Rudenī atsāksies patēriņa cenu kāpums • IR.lv

Rudenī atsāksies patēriņa cenu kāpums

22
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Edmunds Rudzītis

Vasaras mēnešos dominē sezonālie faktori

Jūlijs tradicionāli ir deflācijas mēnesis, un arī šogad jūlijā sezonālo faktoru ietekmē patēriņa cenas samazinājās. Salīdzinājumā ar jūniju patēriņa cenas saruka par 0.3%, un lielākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām bija cenu samazinājumam apģērbiem un apaviem, turpinoties vasaras kolekcijas izpārdošanai, kā arī cenu kritumam dārzeņiem.

Papildus sezonālajiem faktoriem deflāciju sekmēja tarifu samazinājums dabasgāzei un siltumenerģijai, kas gan no patērētāju maku viedokļa būs sajūtams tikai rudenī, sākoties apkures sezonai.

Neskatoties uz mēneša deflāciju, gada inflācija jūlijā bija mazliet lielāka nekā jūnijā, jo izzuda pērnā gada jūlijā veiktā PVN samazināšanas efekts. Gada laikā patēriņa cenas augušas par 0.3%, un lielākā ietekme uz vispārējo cenu palielināšanos bijusi pārtikas precēm, kas gada laikā sadārdzinājušās par vidēji 2.5%. Pārējās mājsaimniecībām nozīmīgākajās izdevumu grupās, kas saistītas ar transportu un mājokli, cenas ir nedaudz samazinājušās salīdzinājumā ar 2012.gada jūliju. Cenu kritums bijis arī apģērbiem un apaviem, kā arī telekomunikāciju pakalpojumiem. Gada vidējā inflācija, kas atspoguļo cenu līmeni 12 mēnešos salīdzinājumā ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, jūlijā samazinājās līdz 0.8%.

Arī augusts varētu būt deflācijas mēnesis, kad patēriņa cenas uzrādīs cenu kritumu mēneša laikā, savukārt gada pēdējos mēnešos gaidāms mērens cenu pieaugums. 2013.gadā kopumā gada vidējā inflācija varētu būt ap 0.5%, savukārt nākamgad patēriņa cenu pieaugums būs būtiski straujāks nekā šogad. To iespaidos daudzi faktori, tajā skaitā, eiro ieviešana, akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem, lēmumi, kas saistīti ar elektroenerģijas tarifiem, kā arī nozīmīga ietekme uz nākamā gada inflāciju būs arī energoresursu un izejvielu cenu izmaiņām pasaules tirgos.

Edmunds Rudzītis ir ”SEB bankas” sociālekonomikas eksperts.

Komentāri (22)

piziks 09.08.2013. 09.57

Pilnīgi loģiski. Valdība, kaut ar objektīvu vajadzību, eirozonā ir iešmugulējusies — pērnais triks ar PVN izrādījās mazvajadzīgs, toties kā papildus tool-is saimniecībā noderēja.

Turklāt Vienotība, ne uz ko labu necerot, izņemot savu valstskantornieku vēlētāju, pie kuriem pieskaitīs vēl 1000 nākamgadam plānoto ierēdņu/birojnieku, tagad visiem nabagiem — jo turīgos Vienotība nekad nav aiztikusi — atriebsies, no islaicīga inflācijas piķa i nebaidoties, i nevairoties un līdz Saeimas vēlēsanām rūpēsies vienīgi par sevi un savējiem: kamparēs uz augšu elektrības nodokli vēl vairāk, neiebildīs pret ekonomikas ministrijas cūcību — uzlikt lielu akcīzi arī autogāzei, jo benzīna tirgotāji ir devīgāki sponsori, un nospļauties par tautsaimniecisko vajadzību vispirms autogāzes (visekoloģiskākās autodegvielas — nabadzīgāko autolietotāju glābiņa)tirgu pienācīgi izvērst, lai nodoklis būtu ilgtspējīgāks un ieņēmumi stabilāki nākotnē. Paredzams, ka pret sabiedrības trūcīgākajiem un zemāko kārtu no vidējā mazslāņa tagad, Briselei/SVF/PB/zviedru banksteriem savus pēc-MK karjeras punktus krājot, beidzot pa īstam izvērsīsies arī premjers Dombrovskis un šobrīd algā īpaši apdalītais Vilks. Vienotība, ļoti iespējams, sabiedrības vājākajiem tagad sarīkos varenus politiskās atriebības un sociālekonomiskās nospārdīšanas svētkus. Āboltiņa — Pulka un Škapara sakarā — šo nojausmu nepastiprināja vēl vairāk: vienīgi kārtējoreiz apstiprināja.

Tā kā… Edmundam Rudzītim no SEB būs 100% taisnība.

+2
0
Atbildēt

6

    andris902 > piziks 09.08.2013. 10.29

    …..Optiskais Tēmeklis….vai esi jau pieteicies vismaz uz 1 no vakantajām 1000 “birojnieku” vietām?…. :)

    …izskatās, ka Vienotība Tev personiski jau ir atriebusies….pastāsti, par ko viņa Tevi – tā!….
    …un pie viena iepazīstini ar tām labajām partijām, kuras Tev nodrošināja/nodrošina/nodrošinās “cilvēka cienīgu dzīvi”….varbūt mums arī jāsāk par tām balsot?…:)

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 09.08.2013. 17.40

    ….ak, vai!….gribēju Jums abiem ar Normundu piedāvāt brīvās vakances no 1000 “jaunizveidotajām” darba vietām, bet…..piedod, vaimanologi izplatījuši dezinformāciju!….

    – “Lai nodrošinātu personālu Latvijas prezidentūrai un vienlaikus saglabātu arī valsts pārvaldes rīcībspēju ikdienas jautājumu risināšanā, vadlīnijās tiek piedāvāti juridiskie un finanšu nosacījumi personālam no šādiem sektoriem:
    1. Valsts pārvaldē nodarbinātie.
    2. Personāls ārpus valsts pārvaldes (papildu personāls):
    2.1. personāls, kas uz noteiktu laiku piesaistīts Latvijas prezidentūras nodrošināšanai (tai skaitā nozaru, starptautisko organizāciju pārstāvji un citi eksperti, akadēmisko institūciju pārstāvji, atbalsta un tehniskais personāls, brīvprātīgie);
    2.2. personāls, kas uz noteiktu laiku piesaistīts valsts pārvaldes funkciju nodrošināšanai (speciālisti, kas veiks pienākumus valsts pārvaldes iestādēs, aizvietojot prezidentūras darbā iesaistītos nozaru ekspertus).

    Saskaņā ar iestāžu sniegtajiem datiem Latvijas prezidentūras nodrošināšanā būs tieši iesaistīti aptuveni 1000 valsts pārvaldē nodarbināto, pildot darba grupu vadītāju, to vietnieku un ekspertu funkcijas.”
    /no “Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē personāla piesaistes un motivēšanas vadlīnijas”/

    …ka, tavu neražu!…izrādās, tiem valsts pārvaldē JAU strādājošajiem draud papildslodzes…bet vaimanologiem tas – vienalga!….kur šie tik aplamu informāciju ņēmuši – ej, nu, zini!?!…. :))

    …es tos ierēdņus neapskaužu – noorganizēt un novadīt kopā aptuveni 2000 ekspertu līmeņa un 30 ministru līmeņa sanāksmes Latvijas ES prezidentūras laikā – hmmm….par izklaidi to nenosauksi…. :)

    P.S. …lai nerastos aplams priekšstats par pārmērīgi lielo atalgojumu ES prezidentūras nodrošināšanā iesaistītajiem – informācija:

    http://likumi.lv/doc.php?id=251152

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 09.08.2013. 19.43

    …..skat, viens vaimanologs jau pieteicās ar savu mīnusiņu…. :))

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > piziks 09.08.2013. 13.57

    ….Optiskais Tēmekli…

    1. atvainojos, ja mans komentārs Tevi aizskāris personiski….

    2. ja būsi pasekojis ziņām, ne tikai ziņu pārstāstiem, tad zinātu, ka plānotās vakances ir tikai līguma darbs uz laiku, kamēr Latvija ir ES prezidējošā valsts….piekritīsi taču, ka šo darbu diez vai paveiks mājsaimniece, brīvprātīgais, vai vidusskolu pagājušā gadā beigušais….bet…pieteikties uz šādu līgumdarbu nevienam nav liegts….

    3. atgriežoties pie pašnodarbināto tēmas – lai kā Tev traucētu Robežnieces ēna objektīvi izvērtēt FM paveiktu – varu teikt – paveikts ir daudz un Vienotības piedāvātās izmaiņas – beidzot – ir labvēlīgas pašnodarbinātajiem…SDV un IK vajadzētu turēt īkšķi, lai reformisti šo ieceri nenoraktu….

    paskaidrošu:

    – SDV un IK līdz šim ir bijis visneaizsargātākais nodokļu maksātāju slānis un visnežēlīgākajiem nodokļiem apkrautais….esmu pievērsusi pastiprinātu uzmanību tieši saimnieciskās darbības veicējiem, klausoties Normunda mūžīgās vaimanas, kā no darba ņēmēja tiek izsūkta pēdējā asins lāse….kļūdās Normunds, smagi kļūdās!…
    – SDV jāmaksā gan VSAO iemaksas 32,17% apmērā (64,34 Ls minimālā iemaksa), gan IIN – 24% apmērā….viņam nav iespēju maksāt riska nodevu bezdarba gadījumam, lai gan veic soc.iemaksas….un bankrota vai darbības pārtraukšanas rezultātā – SDV nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu….

    …kas ir paveikts, lai uzlabotu SDV un IK darbības apstākļus?

    – lai SDV veiktu savu saimniecisko darbību, viņam ir nepieciešams EKA (protams, ne visiem), par kura apkalpošanu obligāti bija jānoslēdz apkalpošanas līgums = FM šo absurdu ir atcēlusi un SDV maciņā paliek noteikta naudas summa….
    – samazināta birokrātiskā un nelietderīgā atskaišu sistēma…
    – uzlabots VID KAC darbs, konsultējot SDV un tas no represīvas iestādes kļūst par konsultējošu iestādi…. (it kā sīkums – bet patīkams!)… :)
    – gatavojoties eirozonai noņemtas bažas par milzīgajiem izdevumiem kases aparātu pārprogrammēšanā – ņemot vērā, ka SDV parasti strādā ar stipri novecojušiem EKA, pārprogrammēšana nebūs jāveic un jauni EKA jāpērk….tas ir ļoooti saprātīgs un atzinīgi vērtējams FM solis…
    – plānotas izmaiņas IIN maksāšanā – neatkarīgi no SDV esošajiem vai neesošajiem ienākumiem, zemākais IIN slieksnis – 50 EUR gadā (ja apliekamie ienākumi pārsniedz noteikto robežu, maksā no noteiktās IIN likmes)….kāpēc tas ir labi?….topošais projekts par veselības apdrošināšanu, kurš tiek saistīts ar IIN nomaksu, garantēs SDV veselības aizsardzību…
    – paaugstinot neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamiem – tas ir vislielākais ieguvums un atvieglojums tieši SDV, jo samazina viņa nodokļu nastu…pat bez apgādājamiem – SDV maciņā paliks vismaz uz pusi vairāk nodokļos maksājamās naudiņas…

    …diemžēl, RP piedāvājums labvēlīgs lielo un virs vidējās, algas saņēmējiem un SDV tūkstoši paliktu atkal apdalīto lomā….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 09.08.2013. 16.47

    ZanE, daudz laba pateici, un arī VID KAC-enietes vairākumā labas ne tikai Rīgā, bet Rīgas ziemeļu reģionāļos dinozauriene Kuračenko vēl arvien turpina baurot pa visu centru absolūtā padomistu sadzīves pakalpojumu lumpena stilā, traucējot ne tikai apmeklētājiem, bet arī savām kolēģēm, kuras neriskē iebilst, jo tieši Kuračenko ir vadītājas vietniece, nevis atlaista/ bezdarbniece/pirmspensionāre sakarā ar nevēlēšanos/nespēju būt service-minded person. Protams, priecē, ka jau pirms 3 gadiem tikai atlaista cacas ar gēla nagiem un pilnīgu nespēju kādu konsultēt, un tikai salasītas atpakaļ šarmantie un zinošie darba zirgi kā Panova — sens inventārs vēl no Tērbatas ielas laikiem vai VID ierindas sistēmai neierasti inteliģentā Minkeviča.

    Lai nu Duieviņš dod, ka tās labās lietas notiktu, — par RP ar viņu tanku un sarkano līniju sponsoriem un specifisko frontes līniju, kas šamiem specifiski tikai caur ostām, ostām vien.

    Grūti jau noticēt, bet esmu gatavs to darīt, ja pēkšņi un negaidīti izrādīsies, ka Krīgera arodbiedrības konsultantēm, kas pētījumos par ES naudu pelnīja 2 un 3 premjera gada algas, kūdīja valdību pašnodarbinātos/SDV iznīdēt kā sugu, nav izdevies FM gudrākās galvas pārliecināt, — un hipotētiski esmu stipri drošs, ka Robežnieces galva pie šiem sakarīgajiem ierosinājumiem tuvumā nav bijusi, jo tik pretīgi LTV par savu klientu kopumu neviena cita FM amatperona nav izteikusies, — cik nu man gadījies dzirdēt: ES Veceiropas valstīt pēc viena tāda teikuma Daina Robēzniece jau būtu sākusi izlidot no savas vietas jau nākamajā dienā.

    Kas attiecas uz punktu 2 šeit Tevis teiktais ir taisnība, bet attaisnojusi Latvijas lielos tēriņus šai ziņā, salīdzinot kaut vai ar Polijas — Polijā par to naudu pat šosejas laboja — …, neesi… :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 09.08.2013. 11.04

    ZanE, vai teiksi, ka 1001 birojnieka plāna nav?

    Es gribētu zināt, ko Vienotība, Vilku ieskaitot, paredz pašnodarbinātajiem, — tiem pašiem, kuru kā nodokļmaksātāju vēl arvien vismaz 6 x vairāk nekā atlikušo strādnieku Liepājas Metalurgā. Kamēr Vilks pietur FM Robežnieci, neesmu redzējis, ka vairākas būtiskas lietas IIN likumā būtu sakārtotas, — stimulejot darbavēlmi. Vilks, redz, par savu algu ir satraucies un par citu padsmit ministru algām — redz, Pulks par tām gan neuztraucas, Birkmanim paprasīja vairāk… Kad es satraucos par pašnodarbinātajiem IIN sakarā, tad IIN likums vēl arvien daudzviet ir anekdote, un neticu, ka Tu, ZanE, to nezini: ja tiešām nezini, varu pateikt, kuras vietas palasīt, bet — Tev lasīt, visticamāk, Vilka ēna traucēs, un abi Jūs nekad Dainu Robežnieci neesat redzējuši — atšķirībā no manis.

    ZanE, vai vēlies iebilst — par to, ka premjers un Repše/Vilks nav veiksmes stāstu lielākoties taisījuši, dīrājot “nabagus”: kaut cik maksātspējīgo pamatmasu, saudzējot V sponsorus?!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu