Vāclava Havela balva piešķirta baltkrievu disidentam Aļesam Beļackim • IR.lv

Vāclava Havela balva piešķirta baltkrievu disidentam Aļesam Beļackim

37
Baltkrievu disidents Aļess Beļackis tiesas zālē. Foto: ELTA/LETA

“Amnesty International” pasludinājusi Beļacki par sirdsapziņas cietumnieku

Pirmā starptautiskā Vāclava Havela balva pirmdien piešķirta baltkrievu disidentam un politieslodzītajam Aļesam Beļackim par “nenogurstošo darbu pilsoņu tiesību aizstāvēšanā” Baltkrievijā, ziņo LETA/RTL.

“Ik dienu cīņā pret cilvēktiesību pārkāpumiem un netaisnību, patvaļību un autoritārismu [Beļackis] strādāja bez atelpas, lai Baltkrievijas pilsoņi kādu dienu varētu izbaudīt Eiropas standartus,” balvas piešķiršanas ceremonijā pirmdien Strasbūrā sacīja Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas priekšsēdētājs Žans Klods Miņons.

Beļackis ir cilvēktiesību centra “Vjasna” priekšsēdētājs. 2011.gada novembrī viņam tika piespriests četrarpus gadu ilgs cietumsods par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. “Vjasnas” priekšsēdētājam tika izvirzītas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros, ko viņa kolēģi un atbalstītāji uzskatīja par politiski motivētām.

Pats apsūdzētais norādīja, ka šie līdzekļi bijuši domāti cilvēktiesību centram “Vjasna”, bet prokurori apgalvoja, ka tie esot bijuši viņa personiskie līdzekļi. Pēc Beļacka teiktā, liela daļa no šiem līdzekļiem nav nonākusi Baltkrievijā, bet izdota informatīvu materiālu gatavošanai vai semināru rīkošanai citās valstīs.

Cilvēktiesību centru “Vjasna” Beļackis nodibināja 1996.gadā. 2007.gadā Beļackis kļuva par Parīzē bāzētās Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas viceprezidentu.

Beļacka darbībai aktivizējoties, attiecīgi pastiprinājās viņa un viņa līdzgaitnieku vajāšanas un nepamatotas aizturēšanas. Lai gan Beļackim bija iespējas atstāt Baltkrieviju, viņš tās neizmantoja un galu galā tika apcietināts un notiesāts.

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija “Amnesty International” pasludinājusi Beļacki par sirdsapziņas cietumnieku.

Pieņemot balvu sava vīra vārdā, Beļacka sieva Natālija Pinčuka sacīja: “Šī [balva] ir novērtējums daudzajiem gadiem, ko viņš kā aktīvists veltījis tiesību aizstāvībai, savai principiālajai nostājai, varonībai, atklātajai cilvēktiesību un savas tautas brīvības aizstāvībai, kā arī Baltkrievijas mīlestībai.”

“Cīņa pret cilvēktiesību pārkāpumiem, atbalstot un palīdzot tiem, kas kļuvuši par upuriem cīņā par demokrātiskiem uzskatiem, – tā ir iedvesma, ko rada cilvēktiesību organizācija “Vjasna,” kuru viņš nodibināja 1996.gadā. Par to, kādā mērā viņa organizācijas darbība lika šķēršļus varasiestāžu pretlikumībai, liecina “Vjasnas” darbības aizliegums un Aļesa vairākkārtējā arestēšana,” piebilda aktīvista sieva.

Beļackis šogad ir arī viens no finālistiem, kas izvirzīti uz Saharova balvu, ko ik gadu piešķir Eiropas Parlaments (EP).

Uz starptautisko Vāclava Havela balvu šogad pretendēja arī Gruzijas Jauno advokātu asociācija un Ķīnas Tiesību aizstāvju organizācija.

Balvas apmērs ir 60 000 eiro (42 168 lati), un to dibinājusi Eiropas Padome, organizācija “Harta 77”, kā arī Vāclava Havela bibliotēka.

 

Komentāri (37)

kristrun 02.10.2013. 12.51

Betiņ! 1)Par Krieviju šoreiz neiet runa – spļāviens tēmēts Baltkrievijai; 2)Balvu nepiešķīra vispasaules referendumā; 3)Manevri Zapad bija Krievijas un Baltkrievijas kopīgie; 4)Kura izlūkdienesta dati Tev ļauj secināt, ka muskuļi ir ierūsējuši? 5)Kā, konkrēti Tev, Baltkrievija traucē dzīvot?

0
0
Atbildēt

0

Inese 01.10.2013. 17.00

Beļackis ir cilvēktiesību centra “Vjasna” priekšsēdētājs. 2011.gada novembrī viņam tika piespriests četrarpus gadu ilgs cietumsods par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. “Vjasnas” priekšsēdētājam tika izvirzītas apsūdzības par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas sevišķi lielos apmēros
========================

Tipisks politieslodzītais ;)

0
-3
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 01.10.2013. 19.51

Labi, ka zaglim Hodorkovskim neiedeva.

+1
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu