Snoudens oficiāli lūdz piešķirt patvērumu Krievijā (papildin.) • IR.lv

Snoudens oficiāli lūdz piešķirt patvērumu Krievijā (papildin.)

41
Krievijas prezidents Vladimirs Putins sarunā ar žurnālistiem. Foto: EPA/LETA

Putins: Snoudens Krieviju atstās, tiklīdz to varēs

Bijušais ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) līdzstrādnieks Edvards Snoudens, kurš atklātībai nodevis ziņas par izlūkdienesta tīmekļa izspiegošanas programmām, Krievijas Federālā migrācijas dienesta pārstāvim otrdien nodevis oficiālu lūgumu par pagaidu patvēruma piešķiršanu Krievijā, pavēstīja advokāts un Snoudena konsultants Anatolijs Kučerena.

Advokāts apliecināja, ka tikko Maskavas Šeremetjevas lidostā beigusies viņa tikšanās ar Snoudenu un pēc tās noformēts oficiāls lūgums par pagaidu patvēruma piešķiršanu, vēsta LETA/RIA Novosti. 

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja – bēguļojošais ASV izlūkdienestu bijušais darbinieks Eduards Snoudens, kurš jau trīs nedēļas iestrēdzis Maskavas lidostā, atstās Krieviju, cik drīz vien varēs.

“Viņš ieradās mūsu teritorijā nelūgts, viņš nelidoja pie mums,” Krievijas ziņu aģentūras citē Putina teikto.

Vienlaikus viņš apsūdzēja Vašingtonu, kas faktiski pati esot Snoudenu iesprostojusi Šeremetjevas lidostas tranzītzonā.

“Viņi paši atbaidījuši visas citas valstis no viņa uzņemšanas un tāpēc viņi faktiski paši iesprostojuši viņu mūsu teritorijā,” norādījis Krievijas līderis. Un piebilda jokojot: “Dāvana mums uz Ziemassvētkiem.”

Putins, pēc aģentūras „RIA Novosti” vēstītā, bijis izvairīgs atbildē uz jautājumu, kas notiks ar Snoudenu tālāk: „Kā lai es to zinu? Tā ir viņa dzīve, viņa liktenis,” teica Putins.

Krievijas prezidents teica, ka Snoudens vēlas pārcelties uz pastāvīgu dzīvi citā valstī, viņam neesot mērķis palikt Krievijā.

Bijušais CIP darbinieks, lai arī pavisam nesen izteica lūgumu pēc politiskā patvēruma Krievijā, tagad to atsaucis, uzzinājis par Putina nodomu nekaitēt amerikāņu partneriem.

Šis Putina komentārs par Snoudenu, pēc ASV medija „The Wall Street Journal” domām, parādījis Krievijas prezidenta smalko manevru. Bēgļa ierašanās Krievija Putinam deva iespēju nostiprināt reputāciju par sevi kā cilvēku, kurš pret ASV izturas demonstratīvi un izaicinoši. Tomēr Putins tā nerīkojās, jo viņam nav vajadzīgs liels skandāls ar ASV. Kā raksta medijs, tas apdraudētu Putina un Baraka Obamas ieplānoto tikšanos šogad septembrī.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (41)

oskaar 16.07.2013. 00.25

Cik saprotu- Krievijai šis nabaga nelaimīgais Snoudens ir kā akmens uz kakla.
Ne viņu atdot amerikāņiem saplosīšanai, ne arī pasludināt par mocekli.
Putinam viņa rīcība noteikti šķiet riebīga, un, ja kāds Krievijas pilsonis kaut ko tādu realizētu attiecībā pret Krievijas specdienestu informatīvo telpu, droši vien varētu gaidīt kādu nākamo informāciju par neizprotamos apstākļos mirušu personu.
Var jau būt, ka Snoudena un Asanža vēlme padarīt informāciju atklātu ir kaut kas skaists. Nenoliedzu.
Bet tad viņiem tomēr vajadzētu papūlēties iegūt līdzīgu informāciju arī par pretējo nometni.
Teiksim- cik daudz nelikumīgas telefonsarunu noklausīšanās veic Krievijas ФСБ; visādas Afganistānas kara detaļas; ko Krievijas armija paveica karā ar savu sastāvdaļu Čečeniju; kā īsti notika sagatavošanās 2008. gada karam Gruzijā. Un, protams, vēl daudz, daudz informācijas par Irāku, Ķīnu, Irānu, Afganistānu, Pakistānu, u.t.t..
Bez visa tā šo te informācijas nopludinātāju cēlais mērķis pārvēršas diezgan paskumjā savas valsts interešu graušanā.
Lai gan neapšaubu ne Asanža, no Snoudena nodomu padarīt cilvēci atklātāku, cēlāku un labāku.

+9
-3
Atbildēt

11

    intars_busulis > oskaar 16.07.2013. 14.08

    Viņam ir ļoti komprimitējoši materiāli, puisis ar nav ar pirkstu taisīts ;)
    Bet viņš šoreiz triecienu deva savai valstij. Pēc šī visa var redzēt kura valsts tomēr diktē noteikumus un par to vien Latvijai būtu jāsatraucās, bet ir jau uzsēdināta kapitāli uz tās adata un tas ir skumji. Snowdens ir ģēnijs ;)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    intars_busulis > oskaar 16.07.2013. 13.59

    Snowdens tikai paziņoja faktus un nav izplatījis ne kādu sarunu ierakstus na ar ko citu, kas nav trešām ausīm domāts. No Honkongas aizlaidās jo tur CIP viņu sāka vajāt. Un visu ko saka oficiālā ASV ir tikai un vienīgi meli! Snowdens ir neapskaužamā situācijā jo tikt uz D. amēriku satndarta variantā ir nereāli pasakot paldies ES kangariskajai rīcībai izdabāt pāri darītājam.
    Tākā Putinam šī cilvēka liktenis ir vienaldzīgs, tad vēl kādu mēnesi puisim nāksies tur tupēt. Krievija vienīgi ir viņam iedevusi iespēju apmesties neitrālā ēkā. Bet ja esam godīgi Krievijai tomēr tas puisis ir intresants, bet oficiāli jau neatdzīs to. Un jaukās ASV dēļ ar jauko ES kangarizmu ir sabojātas atiecības ar D. amērikas kontinentu kopumā.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > oskaar 16.07.2013. 11.26

    No kurienes gan Snoudenam ķīniešu vai krievu noslēpumui? Strādāja takšu viņš ASV ;)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > oskaar 16.07.2013. 01.08

    Dak: ;)

    A nomination for Snowden would be symbolic because it shows ‘that individuals can stand up for fundamental rights and freedoms.’

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > oskaar 16.07.2013. 01.36

    andrejsg
    Lai ķīnieši un krievi paši rūpējas par saviem specdienestiem, es pagaidām nopludināšu to- ko zinu par savējiem!
    =========================

    Droši pludini visu infu par Latvijas specdenestiem uz manu meilu, nopublicēšu!

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    ilzezeebolde > oskaar 16.07.2013. 14.59

    Tipiskais čīkstulis. Kāds paveic labu darbu, bet tik un tā dzirdamas vaimanas – kāpēc visi labie darbi nav paveikti uzreiz.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > oskaar 16.07.2013. 01.28

    Ja Snoudens būtu Latvijas pilsonis un kaut ko tādu izdarītu pret Latvijas valsti, par viņu izņirgātos, kā pār ekonomistu Smirnovu un programmētāju Neo Ilmāru Poikānu.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > oskaar 16.07.2013. 00.46

    Iespējams, ka Putinam visa infa par NSA jau arī bez Snoudena iraid ;)

    Un vispār, Snoudens pelnījis Nobela balvu, jācer, ka šo nomināciju atbalstīs arī Latvijas intelektuālā elite: ;)

    A sociology professor in Sweden has recommended NSA whistleblower Edward Snowden for the Nobel Peace Prize.

    In a letter addressed to the Norwegian Nobel Committee and published in Swedish newspaper Västerbottens-Kuriren, Professor Stefan Svallfors nominated Snowden for his ‘heroic effort at great personal cost’ shedding light on the expansive cyber-spying conducted by the U.S. National Security Agency.

    Because of his bravery, Snowden ‘helped to make the world a little bit better and safer,’ Svallfors wrote.

    A nomination for Snowden would be symbolic because it shows ‘that individuals can stand up for fundamental rights and freedoms.’

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2363191/Edward-Snowden-nominated-Nobel-Peace-Prize-Swedish-Professor.html

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 16.07.2013. 02.07

    Linux Mint 15 Asprātis!!!
    Teikuma labojums: Lai ķīnieši un krievi paši rūpējas par saviem specdienestiem, es- Snoudens- pagaidām nopludināšu to- ko zinu par savējiem!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 16.07.2013. 01.33

    Linux Mint 15
    A nomination for Snowden would be symbolic because it shows ‘that individuals can stand up for fundamental rights and freedoms.’
    ————————–
    Skaisti jau, protams. Simboliski apbalvosim cilvēku, kurš uzstājas par pamattiesībām un brīvību! Atmaskojot specdienestus vienā atsevišķā valstī! Aizmirstot, ka ir citas valstis, kurās šīs brīvības cienītas netiek, un specdienesti rīkojas, nerēķinoties ne ar kādām cilvēktiesībām.
    Lai ķīnieši un krievi paši rūpējas par saviem specdienestiem, es pagaidām nopludināšu to- ko zinu par savējiem!
    Neteikšu, ka galīgi nemaz neatbalstu šādu viedokli, bet pieļauju, ka gluži pareizs tas tomēr nav.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    oskaar > oskaar 16.07.2013. 01.03

    Linux Mint 15
    Un par ko Snoudens būtu pelnījis Nobela balvu? Pr to, ka nopludinājis “vienas puses” informāciju?
    Ja būtu ieguvis un nopludinājis “daudzu pušu” informāciju- tad es pievienotos šim viedoklim. :)

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

Eleonora Maisaka 16.07.2013. 13.06

zirnekliene Šeloba
Visi komentāros vadās tikai no PBAnālā saklausītām ziņām, jo ASV no savas puses nekādus komentārus nesniedz, izņemot to, ka Snoudens ir nopludinājis svarīgu informāciju un izsludināts starptautiskā meklēšanā par noziegumiem pret valsti, un viss. To, ka Snoudens nav kārtējais plānprātiņš ideālists, saprot ASV partneri, jo ne jau par visiem sen zināmām lietām, viņa ādu tik ļoti grib piesist kabinetā pie sienas CIP un citu ASV drošības departamentu vadītāji. Tas, ka tika pārtraukts Bolīvijas aljendiskā režīma, kas grauj valsts ekonomiku, vadītāja, Moralesa reiss, pat riskējot sabojāt valstu attiecības, lai tikai noķertu Snoudenu, vien par daudz ko liecina. Kaut arī, tikai pieklājības pēc, daudzu valstu vadītāji izteicās pret noklausīšanos, viņi visi jau sen zināja, ka tiek uzmanīti un paši arī to nemitīgi dara, bet NATO valsts spiega nodevība ir ne tikai ASV bet arī visu sabiedroto, kā arī pārējo saprātīgo valstu zaudējums. Nekādi diplomātiskie demarši nesekoja, darbaļaužu demonstrācijas nenotika.

Mana svēta pārliecība, jau no pirmās dienas, ir ka Snoudens ir atmaskots krievu spiegs un bija spiests mukt. Snoudena “kliedzošie” atmaskojumi, tas tikai tā, defektīvo prātiņu tracināšanai.

Tagad tas mērglis “draud”, ka viņa rīcībā esot tādas ziņas, kas varētu sagraut ASV un, ja kas, tās paziņošot.
Pilnīgs murgs:
1. Esot čekistu nagos, Snoudens būs izstāstījis, ne tikai ko vēlējās, kā arī to, ko labprāt būtu atstājis pie sevis, kaut vai tīri intīmas lietas un pat to, ko aizmirsis pirms daudziem gadiem, kas saglabājies tikai zemapziņā.
2. Sīka CIP palīgstrādnieka rīcībā tādu vienkārši nav, tādu nav pat nodaļu vadītāju rīcībā. CIP darbinieki nezin ko dara viņu kaimiņi blakus kabinetos, nodaļu vadītāji nezin, ko dara pārējo nodaļu vadītāji. Pat ar visaugstāk stāvošiem CIP vadījiem, ar katru no viņiem direktoram ir savs, noslēpums.

Tādu snoudenu nodevība var radīt sensāciju tikai sava zemiskuma pēc, ne vairāk. Nopietna informācija tiek iegūta tikai salīmējot kopā pa drusciņai savākto, no spiegiem, no MIL, no kanalizācijas un miskastēm un reklāmām.

Būtu Maskavai vēlēšanās tikt no Snoudena vaļā, atliek tikai to uzsēdināt uz kādas no zemūdenēm, kas pēc remonta devušās kārtējā heroīna reisā un tas kopā ar kravu var nonākt Nikaragua, vai kur citur, vai izsēdināts Venecuēlā, kad tā piestājusi, lai uzkrautu kokaīnu.

+5
0
Atbildēt

2

    Inese > Eleonora Maisaka 16.07.2013. 13.45

    dissident, muļķīti, Snoudens bija nevis CIP darbonis, bet gan NSA algotnis ;)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    gliters > Eleonora Maisaka 16.07.2013. 13.27

    Telepātija nav mana stiprā puse, tāpēc nevaru droši spriest par Snoudena motīviem. Bet citādi apmēram tā arī varētu būt, kā saki.
    Bet lai nu kā – vai viņš ir spiegs, vai ideālists, vai vnk slavaskārs narciss, es šobrīd viņa vietā būt negribētu.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 16.07.2013. 15.54

Kārtējais klauns, kam sagribējies būt slavenam, un kurš, rezultātā, kļuva par Ķīnas un Krievijas specdienestu rotaļu.
Ja mēs dzīvotu idealā pasaulē, to Snoudenu varētu saprast, bet, ne tagad.
Te ir ārkārtīgi interesants Remčukova komentārs par šo klaunu un visu situācijuhttp://www.echo.msk.ru/programs/personalno/.

+5
-1
Atbildēt

3

    Inese > ligakalnina 16.07.2013. 16.02

    Klauns esi tu, kurš uzskata, ka cilvēks, kurš atklāj ASV konstitūcijas pārkāpumus, ir nodevējs ;)

    p.s. Snaudens labi atbildējis visiem, kas uzskata viņu par “nodevēju”:

    Edward Snowden ‏@EJosephSnowden 11 Jun
    if you’re OK with NSA agents furiously masturbating while you order pizza, you’re a fascist to yourself.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    oskaar > ligakalnina 17.07.2013. 01.16

    dzeris49
    Remčukova komentārs tik tiešām ir ievērības cienīgs. Tas daudz ko izskaidro. Un esmu pārliecināts, ka Remčukovs tiešām zina- ko saka.
    Par Snoudenu- klauns vai ne klauns- tā jau ir gluži cita lieta. Kas viņu zina- kas slēpjas šā lācīša vēderā :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 17.07.2013. 10.05

    dzeris49
    Te ir ārkārtīgi interesants Remčukova komentārs

    Remčukovu jau sen vairs neklausos, jo viņam nav sava “osoboje mnenije”, viņš, tāpat, kā Mlečins vai Barščevskis runā, lai tik neaizskārtu Puķinu un kremli. Pārējie eho viesi, pat tādi mērgļi, kā Prahanovs vai Ševčenko, kuri ir zaudējuši pēdējas cilvēka pazīmes, ir interesanti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu