Portāls: Atzinums Flika lietā nopludināts saistībā ar "Wind One" strīdu • IR.lv

Portāls: Atzinums Flika lietā nopludināts saistībā ar “Wind One” strīdu

22
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Igauņu uzņēmuma atjaunojamo energoresursu biznesu Latvijā mēģinājuši pārņemt „Norvik banka” un Repšes biedrības atbalstītājs Vaitaitis

Valsts kancelejas atzinums par riskiem “airBaltic” akcionāru strīdos ticis nopludināts kā pretsitiens dokumentam, ko Valsts kanceleja iesniegusi ģenerālprokuroram un iekšlietu ministram par potenciālu starptautisku tiesvedību Igaunijas uzņēmuma “Wind One” investīciju aizsardzības lietā. Par to vēsta portāls “Pietiek.com“, kas publicējis Valsts kancelejas iesniegumu tiesībsargājošo iestāžu vadītājiem.

Īsāk sakot, dokuments atspoguļo situāciju, kā „Norvik banka” „roku rokā ar Einara Repšes biedrības „Latvijas attīstībai” atbalstītāju miljonāru Donātu Vaitaiti mēģinājuši pārņemt igauņu uzņēmuma „Wind One” atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā”, raksta portāls.

Valsts kancelejas ziņojumā aprakstīta situācija, “kas rada pamatotas bažas, ka pret Latvijas Republiku tuvākajā laikā var tikt sākta starptautiska tiesvedība vairāku desmitu miljonu latu apmērā par reiderismu attiecībā uz Igaunijas Republikā reģistrētam uzņēmumam “Wind One” piederošu Latvijas Republikā reģistrētu uzņēmumu grupu (koncernu) SIA “Winergy” (saistītie meitasuzņēmumi – SIA “Njord”, SIA “Stribog”, SIA “Venti”)”, ziņo LETA.

Pēc Valsts kancelejas pārstāvju domām, starptautiskā šķīrējtiesa “varētu atzīt, ka Latvijas Republika tiesībaizsardzības iestāžu personā ir pieļāvusi “Wind One” atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā ekspropriāciju”.

Ziņojumā aprakstīts, kā a/s “Norvik banka” centusies iespējami ātrāk pārņemt savā valdījumā “Winergy” koncerna mantu, kas ieķīlāta bankā, savukārt par šīs mantas pārvaldnieku iecēlusi SIA “Jaunpagasts plus” īpašnieku Donātu Vaitaiti, kura uzņēmumam “Norvik bankā” reģistrēta apjomīga komercķīla. Vienlaikus ir ierosināts kriminālprocess, kuru ietvaros arestēta igauņu uzņēmumu manta.

Valsts kanceleja lūdz izvērtēt Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes lietvedībā esošā kriminālprocesa ietvaros uzlikto arestu pamatotību, jo to dēļ koncerna darbība faktiski ir apturēta.

Valsts kanceleja otrdien paziņoja, ka tās atzinumus saistībā ar starptautiskās šķīrējtiesas procesiem cenšas ietekmēt kāds ekonomisks grupējums, kurā darbojas arī sabiedrībā un biznesa vidē zināmas personas. Valsts kancelejas direktores palīgs jurists Ivars Mēkons atzina, ka šīs ekonomiskā grupējuma aktivitātes ir saistītas gan ar kādu lietu, kur ir atklāts reiderisms, gan arī Bertolta Flika prasību starptautiskajā šķīrējtiesā par viņa kā investora tiesību aizskaršanu.

VK secinājusi, ka valstij var būt jārēķinās ar 15-16 miljonu latu kompensāciju ilggadējam aviokompānijas “airBaltic” vadītājam Flikam, ja viņš uzvarēs starptautiskajā šķīrējtiesā, liecina VK sagatavots ierobežotas pieejamības dokuments, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība, ja Starptautiskā šķīrējtiesa Flika prasību atzīs par pamatotu.

 

Komentāri (22)

lebronj2356 25.09.2013. 10.38

Lūk Jums Repšes “Attīstības biedrība” visā tās krāšņumā, muļķi, kas par tādiem balsos pēcāk vārēs baudīt labumus(lasi kaulus), kas sabiruši no saimnieku galda pēc bagātīgām dzīrēm(lasi, valsts subsidētu “biznesu” pārdales) !

+7
-3
Atbildēt

0

andris902 25.09.2013. 10.47

…par ko prieciņš?…ka Lato Lapsa rullē?….ja dokumenti no valsts iestādes tiek izmesti publiskai apskatei kā izlietots tualetes papīrs, tad kaut kas šajā valstī ir sagājis tādā ķīselī, ka neviens vairs nevar būt drošs, kur nonāk un kādās rokās nonāk dokumenti par valsts drošību….
….tirgus placī varētu kaut kas tāds notikt, nevis valsts iestādē!…ja valsts augstākās amatpersonas un valsts drošības iestādes uz šo nespēs adekvāti reaģēt un atklāt “kurmjus”, kuri rok kāda interesēs, tad nav jēgas šādu DP, SAB, VP iestāžu pastāvēšanai…

+8
-5
Atbildēt

6

    andris902 > andris902 25.09.2013. 11.10

    …Krix…kad būsi izkāpis no zīdaiņa autiņiem – sapratīsi, ka elki ir tikai pubertātes vecuma pusaudžiem, bet pieaudzis cilvēks spēj kritiski un adekvāti izvērtēt situāciju…nekritiska fanošana par nespējniekiem ir tikai vienas “īstenās latviešu partijas” fanklubam…

    …Tev patīk noklausīties kaimiņu sarunas un lūrēt pa atslēgas caurumu?…

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    piziks > andris902 25.09.2013. 13.08

    Nulle…

    Ha! Masveidīga flikošanās un repšēšanas attistīšanās neietekmēs valsts drošību?! Ne jau Finansu ministrijas budžets tiks samazināts, bet, kā līdzšinēji parasts, vispirms aizsardzības ministrijas budžets, ja premjeram un Vilkam būs jāizlemj, kā samaksāt Flikam! Ir citas idejas, kas reālistiskas nevis no nezinātniskās fantasķikas?! :)

    Vai, kā vakar TV3 ziņās un BEZ tabu, — izrādās, kamēr IZM Ķīlis lielījās, kam IZM šāgada budžeta nauda nav vajadzīga, tikmēr IZM ķīlētāji naudu atņēmuši tai programmai, kas skolās papildus palīdzēja latviešu valdou apgūt tiem bērniem, kuru vecāki atgriezušies Latvijā no ārzemēm!

    Latvijas iekšpusē Vienotība kopā ar koalīcijas nepieciešamo balstu — lemtspējas ziņā — iemanījusies savu izģēbšanos maskēt un neizrādīt, tādēļ citādi nekaunīgais, neprecīzais un rentabli tendenciozais Lato Lapsa šoreiz ir valstiski vajadzīgs, jo Vienotības un tiesiskās koalīcijas atlikušās lupatas noplēš atraktīvi, un arvien labāk redzams, cik Vienotības varai maz kopiga ar modeles augumu un cik maztīkami to redzēt, — arvien labāk redzams, ka Vienotības vara tāda pati vien blozga kā Kalvīšlaikos, vienīgi starp Lapsas norautajām lupatiņām vairāk luminiscenti zaļo stērbeliņu. :)

    Un gandrīz neticama ziņa, — Vienotības Āboltiņa beidzot publiski Latvijas Radio padauzījusi Vienotības Viņķelieni par dumi bravūrīgo mutes palaišanu. Ilgi Vienotība, ieskaitot Āboltiņu, skatījās un klausījās, kā konkurenti teš Vienotības aplamniekus un lasa reitingpunktus, beidzot ābolzaļajā kantorī kādam pielecis, ka savus muļķus vajag mācīt pašiem, lai nepazaudētu jebkuras no pēdējās cieņas atliekām… :)

    Tātad — dazī glābšanas riņķi turpmāk/pirms vēlēsanām būs pārkrāsoti Vienotības logo krāsās. :)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 25.09.2013. 12.31

    ….-“Blēdim Flikam nav nekāda sakara ar valsts drošību.”
    ———————–
    …bet ar valsts tiesiskās aizstāvības taktiku un valsts naudas maku – gan ir saistība!…
    ….lai ietaupītu līdzekļus, varbūt vajag vienoties, ka tiesvedībā pietiek ar vienu advokātu – Flika, kurš pārstāv abu pušu intereses…. :)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > andris902 26.09.2013. 00.56

    Āboltiņa iekrāmēja Viņķelei, lai grautu viņas autoritāti publiski, ārpus partijas, tādejādi vājinot viņas pozīciju partijas iekšienē.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > andris902 25.09.2013. 10.58

    Pie mums, kur katrs, atvainojiet sū… tiek noslepenots, atklātība reizēm ir vairā kā vēlama, sevišķi šādā gadījumā, lai vēlētājs jau laikus saprastu ar ko viņam ir darīšana ! Kas tad zanei – taisās politiskās simpātijas mainīt, kad V sāks grimt(sāk jau patiesībā) ?:)

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris > andris902 25.09.2013. 13.42

    Ja kādas grupas/partijas savtīga labuma gūšanai tiek klaji ignorētas valsts intereses (kā šajā gadījumā, kad prettiesiski atslepenots VK dokuments par valsts eventuālo pozīciju tiesvedībā ar Fliku), tad ir absolūti vienalga, kura partija ar kuru ķīvējas, kura ar kuru mīlējas: pēc iespējas ātrāk no alas jāizvelk „kurmis” un – lai spriež tiesa. Savukārt vēlētājiem pirms 12. Saeimas vēlēšanām derētu atcerēties, kuras partijas cilvēki šādas ziepes (par kurām, iespējams, kārtējo reizi nāksies maksāt mums visiem) vāra.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

alexander 25.09.2013. 11.52

Slikti, ka publiski nepieejama informācija tiek nopludināta, bet labi, ka šādi šķiet, atklājas ciniska, patvaļīga un nepieņemama reiderisma shēma. Un pamācoši – vienas informācijas nopludināšana izraisa kontrinformācijas nopludināšanu, uzskatāmi pierādot, ka nav nekā apslēpta, kas netiktu atklāts, ne slepena, kas netiktu uzzināts.

+2
-1
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > alexander 25.09.2013. 12.05

    ——-
    Kas maksā, tas pasūta mūziku!
    Ja pilsonīši vēlas uzdzīvot kā seriālā “ziepju opera” – tad būs jāmaksā! Demokrātija, tā nav kāda lētā izprieca:
    “No valsts budžeta nesaimnieciski izlietoti 52 miljoni latu, samaksājot tos kredītiestādei AS Liepājas metalurgs vietā, ziņojumā par 2012.gada pārskatu par valsts budžeta izpildi un par pašvaldības budžetiem secinājusi Valsts kontrole (VK).”
    http://www.diena.lv/latvija/zinas/vk-valsts-rikojusies-nesaimnieciski-liepajas-metalurga-vieta-samaksajot-52-miljonus-14025872

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > alexander 25.09.2013. 13.59

    Kad Jutas grūstītais KNAB T3V “Nekā personīga” pārvērta par kriminālietgabalu nopludinātavu un Vienotības PR kantori, tad nez kādēļ tik masveidīgi organizētu protestu pret pludinātājiem nebija. Kas mainījies?! Atbilde, — ļaunie pārņēmuši nopludināšanas biznesu, uz kuru — iepriekš nesodīts! — monpols sākotnēji bija “labajiem”.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > alexander 25.09.2013. 14.36

    Labie reideri pret sliktajiem reideriem.
    —————————————-
    Air baltic konfiskācija nevienā ES tiesā netiks tulkota savādāk kā Latvijas valsts reiderisms pret Vācijas pilsoņa īpašumu. Un ES tiesai būs pie kājas, ka latviešiem Fliks un Šlesers ir sliktais, bet konfiscētāji labie.
    Mans atzinums ir, ka Flikam būs jāsamaksā visi 60 miljoni un vēl, nevis kā VK cer izbraukt cauri ar 16 miljoniem.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > alexander 25.09.2013. 14.39

    Un apbrīnojama ir latviešu tautas sajūsma par AirBaltic konfiskāciju pāris gadus atpakaļ, lai jau tajā brīdī bija skaidrs, ka šī jaunā Vienotības afēra valstij izmaksās vēl 100 miljonus jau pie pārējiem AirBalticā iztērētajiem miljoniem.
    Var pavilkt laiku ar tiesāšanos, tikmēr nomainīties valdības, partijas un valdnieki, bet tiesas rezultāts no tā nemainīsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > alexander 25.09.2013. 16.37

    Kusunoki Masashige 楠木 正成

    Populistiska atļaušanās it kā valsts un sabiedrības labumu vārdā = sena Repšes recepte. Kad 2003. gada premjerēja, vadonis līdzgaitniekiem paziņojis, lai viņi (tie naidnieki) tiesājas! Un paskaidrojis, — tiesa būs gadiem ilga un, ja arī zaudēs valsts, mēs jau būsim tālu, un ne jau mums būs jāmaksā.

    Es nebrīnītos, ja premjera līdzgaitnieki, kam Repšes skola tuva, premjeram Valdim Dombrovskim būtu ieteikuši tādu recepti, un vēl mazāk brīnītos, ja izrādītos, ka ciniskais siltumnīcas augs to būtu apzināti akceptējis. Un maksāšanas AB lietā var sanākt vairākas, bet tad jau Vienotība “būs tālu”…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu