ASV Sīrijā gatavas rīkoties vienas • IR.lv

ASV Sīrijā gatavas rīkoties vienas

16
Protests pret iespējamo uzbrukumu Sīrijai Lafajeta laukumā pie Baltā nama Vašingtonā 29.augustā. Foto: AFP-LETA

Lielbritānijas parlaments balsojumā noraida militāru triecienu Damaskai

Lielbritānijas parlaments ceturtdien vakarā ar vairākuma balsojumu noraidījis valdības aicinājumu atbalstīt militāru operāciju pret Sīriju, vēsta aģentūras LETA-AFP. Neskatoties uz to, ASV jau paziņojušas, ka gatavas rīkoties vienas pašas bez ANO Drošības padomes lēmuma. ASV amatpersonas pārliecinātas, ka Sīrijas režīms pielietojis ķīmiskos ieročus, lai arī ANO inspektori to līdz šim nav apstiprinājuši.

Pret valdības lēmumprojektu balsoja 285 britu parlamenta apakšnama locekļi, to atbalstīja vien 273 likumdevēji. Premjerministrs Deivids Kemerons atzinis, ka parlaments nepārprotami “nevēlas britu armijas darbību” Sīrijā. “Man ir skaidrs, ka Lielbritānijas parlaments, atspoguļojot britu tautas viedokli, nevēlas pieredzēt britu armijas darbību. Esmu to sapratis, un valdība rīkosies atbilstīgi,” pēc balsojuma rezultātu pasludināšanas paziņoja premjers.

Pēc Lielbritānijas parlamenta balsojuma rezultāta izziņošanas ASV Nacionālās Drošības padomes pārstāve Keitlīna Haidena sacīja: ”Prezidenta [Baraka] Obamas lēmumu noteiks Savienoto Valstu intereses. Viņš uzskata, ka uz spēles ir Savienoto Valstu pamatintereses un valstis, kas pārkāpj starptautiskās normas par ķīmiskajiem ieročiem, jāsauc pie atbildības.”

Militārais uzbrukums Sīrijai gaidāms līdz trešdienai, piektdien pavēstīja Francijas prezidents Fransuā Olands. Viņš uzsvēra, ka Francijas nostāja šajā jautājumā paliek nemainīga, neskatoties uz Lielbritānijas parlamenta lēmumu neatbalstīt militāro operāciju Sīrijā.

ANO Drošības padomes pastāvīgie locekļi – ASV, Lielbritānija, Francija, Ķīna un Krievija – trešdien apsprieda Londonas iesniegto rezolūcijas projektu, kas paredz militāru operāciju pret Sīriju. Sanāksme beigusies, neliecinot, ka balsojums par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā, varētu notikt tuvākajā laikā.

Krievijas un Ķīnas vēstnieki, kas kategoriski iebilst pret militāra spēka lietošanu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, sanāksmi pameta pēc 75 minūtēm. ASV, Lielbritānijas un Francijas vēstnieki turpināja apspriedi, taču vēlāk arī devās prom, neizsakot nekādus apņēmīgus paziņojumus. Pagaidām jauna sanāksme nav sasaukta.

ASV prezidents Baraks Obama vēl nav pieņēmis lēmumu, vai uzbrukt Sīrijai, taču uzsvēris, ka jebkura Savienoto Valstu reakcija būs brīdinājums, ka ķīmiskos ieročus labāk nelietot. Vašingtonas atteikšanās no mēģinājumiem iegūt ANO Drošības padomes mandātu liecina, ka trieciens, visticamāk, ir neizbēgams.

Iespējamie militārie triecieni Sīrijā, par ko pēdējās dienās aktīvi tiek debatēts Vašingtonā un dažās rietumvalstu galvaspilsētās, tiks vērsti pret armijas un izlūkdienesta objektiem, kā arī pret vietām, kam ir simboliska saistība ar Damaskas režīmu, tomēr šie triecieni nemainīs spēku līdzsvaru valstī, uzskata eksperti. Iespējamo triecienu mērķis būs sodīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un paust viņam skaidru vēstījumu, nevis satriekt viņa militāro spēku un sniegt nemierniekiem izšķirīgu atbalstu.

“Konkrēto mērķu vidū būs ceturtās un Republikas gvardes tanku divīziju Damaskas apvidus štābi, kazarmas un aizmugures dienestu objekti. Šīs divas vienības ir nopietni iesaistītas civilistu apvidu bombardēšanā,” uzskata Vašingtonas Tuvo Austrumu institūta pārstāvis Džefrijs Vaits. “Sabiedroto spēkiem vajadzētu arī uzbrukt augstākā līmeņa armijas un izlūkdienestu galvenajiem birojiem, pavēlniecības un kontroles struktūrām, kas ir saistītas ar militārajām operācijām galvaspilsētas apkaimē.”.

Analītiķi paredz, ka no ASV un to sabiedroto zemūdenēm, kuģiem un lidmašīnām, kas neatradīsies Sīrijas teritoriālajos ūdeņos un gaisa telpā, uz Sīriju tiks izšautas spārnotās raķetes. Triecieni būs “vairāk simboliski, nevis militāri”, paredz Francijas ģenerālis, bijušais militārās akadēmijas “Ecole de Guerre” direktors Vensāns Deports. “Tas ir jautājums par Rietumu reputācijas atjaunošanu, izdarot kaut ko. Nedrīkst pieļaut, ka deklarētā “sarkanā līnija” tiek pārkāpta tādā mērā un nekas netiek darīts, pretējā gadījumā ASV reputācija tiks sagrauta, īpaši jau attiecībā uz Irānu.”

“Tomēr nedrīkst arī pārspīlēt, jo, ja prezidents Asads mirst vai arī režīms sabrūk, tas varētu novest pie šaušalīgas asinspirts, nacionāla mēroga haosa. Tā būtu vēl viena stratēģiska kļūda, kādu jau mēs pieredzējām Lībijā,” atgādināja Francijas ģenerālis.

Uzbrukums Sīrijai, ja tāds tiks īstenots, būs ierobežots laika un telpas ziņā, liecina medijiem nopludinātā stratēģiskā informācija dažās Rietumu galvaspilsētās. Triecieni notiks īsā laika posmā un būs vērsti pret simboliskiem objektiem – valdības ēkām, armijas komandcentriem, gaisa spēku bāzēm un pat pret prezidenta pili, ja vien skaidri būs zināms, ka tajā neatrodas pats prezidents. Tie nebūs tik jaudīgi, lai vājinātu Sīrijas militāro potenciālu un grozītu spēku līdzsvaru par labu nemierniekiem.

Komentāri (16)

dro 31.08.2013. 13.03

Россия притормаживает выполнение военных контрактов, заключенных с Сирей, из-за проблем с их оплатой. Газета “Коммерсант” со ссылкой на источник в Рособоронэкспорта сообщает, что первые истребители МиГ-29М/М2 теперь смогут поступить туда не в этом, как планировалось, а лишь в 2016 году. По-прежнему под вопросом и контракт на поставку зенитно-ракетных комплексов С-300. При этом формально Россия не отказывается от исполнения контрактов. В то же время позиция “мы ждем предоплаты” позволяет не злить страны Запада. newsru.com

+3
0
Atbildēt

0

Rinalds Krûklis 30.08.2013. 15.44

Joprojām uzskatu, ka labākais variants karadarbības pārtraukšanai ir plaša mēroga startpautisko spēku militārā operācija ar ANO mandātu, varas pārņemšana no Asada režīma un jaunu vēlēšanu sarīkošana. Diemžēl ANO mandātu operācijai nevar dabūt Krievijas un Ķīnas veto dēļ

Izskatās, ka ASV un Francija gatavas dot triecienu divatā (interesants duo, ja ņemam vērā US un FR domstarpības iepriekšējos militārajos konfliktos).

Teiksiet, ka šāds scenārijs bija neveiksmīgs Irākā? Šobrīd simtiem tūkstoši sīriešu bēg uz Irāku.

+3
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 30.08.2013. 11.37

Nu davai, sovoki! Fas!!! Asads ir burvīgs, sirsnīgs cilvēks :))

+4
-1
Atbildēt

5

    Inese > dace_ampermane 30.08.2013. 15.14

    Latviešu NaciAnālistiem visur rēgojas krievu čekisti?

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dace_ampermane 30.08.2013. 12.39

    Sirsnīgs jau ir,bet nez vai tik sirsnīgs,kā nemiernieki,kas:
    14 gadus vecais Mohammads Kataa tika nogalināts svētdien ar trim šāvieniem sejā viņa vecāku acu priekšā. Viņa fotogrāfijas ar asiņainu seju pirmdien izplatījās sociālo mediju vietnēs.

    Pusaudzi noslepkavoja ar teroristu tīklu «Al Qaeda» saistīts grupējums «Irākas un Sīrijas Islāma valsts», kas viņu apsūdzēja zaimošanā.

    Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» paziņoja, ka pusaudzis tikai pateicis arābu valodā ierastu frāzi, kurā pieminēts islāma pravietis Muhameds.

    «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» arī paziņoja, ka pusaudzi nogalinājuši nevis sīrieši, bet ārzemju brīvprātīgie, kas cīnās «Irākas un Sīrijas Islāma valsts» pusē.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese > dace_ampermane 30.08.2013. 13.09

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 30.08.2013. 13.13

    Vai tas būtu krievu čekas upuris? uz pieres jau nav rakstīts :)

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu