Krievijā stājas spēkā pretrunīgi vērtēts likums cīņai ar interneta pirātismu • IR.lv

Krievijā stājas spēkā pretrunīgi vērtēts likums cīņai ar interneta pirātismu

35
Foto: Evija Trifanova, LETA

“Google” jauno likumu nodēvējis par “laika bumbu internetam”

Krievijā ceturtdien stājies spēkā pretrunīgi vērtēts likums, kas izstrādāts cīņai ar interneta pirātismu, bet, pēc kritiķu domām, vēršas pret brīvu globālo tīmekli, ziņo LETA/AFP.

Likums, kas pēc līdzīgas iniciatīvas ASV nodēvēts par “Krievijas SOPA (“Stop Online Piracy Act”)”, atvieglo tīmekļa vietņu slēgšanu, ja tiek konstatēta saikne ar autortiesību aizsargātu materiālu pirātismu.

Likums paredz, ka autortiesību turētājiem, ja tie vēlas nobloķēt pirātismā pieķerto tīmekļa vietni, vispirms jāiesniedz dokumenti Maskavas pilsētas tiesā, lai iegūtu orderi, un pēc tam jāvēršas komunikāciju uzraudzības aģentūrā “Roskomnadzor”.

Nozarē darbojošās kompānijas šo likumu ir nosodījušas, norādot, ka tagad ikvienam dota viegla iespēja nobloķēt tīmekļa vietni. “Roskomnadzor” internetā atvēris arī jaunu reģistru, kur autortiesību turētāji var iesniegt sūdzības pret tīmekļa vietnēm, kas pārkāpj likumu. Tomēr šodien reģistrs vēl nedarbojas. Iespējams, tas ir pārslogots vai cietis no hakeru uzbrukuma.

Interneta gigants “Google” jauno likumu nodēvējis par “laika bumbu internetam”, savukārt Krievijā lielākais interneta meklētājs “Yandex” norādījis, ka tas ir “vērsts pret interneta loģiku”, nevis autortiesību pārkāpējiem.

Krievijā populāras tīmekļa vietnes ir iesniegušas oficiālu petīciju valdības mājaslapā cerībā panākt, ka varasiestādes pārskata pretrunīgi vērtēto likumu. Petīcijai līdz ceturtdienai bija savākti jau 60 000 parakstu.

 

Komentāri (35)

ligakalnina 01.08.2013. 15.57

Absolūti neadekvāts likums, par kuru šokā pilnīgi visi, kurš nedod neko reālu, toties, dod zaļo ceļu korupcijai un varas visatļautībai “likumīgā” nepatīkamu vietņu iznīcināšanai.
Vispār, to lobēja Mihalkovs, kādreiz diezgan labs režisors un aktieris, it kā kā atriebību tiem, kas kritizēja viņa pēdējos darbus, patreiz – absolūts parazīts, kas spodrina ar savu mēli Putina režīmu.
Kurš nolobēja arī to, ka no katra pārdotā diska viņam ( viņa vadītajai biedrībai) pienākas 2 santīmi, cik atceros, bet, šis jau ir noiets etaps, diskus vairs nevienam nevajag.

+2
0
Atbildēt

1

    Inese > ligakalnina 01.08.2013. 16.21

    Tu likumu esi lasījis? Nu nē taču. A tik komentē )))

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 01.08.2013. 16.43

Tur nav ko komentēt, šo likumu Krievijai uzspieda ASV, lai Krievija varētu iestāties PTO, un Mihalkovs to nolobēja, atkla jau Krievija rīkojas, kā izdevīgi ASV, nevis Krievijas sab. vairākumam.

+1
0
Atbildēt

3

    Inese > ligakalnina 01.08.2013. 16.45

    Džeri, tu atbalsti zagšanu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anna Gaigule > ligakalnina 01.08.2013. 22.44

    Zagšana un kopēšana nav viens un tas pats. Bet cenzūra paliek cenzūra, vienalga, rūpēs par bērniem, mieru vai pasaules drošību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > ligakalnina 02.08.2013. 01.44

    Jaunāko Holivudas grāvēju izlikšana onlainā ir zagšana vai kopēšana? ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Laimīgā :) 01.08.2013. 14.23

“Ir” ziņas varētu kāds pamēģināt tulkot krieviski. Pabiedēt vietējos nepilsoņus, painformēt par Krievijas autokrātiju…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu