izpēti un turpmāko novēršanu, būtu proaktīvs ieguldījumus, lai novērstu tādus gadījumus kā Rīgas pils ugunsgrēks, atzina Abāšins. Taču pēc Rīgas pils ugunsgrēka bija jāaicina eksperti no Lietuvas.

Abāšins norādīja, ka pirms tādas ēkas kā Rīgas pils rekonstrukcijas ugunsdzēsējiem un spēcīgākajiem Latvijas ekspertiem vajadzēja to izložņāt no augšas līdz lejai un uzrakstīt virkni vadlīniju, kā ēkā veikt remontu no drošības viedokļa. “Par to valstij būtu jāpadomā,” aicināja nozares eksperts.

Abāšins Apdrošinātāju asociācijas prezidenta amatā tika ievēlēts šovasar. Viens no viņa mērķiem jaunajā amatā ir veicināt sabiedrības izpratni par apdrošināšanu. Lai to panāktu, viena no iecerēm ir strādāt ar skolēniem un studentiem, attīstot sadarbību ar citiem nozares spēlētājiem, piemēram, bankām, kam ir sava izglītības programma. Prioritāšu vidū ir arī ciešāka sadarbība ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju, apdrošināšanas nozares prestiža celšana, likumdošanas pilnveidošana un apdrošināšanas vides konkurētspējas celšana Baltijas valstu kontekstā.

 

Komentāri (31)

janazakovica 08.10.2013. 12.53

pionieru pils nodega

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu