Gluži neticami XXI gadsimtā • IR.lv

Gluži neticami XXI gadsimtā

24
NULL

Latvijas Ārstu biedrības vadītājs, kas šo iztulkojis, ironizē – varbūt arī Latvijā šādā stilā rakstīt rezolūciju prezidentam Bērziņam

Turkmenistānas veselības aizsardzības un medicīnas rūpniecības darbinieku vēršanās pie Turkmenistānas prezidenta Gurbangula Berdimuhamedova*

Mūsu dziļi cienītais Prezident!

Sirsnīgi sveicam Jūs ar Jūsu apstiprināto rīkojumu, kā arī varenības un laimes laikmetā neaizmirstamajiem notikumiem piepildītajiem skaistajiem svētkiem – mūsu valsts veselības aizsardzības un medicīnas rūpniecības darbinieku dienu! Vēlam Jums, mūsu Arkadāg un līderi – Varoni, kura sirds sitas vienā ritmā ar Dzimteni un dzimto tautu, jaunus panākumus grandiozajā darbībā, kas aicināta nodrošināt mūsu Tēvijas uzplaukumu – neatkarīgu, neitrālu Turkmenistānu, nostiprināt tās ekonomisko varenību, paaugstināt tautas labklājību. Vēlam Jums sekmes, realizējot pamatotas reformas, pirmrindas novatorisku politiku, kas pamatota uz miermīlību, labklājību, labām kaimiņattiecībām, humānismu un plašu starptautisku sadarbību, kā arī visas Jūsu jaunrades iniciatīvas!

Mūsu līderis – Varonis un Arkadāgs!

Jūsu tauta, kas šodien saliedējusies ap Jūsu, mūsu dzimtā Arkadāga, lielajiem mērķiem, t.sk., veselības aprūpes sistēmas darbinieki, kas pārpilni laimes un iedvesmas – laimes dzīvot, priecājoties, mīlot un lepojoties ar savu Tēvzemi. Mūsu sirdīs uz visiem laikiem iemājojušas Jūsu norādes par kalpošanu Tēvzemei, tautai un visai cilvēcei, tās tagad kļuvušas par ceļazvaigzni.

Pateicoties Jūsu tālredzīgai un gudrajai valsts politikai, lielmēroga iniciatīvām un jauninājumiem Turkmenistāna īsā vēsturiskā periodā stājās pasaules priekšā kā dinamiski plaukstoša valsts ar milzu potenciālu, kas gatava risināt nacionāla, reģionāla un pasaules mēroga problēmas. Turkmenistānas jaunais laikmets, ko raksturo valsts virzība pa atjaunotnes, uzplaukuma un inovāciju ceļu, – tas ir laiks, kad valsts varenība daudzkāršojas, pieaug tās autoritāte starptautiskā arēnā, kā arī tiek veiktas veiksmīgas bezprecedenta izmaiņas un uzlabojumi visās nozarēs. Šajā vēsturiskajā periodā veiksmīgi notikusi valsts sociāli ekonomiskā un kultūras izaugsme, pasaules standartu līmenī tiek izvirzīta mūsu veselības aprūpe un medicīnas ražošana, tiek radīti starptautiskiem standartiem atbilstoši medicīnas centri, kas ir apgādāti ar pašu mūsdienīgāko aparatūru un augstākajām tehnoloģijām, nodrošinot augsti kvalitatīvu medicīnas pakalpojumu sniegšanu.

Mūsu valstī ļoti daudz tiek darīts, lai dzimtā tauta būtu vesela un laimīga. Mūsu neatkarīgās Dzimtenes nākotnes vārdā gūtie panākumi priecē un iedvesmo valsts laimīgo tautu, t.sk., visus veselības aprūpē strādājošos. Viņi daudzkāršo katrā mūsu dvēselē mītošo mīlestību un lepnumu par Jums, mūsu Arkadāgu un Prezidentu – Varoni, vispāratzītu radītāju un veidotāju, miernesi, mūsu nacionālā attīstības ceļa celmlauzi. Viņi vēl vairāk saliedē un apvieno mūs ap Jūsu dižajiem mērķiem – radīt mieru un progresu, īstenot draudzības un humānisma principus, nest veselību un laimi, iedvesmu jauniem panākumiem radošā darbā.

Mūsu Dārgais Arkadāg!

Pateicoties Jūsu vadībā pieņemtajai valsts programmai „Saglyk” („Veselība”), Jūsu dižajiem cilvēka veselības aizsardzības un nostiprināšanas jauniesākumiem, ar Jūsu pastāvīgu palīdzību un atbalstu valstī notiek liels darbs, lai novērstu slimības un pagarinātu cilvēka dzīvildzi. Īsā laika sprīdī pieņemti būtiskākie dokumenti, kas regulē veselības aizsardzības sistēmas virzienus un uzdevumus, radīti moderni veselības centri un ārstniecības iestādes. Par redzamiem valsts mēroga lielā darba rezultātiem, izvedod nacionālo veselības sistēmu principiāli jaunā līmenī, liecina starptautiski sertifikāti, kas apliecina, ka Turkmenistānā nav tādu slimību kā drakulozes, poliomielīta, malārijas, masalu un masaliņu, kā arī miltu bagātināšana ar dzelzi un folijskābi, jodētās sāls lietošana, darba un sadzīves apstākļu uzlabošanās, vidējā dzīves ilguma pagarināšanās.

Jūsu nenovērtējamās mācības un brīnišķīgie zinātniskie darbi ir neizsīkstošs zināšanu avots. Jūs esat licis pamatus zinātniskai Turkmenistānas veselības aprūpes attīstībai, aizstāvējāt par to disertāciju, kļuvāt par profesoru, bet vēlāk par Turkmenistānas Zinātņu akadēmijas akadēmiķi. Par lielu ieguldījumu medicīnas zinātnes attīstībā kļuvuši Jūsu daudzskaitlīgie darbi, t.sk., saturiski dziļā monogrāfija „Turkmenistānas veselības aprūpes zinātniskie pamati”, zinātniskie darbi „Turkmenistāna- veselības un augsta garīguma zeme”, „Turkmenistāna- izdziedināšanas zeme”, kā arī grāmata trīs sējumos „Turkmēnijas ārstniecības augi”, kurā aprakstīta cilvēces pieredze un sasniegumi medicīnā, kā arī stāstīts par mūsu dabas resursu dziednieciskajām īpašībām. Šī grāmata tulkota desmitos pasaules tautu valodās, un kļuvusi par ievērojamu devumu medicīnas zinātnē.

Augsti mīlētais mūsu Prezident!

Par dzīves skolu mums kalpo Jūsu bagātais dzīves ceļš, kuru Jūs esat gājis līdz profesora, bet vēlāk Turkmenistānas Zinātņu akadēmijas akadēmiķa nosaukumam, bet vēlāk līdz pasaules vadošo zinātnes un izglītības centru un augstskolu Goda doktora un profesora nosaukumam. Un mēs solam Jums, ka mēs būsim uzticīgi ārsta zvērestam un darīsim visu no mums iespējamo, lai mūsu Dzimteni Turkmenistānu padarītu par vienu no vadošajām valstīm pasaulē!

Un lai Jūsu viedajā vadībā katra laimes un varenības laikmeta diena kļūtu arvien košāka un pārpilna krāšņiem un neaizmirstamiem notikumiem un sasniegumiem! Lai daudzkāršojas Jūsu, mūsu dārgā Arkadāga, autoritāte pasaulē, lai slavena mūsu tauta!

Vēlam Jums veselību, laimi, ilgus dzīves gadus, lai Jūsu gars vienmēr dižs!

Ar dziļu cieņu pret Jums,

Turkmenistānas veselības aizsardzības un medicīnas rūpniecības darbinieki

* No avīzes „Нейтральный Туркменистан” 22. jūlija ievadrakstu tulkojis Pēteris Apinis

 

Komentāri (24)

jozo 26.07.2013. 10.03

Vispār iedvesmojoša vēstule, varbūt pat mūsu dzīve kautkā tāda pietrūkst, ja būtu vairāk tādas komunikācijas, tad tauta virāk mīlētu savu dzimteni. Katrā ziņā adresātam ir stipri jāizvērtē vai viņš atbilst šīm cildinošjām īpašibām. Protams saprotot ka viņiem tas visdrīzāk ir vienkāši protokols, diezvai vadonis uztver vēstuli kā mēs to uztveram un būtu pārsteikgts ja vēstule būtu savādākā formā.

+11
-4
Atbildēt

0

inta_s 26.07.2013. 09.04

Re kur ASV skolās arī liek bērniem pielūgt Obamu. Ne valsti, ne nāciju, ne konstitūciju, ne ko tādu vispārīgu – nē. Tieši imperatoru Obamu.

youtube.com/watch?v=PJFC1qFCgyA

+15
-9
Atbildēt

0

Sanšains 26.07.2013. 09.26

Bet man tas savukārt atgādina dažus sapņaini jūsmīgus, atdevīgus tekstus par Eiropas Savienības un euro nākotni. Protams, tieši salīdzināt pašlaik vēl nevar, turkmēņu rakstītais ir 10x spēcīgāks.

Tomēr, jo vairāk nostiprināsies tālā birokrātu vara Briselē, jo dzelžaināka un regulējošāka kļūs Sistēma – jo vairāk izpaudīsies tas netīkamais, bet tik cilvēciskais, ko varam lasīt šajā vēstulē.

+16
-10
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu