Koalīcija budžeta sarunās ķeras pie apvainojumiem • IR.lv

Koalīcija budžeta sarunās ķeras pie apvainojumiem

22
Valdības koalīcijas padomes sēdē. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Reformu partija ”Vienotībai” pārmet nevēlēšanos rūpēties par iedzīvotājiem

Iekarstot diskusijām par nākamā gada valsts budžetu, valdošās koalīcijas partijas ir ķērušās pie savstarpējiem apvainojumiem, apliecinot pašu politiķu un daudzu ekspertu prognozēto, ka sarunas par Saeimas vēlēšanu gada budžetu būs ļoti smagas, vēstī aģentūra LETA.

Reformu partija (RP) šodien ir izplatījusi paziņojumu, kurā pārmet “Vienotībai”, ka tai trūkst vēlmes parūpēties par iedzīvotājiem. RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters uzskata, ka “Vienotības” pēdējo dienu retorika par budžeta veidošanu esot “kārtējais partneru paštaisnuma paraugs”. Demiters uzsver, ka pirms gada RP piedāvāja partneriem risinājumus, lai mazinātu nevienlīdzību iedzīvotāju vidū, taču toreiz “Vienotība” pat neesot apsvērusi “iespēju rūpēties par nevienlīdzības mazināšanu, jo galvenā un īstenībā pat vienīgā prioritāte tai bija eiro ieviešana”. Lai ieviestu eiro, “Vienotība” uzstājusi uz pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes mazināšanu, kam esot ticis iztērēts viss pieejamais budžeta finansējums.

RP piedāvājums pirms gada ticis izstrādāts kopā ar sociālajiem partneriem – Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Latvijas Darba devēju konfederāciju un arodbiedrībām, un tas paredzējis kompleksu darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu – iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu, neapliekamā minimuma paaugstināšanu un atvieglojumus par apgādājamajiem, kas ir galvenais strīds arī nākamā gada budžeta sarunās. “Taču, neklausot ne starptautiskajiem, ne pašmāju ekspertiem, Finanšu ministrija (FM) un “Vienotība” nolēma samazināt PVN – spēra soli, kas tieši palielina nevienlīdzību. Uz to, ka PVN mazināšana palielina nevienlīdzību, norāda visi eksperti,” teikts RP izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, valdības koalīcijas partneriem nesekmējas sarunas par nākamā gada budžetu – RP prasa, lai tiktu saglabāta pērnajā gadā likumā ierakstītā apņemšanās par 2 procenta punktiem mazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), savukārt “Vienotība”, kuras pozīcijām pieslējušies VL-TB/LNNK un “olšteinieši”, piedāvā mērenāku samazinājumu, turklāt nevis IIN, bet sociālajām iemaksām. Nespējot panākt vienošanās par budžetu, vakar nenotika plānota koalīcijas partiju sanāksme, līdz ar to šodien valdības ārkārtas sēde pretēji plānotajam var izskatīt tikai atsevišķus ar nākamā gada budžetu saistītus jautājumus.

Komentāri (22)

Kristīne 08.08.2013. 15.44

Piekrītot, ka IIN mazināšanai ir daudz mazāk jēgas, nekā neapliekamā minimuma (un algas) celšanai, gribētu gan uzsvērt, ka V “uzspiestā” PVN mazināšana ir visstulbākais lēmums vismaz pēdējo 5 gadu laikā, tāpēc Dombrovska izpildīšanos diez vai var nosaukt citādi, kā par skabargu meklēšanu un baļķa neredzēšanu.

+7
-4
Atbildēt

1

    efeja60 > Kristīne 08.08.2013. 18.36

    Abas šīs partijas un arī ZZS nodokļu jomā ir pilnīga katastrofa.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

putekliic 08.08.2013. 14.32

Nu, ko, izskatās, ka pēdējā laikā RP ar vien apņēmīgāk sāk rāpties palmā ar mērķi nonākt tika augstu, ka ir jālec zemē, respektīvi – jāpamet valdība, kas būtu starta šāviens kampaņai uz nākamo Saeimu. Bet tas, protams, ir tikai mans politikas vērotāja pieņēmums, jo man nav zināms kādi kādi lēmumi ir bijuši pieņemti partijas spicē. Interesanti kādi būs tālākie soļi reitinga stutēšanā. Ne obligāti pasākumiem būtu jābūt atklāti populistiskiem. Piemēram, ja Pavļutam izdotos būtiski piebremzēt elektrības cenu kāpumu, tad gan jau tauta to novērtētu.

+4
-2
Atbildēt

0

piziks 08.08.2013. 18.55

Pērnā PVN samazināšana bija abi Excel džigitu — VD un AV — papilddrošinātājs, lai iešmugulētos eirozonā: eirozona, protams, vajadzīga, lai attālinātos no rubļu zonām. Protams, zēl, ka kārtējo reizi — tagad, pēc eiro.lv jau kalšanas — nav dūšas to atklāti atzīt un skaļi pateikt, cik tas fints ar LVN izmaksāja.

Cita lieta ar un ap IIN… Vilka bildē šobrīd Vilka piedāvājums izskatās labāk, BET — vai nevienam nav interesanti, kādēļ tieši šodien sakrīt citādi štruntīgās/nekaunīgās/reideriskās swedbankas prātīgā ekonomista Mārtiņa Kazāka un… arodbiedrību Pētera Krīgera viedokļi?! Abi faktiski pasaka vienu un to pašu – Vienotība baidās/vairās ar nodokļiem sarūgtināt turīgos un bagātos… Pazīstama lieta — Repše 2009. gadā veiksmīgi paaugstināja uzreiz maksājamo CSDD nodevu kaudzi visiem — ieskaitot vecu vw golf un opel astra lietotājus, toties zibenīgi ievilka mazu čuruli tālu apakšbiksēs, tikko pie MK logiem pagāzēja čoperisti ar Kārļiem Dāvidsoniem! Un Repše vēl LTV paildus paziņoja, ka auto ir luksus, — nu jau Repšem labi: pašam Belokoņa baltais zirgs jānes uz Saeimu, bet par dotācijām sabiedriskajam transportam provincēs lai domā tankistu Pavļuts un Satiksmes ministrijā Matīss. Arī Vilku šis — CSDD nodevu — stulbums turpina apmierināt.

Tātad, — kādēļ brīnāmies, ka pēckrīzes Latviju atjauno pensionāri un citi nabagi, kam nav mazāku nodokļu likmju kā — arī — tiem Vienotības draudziņiem, kas to smuko, plašo V-biroju finansējuši? A Latvijas atliekas lai arī turpmāk mēģina attīstīt nabagi, bet banksteru lobiji bankas no kāda papildnodokļa gan sargās, — šorīt pat Citadeles Beļavskis klusi un kautrīgi atzinis, ka bankas pelnījušas samakasāt “karmisko parādu” par savām pirmskrīzes — un arī krīzes un pēckrīzes! — izdarībām. Vienīgi premjeru un tagadējo finministru visi šie pārspriedumi neuztrauc — līdz nākamajam rudenim, kad Vilka mocības par mazu algu beigsies, bet, ja premjeram kaut kas līdz algai pietrūks, vai nu partijas biedrs Pulks nepiestiķēs?

+4
-3
Atbildēt

6

    Eleonora Maisaka > piziks 09.08.2013. 09.19

    Optiskais Tēmeklis
    Ja katrs nāks ar savu personīgo sāpi, portāls noslīks asaru jūrā. Autogāze ir automobiļu degviela, gribi bez akcīzes, ražo bio vai ģeneratora gāzi, vai ik rītu savāc no griestiem CH4, kas pa nakti anaerobā procesā radies paša zarnās un brauc vesels. Arī dabas gāzei, ko var izmantot kā automobilu degvielu un elektrības razošanai jabūt uzliktai akcīzei, lai kā tur nesmirdētu kremļa zagļu, žuliku un pedofīlu parķijas parstāvētais SC un vinu paģeļniki, ZP.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 08.08.2013. 21.03

    Normund, Tu rakstījumus mēri Ozoliņos? Ozoliņos var — noteikti! — mērīt “Dukti”, bet, — ko vēl? :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > piziks 08.08.2013. 20.24

    +1, labāk par Ozoliņu raksti.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edzs > piziks 12.08.2013. 19.41

    Optiskais Tēmeklis _Normund, Tu rakstījumus mēri Ozoliņos?…_
    ~~~
    Optiskais Tēmekli, tu salidzinajumu ar Ozoliņu uztveri ka apvainojumu un tas ir dabiski, bet tas varbut bija kompliments.
    man liekas ka “…pēckrīzes Latviju atjauno pensionāri un citi nabagi…” ir labi teikts. Vienotibas politiku nekad neesam varejushi saukt par sociali atbildigu, ta vienmer ir situsi neaizsargatos un vairojusi bagatibu jau mantigajiem.
    tagad kad ir pie mirshanas RP dod visadus labus padomus, ar tiem vajadzeja nakt kamer bija dzivi.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    piziks > piziks 09.08.2013. 05.32

    Normund, labāk pasaki, ko Tu domā par tiem Ekonomikas ministrijas pamauļķiem, kuri ierosinājuši akcīzi uzgāzt autogāzei! Pērn ap šo laiku jau prognozēju, ka tādi jampampiņi drīz būs klāt, un viņi te jau ir.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > piziks 10.08.2013. 18.38

    Akcīze degvielai tiekot likta tādēļ, lai veicinātu kaitīgo izmešu daudzuma samazināšanu. Gāzei nav kaitīgo izmešu, tāpēc gāzes aplikšana ar akcīzi ir stulbums.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu