Ornitologi aicina sekot melno stārķu gaitām un piedalīties vārdu došanā • IR.lv

Ornitologi aicina sekot melno stārķu gaitām un piedalīties vārdu došanā

28
Ja nejauši uzejot stārķa ligzdu, ieraugāt tajā stāvošu veco putnu, kurš "izliekas, ka viņa nav" un necenšas nemanāmi aizlidot, ligzdā ir nesen šķīlušies mazuļi. Tādā gadījumā vispareizākais ir nekavējoties un "nepārprotami" (t.i., tā, lai putns to redz) ligzdas apkārtni atstāt. Ja jūsu traucējuma dēļ putns ligzdu būs spiests atstāt, ir liels risks, ka mazuļi var iet bojā. Foto: Putnubildes.lv, H.Hofmanis, M.Strazds

Melno stārķu migrācijai varēs sekot portālā “www.movebank.org”

Latvijas pazīstamākais melno stārķu pētnieks ornitologs Māris Strazds aicina visus iesaistīties vārdu došanā tām astoņām melno stārķu meitenēm no dažādiem Latvijas novadiem, kuru turpmākajām gaitām uz ziemošanas vietām Āfrikā un atceļam mājup divus gadus cer izsekot līdzi internetā stārķu pētnieki.

Kā informē Strazds, melno stārķu mātītes drīzumā atstās savas ligzdas. Šomēnes astoņas Latvijas melno stārķu mātītes tika aprīkotas ar satelītraidītājiem.

Pētījuma mērķis ir noskaidrot melno stārķu mātīšu mirstības iemeslus pēc ligzdu pamešanas un uzzināt, kurās vietās Latvijas melnie stārķi varētu būt saindējušies ar pesticīdiem, kas pēdējos gados konstatēti putnu olās. Strazds LETA skaidroja, ka jaunāko pētījumu rezultāti liecina – melno stārķu populācija Latvijā nonākusi ļoti tuvu kritiskam stāvoklim.

“Iepriekšējos gados daudzās ligzdās jaunie putni ligzdas atstāja sliktā stāvoklī – pusbadā, turklāt daudz vairāk tiek ietekmētas mātītes. Iespējams, tādēļ 100 dienu vecumu sasniegušo putnu dzimumu attiecība ir 80% tēviņu un 20% mātīšu, nevis apmēram 50 pret 50, kā tam vajadzētu būt. Tas vēlāk nozīmē arī lielu vientuļo tēviņu īpatsvaru, kuri cīnās par mātītēm, tādējādi izpostot arī daļu citādi sekmīgo ligzdu,” teica Strazds.

Vienīgais pierādītais faktors, kas negatīvi ietekmē melno stārķu ligzdošanas sekmes, ir mežsaimnieciskās darbības radītie traucējumi, taču iespējams, ka cēlonis mazuļu sliktajam stāvoklim un jauno mātīšu bojāejai ir arī saindēšanās ar pesticīda DDT sadalīšanās produktiem, īpaši DDE. Eiropā šī insekticīda izmantošana tika aizliegta XXgadsimta 70. un 80.gados, tomēr Dienvidaustrumāzijā un Āfrikā tas joprojām tiek izmantots malārijas apkarošanai.

Vārdu došanas akcija ilgs vienu nedēļu – līdz svētdienas, 4. augusta, plkst. 23.59. Lai piedalītos balsošanā, jāapmeklē vietne www.goris.lv vai jādodas uz LOB mājas lapu, vai www.facebook.com/dzivibaslidojums.

Kā norāda Strazds, balsošana gan nav par brīvu – par vienu balsošanas sms ir jāmaksā Ls 0,25, taču Strazds norāda – akcijas galvenais mērķis tomēr nav savākt naudu, bet pievērst vārda došanas akcijai iespējami lielāku uzmanību.

Kā zināms, melno stārķu gaitām varēja sekot jau pirms dažiem gadiem – divi melnie stārķi Varis un Maija ar raidītājiem tika aprīkoti 2005. gada 28. un 29. jūnijā Dobeles rajonā starptautiska projekta “Natura pastkartes” ietvaros. Projektā piedalījās astoņas valstis – Beļģija, Francija, Luksemburga, Spānija, Čehija, Ungārija, Igaunija un Latvija. Katrā no tām ar raidītājiem tika aprīkoti divi melnie stārķi un rudens migrācijas laikā – no augusta vidus līdz oktobrim, melno stārķu ceļam uz ziemošanas vietām varēja sekot līdzi internetā.

Pirms diviem gadiem – 2011.gadā – ornitologi saņēma ziņas, ka Etiopijā atrasts Latvijā gredzenotā un ar raidītāju aprīkotā melnā stārķa Maijas gredzens un raidītājs.

Melno stārķu izsekošana notiks Latvijas Ornitoloģijas biedrības īstenotā un Latvijas Vides aizsardzības fonda un Maksa Planka Ornitoloģijas institūta (Vācija) atbalstītā projekta “Prioritārās darbības melnā stārķa aizsardzībai Latvijā” laikā. Melno stārķu migrācijai varēs sekot portālā “www.movebank.org“.

 

Komentāri (28)

Aiga Avoti?a 01.06.2014. 10.26

Šodien,01.06., redzējām melno stārķi Salacgrīvas novadā,Liepupes pagastā “Kalējos”.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu