ST atsakās ierosināt lietu pēc “Imantas hakera” pieteikuma • IR.lv

ST atsakās ierosināt lietu pēc “Imantas hakera” pieteikuma

36
Deniss Čalovskis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Satversmes tiesas tiesnešu kolēģijas lēmums nav pārsūdzams

Satversmes tiesa (ST) vēlreiz ir atteikusies ierosināt lietu pēc smagos kibernoziegumos apsūdzētā rīdzinieka Denisa Čalovska pieteikuma. Viņš ST apstrīdēja to normu, kas pieļauj viņa iespējamo izdošanu ASV, atbilstību Satversmei.

Kā aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, ST tiesnešu kolēģija konstatēja, ka pieteikums balstīts uz tiem pašiem faktiskajiem apstākļiem un ietver līdzīgu juridisko pamatojumu kā iepriekš iesniegtais pieteikums. Iepriekšējo pieteikumu ST Čalovskis bija iesniedzis 12.aprīlī, un, to izskatot, kolēģija nolēma atteikties ierosināt lietu.

Čalovskis ST vērsās ar pieteikumu par Latvijas un ASV valdību 2005.gada 7.decembra līguma par izdošanu un likuma “Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par izdošanu” neatbilstību Satversmes 90.pantam, 92.panta pirmajam teikumam un 98.panta trešajam teikumam.

ST kolēģija konstatēja, ka juridiskais pamatojums par Izdošanas līguma un likuma atbilstību Satversmes 98.pantam nav būtiski mainījies, līdz ar to nav pamata ierosināt lietu šajā daļā.

Tāpat ST norāda, ka pietiekams juridiskais pamatojums nav sniegts arī par Izdošanas līguma un likuma atbilstību Satversmes 92.pantam. Sūdzības iesniedzējs pauž uzskatu, ka viņa tiesību aizsardzība izdošanas procesā, proti, tiesības vērsties tiesā, ir neefektīva un Latvijas tiesu vara nevarot vērtēt Latvijas pilsoņa izdošanas pieļaujamību.

Kolēģija atkārtoti norādīja, ka Čalovska izdošanas pieļaujamība ir izvērtēta Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātas lēmumā.

Papildus ST lēmumā konstatē, ka pieteikuma iesniedzējs pauda uzskatu, ka Izdošanas līgums un likums nav pienācīgi saprotami un paredzami, proti, viņš nevarot uzzināt savas tiesības un pārbaudīt to, vai ASV nodrošinās Satversmē noteiktās pamattiesības. ST atkārtoti norādīja, ka Izdošanas līgums “expressis verbis” – tiešā tekstā – noteic abu valstu pienākumu pienācīgi ievērot cilvēka tiesības.

Tādējādi kolēģija secināja, ka pieteikumā nav sniegts ST likuma prasībām juridiskais pamatojums par Izdošanas līguma un likuma iespējamo neatbilstību Satversmes 90.pantam, 92.panta pirmajam teikumam un 98.panta trešajam teikumam.

Pienākums pieteikumā ietvert juridisko pamatojumu ir noteikts Satversmes tiesas likumā. Tā kā Čalovska pieteikums neatbilst likuma prasībām, ST nav pamata ierosināt lietu. ST tiesnešu kolēģijas lēmums nav pārsūdzams.

Jau ziņots, ka valdība otrdien neizskatīja jautājumu par Čalovska izdošanu ASV, jo Tieslietu ministrija uzskatīja, ka vajadzētu sagaidīt ST lēmumu.

 

Komentāri (36)

lasis75 31.07.2013. 13.39

Laurim Liepam Ārlietu ministrijā ir laba reputācija un līdz ar to arī ietekme (nesaku, ka tas ir slikti). Es personīgi cienu abus – gan Lauri Liepu, gan ārlietu ministru. Tomēr domājiet ar galvu čaļi…

Principus nedrīkst nodot. Šodien Lauris Liepa pa draugam palūdz aizlikt labu vārdu par Čalovski. Rīt kāds advokāts prasīs aizlikt labu vārdu par Lembergu kādā starptautiskā tiesvedībā, bet parīt jau Rinkevičs parakstīsies zem “brīvību Haritonovam” tipa uzsaukumiem.

+13
-2
Atbildēt

2

    Eleonora Maisaka > lasis75 31.07.2013. 14.45

    Pifs
    bet parīt jau Rinkevičs parakstīsies zem “brīvību Haritonovam” tipa uzsaukumiem.

    Nespried par lietām, par kurām nav sajēgas!
    Kaut arī zem vēstules par Haritonova atbrīvošanu lielākā daļa bija neliešu parakstu, Haritonova notiesāšanai nebija nekāda sakara ar cīņu pret noziedzību.
    Tā, līdz ar ietekmīgākās kriminālās autoritātes Viktora Baluļa(Animal) noslepkavošanas Amsterdamā, bija Krievijas FSB, Solncevas brigāžu, viņu struktūrvienību “pārdaugava” un “latvijas padumjās milicijas”, kā arī pašmāju čekistu, korumpētās tiesas un prokuratūras specoperācija par kriminālās ietekmes pārdalīšanu Latvijā par labu Maskavai un kriminālās kases, kas atradās Holandē, nodošanu Solncevas brigādēm.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > lasis75 01.08.2013. 00.19

    Man pat prātā agrāk nevarēja ienākt, ka tik daudz padlu: padumjo miliču, prokuroru, tiesnešu, čekistu un Solncevas(pārdaugavas) bandītu lasa IR komentārus.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 31.07.2013. 13.35

Apbrīnojams salašņu bars zog visu, kas nav piesiets, krāpj visus, ko vien iespējams piekrāpt, bet tiklīdz jāaztbild par zagšanu un krāpšanos, tā spiedz kā slazdā iekļuvušas žurkas. Ļoti ceru, ka šis tips tiks izdots un dabūs 60 gadus cietumā.

+9
-1
Atbildēt

3

    Inese > kkristaps 31.07.2013. 13.37

    Kura tad, tavuprāt, ir tā salašņu tauta? Vai latvieši?

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese > kkristaps 01.08.2013. 03.21

    Naciķi mīž pateikt “b”, kad jau petiks “a”?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 31.07.2013. 13.41

    Pardon, es ar maskačkas žurku ekskrementiem nediskutēju.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

marchaeva 31.07.2013. 22.21

Tagad lai sāk meklēt labus advokātus ASV, mācās angleni un manieres.
Dators var būt kaitīgs…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu