Snoudens neklusē - atklāj informāciju par ASV izlūkdienestu darbībām • IR.lv

Snoudens neklusē – atklāj informāciju par ASV izlūkdienestu darbībām

38
Edvarda Snoudena aizstāvības akcija svētdien notika Parīzē. Foto: AFP/LETA

Snoudens jau 16.dienu spiests pavadīt Maskavas lidostas tranzītzonā

Bēguļojošais bijušais amerikāņu spiegs Edvards Snoudens svētdien turpināja publiskot slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu darbībām, ziņo LETA/AFP.

Kā liecina presē publiskotā informācija, ASV Nacionālā drošības pārvalde (NSA) spiegošanā sadarbojas ar citu rietumvalstu valdībām.

Vācijas izdevumam “Der Spiegel” Snoudens izteicies, ka NSA spiegi ir “gultā kopā ar vāciešiem un vairumu citu rietumvalstu”.

Pēc viņa teiktā, sadarbība ar citām valstīm tiek organizēta tādā veidā, lai šīs valstis varētu “norobežot savus politiskos līderus”, gadījumā, ja nāktu atklātībā, “cik ļoti tie pārkāpj globālo privātumu”, skaidrojis Snoudens.

Tikmēr Brazīlijas laikraksts “O Globo”, atsaucoties uz Snoudena iegūtajiem slepenajiem dokumentiem, ziņoja, ka NSA izspiegojusi arī Brazīlijas iedzīvotājus un uzņēmumus, kā arī cilvēkus, kas ceļo Brazīlijā.

“Precīzi dati nav pieejami, taču pērnajā janvārī Brazīlija bija tieši aiz Savienotajām Valstīm, kur tika izspiegoti 2,3 miljardi telefonsarunu un vēstījumu,” vēstīja izdevums.

Tikmēr pats Snoudens pirmdien jau 16.dienu spiests pavadīt Maskavas lidostas tranzītzonā. Snoudenam politisko patvērumu piedāvājušas trīs Latīņamerikas valstis – Bolīvija, Venecuēla un Nikaragva.

Tomēr Snoudena iespējas ir ierobežotas, jo visi lidojumi uz Latīņamerikas valstīm no Maskavas Šeremetjevas lidostas tiek veikti caur Kubu, kas šajā skandālā nav izrādījusi skaidru nostāju.

Turklāt pastāv risks – ja Snoudens izlemtu doties uz Kubu, viņa lidmašīnai varētu likt nosēsties kādā Eiropas valstī, līdzīgi, kā tas notika ar Bolīvijas prezidenta lidaparātu, pastāvot aizdomām, ka tajā atrodas Snoudens.

 

Komentāri (38)

inta_s 08.07.2013. 08.40

Režīms nevar būt mūžīgi slepens, kad tas ir gatavs tam jānāk atklātībā lai mēģinātu ieviest jauno pasaules kārtību – nu ir tas brīdis kad to mēģinās ieviest oficiāli.

Cilvēki to nepieļaus un noziedzīgā elite tiks neitralizēta.

+6
-5
Atbildēt

16

    dzerkaleliva > inta_s 08.07.2013. 10.07

    The total population in Latvia was last recorded at 2.0 million people in 2012 from 2.1 million in 1960, changing -4 percent during the last 50 years. Population in Latvia is reported by the Latvijas statistika. Historically, from 1960 until 2012, Latvia Population averaged 2.4 Million reaching an all time high of 2.7 Million in December of 1989 and a record low of 2.0 Million in December of 2012. The population of Latvia represents 0.03 percent of the world´s total population which arguably means that one person in every 3142 people on the planet is a resident of Latvia. This page includes a chart with historical data for Latvia Population.http://www.tradingeconomics.com/latvia/population

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > inta_s 08.07.2013. 09.42

    Te gan varētu būt jautājums, kurš ir vairāk naivs Kristaps Freimanis vai Snowdens. Diez vai vajadzētu lolot ilūzijas par kādām atšķirībām čekas, CIP, gestapo, pinočeta un visu pārējo nagu maucēju rindās un informācijas vākšanas mērķiem. Kā tad, tā taču vienmēr ir mūsu interesēs un tā nav nekāda izspiegošana, bet informācijas vākšana. Laiki mainās, Niksons atkāpās, lielais demokrāts un geju draugs Obama ar saviem CIP sadistiem, informācijas atklājējus gatavs vajāt kaut citā galaktikā. Obama ir bankrotējis, atdod Nobeli.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > inta_s 08.07.2013. 10.00

    A, tas, ka IR štata komentātājiem visur rādās kremlini, ka viņi gatavi pielietot un atzīt vispretīgāko metožu pielietošanu, lai tikai attaisnotu savu rietumu cargo kultu un vienlaikus lamātu Krieviju, tas ir cits jautājums. Par zināmu psihes paronoju un šizofrēniju, kas Latviju novedis tajā izmiršanas spirālē, kurā tā ir. Tas ir arī mūsu galvenais veiksmes stāsts. Izmiršana un pazušana, bet ar dziesmu un veiksmi.http://www.tradingeconomics.com/latvia/population

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 08.07.2013. 13.40

    roberts_j,
    NSA nodarbojas ar izspiegošanu, tas tiesa. Taču likumīga tā būtu ar tiesas lēmumu nevis izspiegot visus, kam protams tiesas lēmuma nav par katru indivīdu.
    Līdz ar to apskatot šo situāciju var skatīties arī šādi: cilvēks piesakās darbā spiegot taču likuma ietvaros, nevis to pārkāpjot. Un ja kāds no vadības pārkāpj likumu tad cilvēks nolēma informēt par to sabiedrību, jo redzēja ka korupcija ir visos līmeņos un drīzāk tiktu novākts, ja neatklātu visu sabiedrībai.

    Taču es vēl ar vien uzskatu, ka tas ir paša ASV režīma organizēts šovs, tiesa nav zināms vai pats Snoudens zināja par šovu vai tika izmeklēts tās psiholoģiskais profils, kas šādu lomu izspēlētu.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > inta_s 08.07.2013. 09.33

    Beidz ar tiem “režīmiem”, galu galā šī vārda nozīme ir vien kārtība/organizācijas veids/procedūru kopums un pasākumam ir nelāga pieskaņa vien krievu valodā, jo tas it kā sasaucas ar spaidīšanu (nažim u. tml.). Ir taisnība, ka milzīgas sazvērestības ir maz iespējamas, tāpēc, ka tajās ir jāiesaista liels ļaužu skaits un vienmēr būs ļautiņi, kas izvēlētās metodes atzīs par nepareizām/amorālām. Šajā gadījumā tāds ļautiņš ir Snovdens, kura galvenā kļūda laikam ir jaunības maksimālisms (vispārīgu datu vākšana vēl nav indivīda izspiegošana, kaut arī nodrošina šādu iespēju jebkad nākotnē) un pacietības trūkums (nesagaidīja nekavējošas reformas no Obamas). Velns nav tik melns, bet nebūt nav arī balts un pūkains.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 08.07.2013. 10.22

    Izklausās pēc “Apēd šīs sēnītes vai arī tu nomirsi!”

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > inta_s 08.07.2013. 09.40

    Režīms ir atbilstošs vārds. Tas tāpēc ka realitātē ASV pilsoņiem ir nozagta to pašnoteikšanās. Tie var balsot par kuru marioneti vēlas, tā saimnieki nemainās. Reāli valda starptautiskas koorporācijas elite un tur neviens neko nebalso. Lai realizētu šo sazvērestību nepieciešmaa varas koncentrācija, tā arī notiek Eiropā caur ES. Tāpat arī tas notiek ASV. Līdz ko ir varas piramīda izveidota tā atliek turēt savu kontroli spicē un visa pārējā struktūra pakļaujas. Tā tas ir – protams ja visa apakša nesāk pretoties.
    Taču tāpēc jau ir radīti apstākļi lai apakša nepretotos jo citādi zaudē darbu, nespēj samaksāt mājas kredītu, paliek bez pajumtes, bez nākotnes, parādos, izstumtais no sabiedrības, tiek izsmieta ja sāk atklāt noziegumus, tiek iznīcināta caur tiesu sistēmu, tiek novākta ja citādāk nevar, utt. Tāpēc apakša pakļaujas zinot vai nezinot kam tiek vesta pretī.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    grislits > inta_s 08.07.2013. 12.45

    Zālīte, nejauciet atkal mušas ar kotletēm, Jākobsons ir žurnālists, kurš darīja savu darbu (žurnālistu darbs ir rakt un publicēt nesmukumus, it īpaši, ja tie ir sabiedriski nozīmīgi), bet Snoudens ir cilvēks, kas apzināti iestājies spiegu dienestā un parakstījis papīrus par konfidencialitāti un neizpaušanu. Tātad Snoudens bija valsts amatpersona, kas apņēmies neizpaust valsts noslēpumus. No juridiskā viedokļa Snoudens ir nekas vairāk kā prasts nodevējs.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > inta_s 08.07.2013. 09.28

    man skjiet ka Snoudens ir vienkaarshi godiigs ideaalists, piedevaam nevis nacionaali noskanjots bet gan iestaajas par cilveektiesibam netikt izspiegotiem visaa pasaulee. diemzeel sii nostaaja nav populaara valstu spiegosanas dienestu aciis, jo kas notiks ja katras valsts slepeno dienestu darbinieki peeksnji atteiksies spiegot? taadeelj arii Snoudenu vajaa gandriiz ikkatra valsts.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    Kristīne > inta_s 08.07.2013. 09.44

    “Izskatās, ka Snaudens ir bijis krievu spiegs. ne jau par velti Putins par viņu tā gādā.”
    ===
    ??? Gādā? Nevēlēšanās šo izdot ir visvairāk iekšpolitiska un nedaudz ārpolitiska (nevar tā vienkārši padoties amīšu spiedienam) lieta, un tāpēc šams izlokās, izsakot apšaubāmas kvalitātes piedāvājumus.
    ==
    Starp citu visā šajā epopējā visvairāk pārsteidz amīšu pārspilētā aktivitāte. Iespējams, tai ir profilaktisks raksturs, lai Meningam un Snovdenam nebūtu pārāk daudz sekotāju, jo specdienestu darbinieku neapmierinātība ar specdienestu vismaz līdzšinējo darbību (metodēm) nav nekāds īpašs izņēmuma gadījums, vien parasti šamie tiesājas savās slepenajās tiesās.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > inta_s 08.07.2013. 10.13

    Edmunds Zālīte
    jo kas notiks ja katras valsts slepeno dienestu darbinieki peeksnji atteiksies spiegot?

    Ja CIP pārstās izspiegot, Tu drīz vien būsi pasaules Krievijas impērijas vergs, un rausies 12 stundas dienā plantācijā vai šahtā, bet par mēģinājumu pieprasīt atklātību, Tevi turpat Tavā darba/dzīvesvietā nositīs un arī apraks.
    Neaizslēgsi dzīvokļa durvis, Tevi atnāks un aplaupīs, nemazgāsi rokas, saķersi hepatītu.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > inta_s 08.07.2013. 12.04

    Edmunds Zālīte. Nu, lūk, Jākobsons rīkojās pareizi, tādēļ arī sabiedrības atbalsts. Vai Snoudens ir izdevīgākā pozicijā kā Jākobsons?:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > inta_s 08.07.2013. 09.13

    Viedoklis_lv
    Krievu fašisti, karu izraisītāji, māca pasaulei kara vēsturi, bet arhīvus, kur glabājas ziņas par pašu zvērībām pret Eiropas civiliedzīvotājiem un citiem drausmīgiem kara noziegumiem, glabā aiz septiņām atslēgām.
    “россия срана с непредсказуемым прошлым”
    Staļina laikos ziņoja par 7 miljoniem kritušo karā pret Eiropu, Brežņeva par 20, Jeļcina laikos, kas tika pavērti arhīvi, skaitlis jau sasniedza 40 miljonus, Putins saskaitīja 26 394721, 69325589870…., kaut tai pašā laika vēl miljoni krievu žmuriku kaulu neaprakti mētājās grāvjos, mežos un uz laukiem.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > inta_s 08.07.2013. 09.21

    Izskatās, ka Snaudens ir bijis krievu spiegs. ne jau par velti Putins par viņu tā gādā. Ar krievu spiegiem [pilna pasaule un arī gan jau Latvija. par to liecina pārāk lielā krievu vēstniecība skaita ziņā un Ušaka sarakstīšanās ar Kapilovu, bet par to jau jātur mute ciet visiem, vai ne, jo krievi jau drīkst spiegot vienmēr un visur.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > inta_s 08.07.2013. 11.32

    zurnalists Jakobsons arii vispirms aiznesa Usakova elektronisko saraxti prokuraturai, un tikai tad, jo prokuratura neko nedariija, publiceeja to. vai tas vinjam/mums ko paliidzeeja? tuuliit muusu “demokraatiskaa” tiesa meegjinaas iebaazt vinju aiz resteem par biedinajumu paareejiem zurnaalistiem.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > inta_s 08.07.2013. 11.22

    Edmunds Zālīte. Godīgs ideālists, kurš uzskatīja, ka New York Times žurnālisti nošaujami par Irānas izspiegošanas faktu publicēšanu?:):):)
    Ja Snoudens būtu godīgs, tad viņš būtu griezies parlamentārā izmeklēšanas komisijā /precedents ir par ASV slepeno dienestu veiktajām slepkavībām aukstā kara laikā/, un tikai pēc saņemta atteikuma sācis tālākās aktivitātes.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 08.07.2013. 10.26

Atklāja to, ko visas valdības sen zināja – visi visus izspiego, īstenībā, pēc tā, ka pat Francija noslēdza savu gaisa telpu nevis amerikāņiem, bet, Snoudenam ( jo domāja, ka viņš atrodas Bolivijas prezidenta lidmašīnā), katram skaidrs, ka, īstenībā, tas nav ne kāds jaunums, ne šoks Eiropai.
Jāšaubās, ka viņš ir idealists, ja viņš to visu būtu paziņojis ASV, tad vēl varētu domāt, idealisti neparaksta ligumus ar CIP, un nelido uz Krieviju aizstāvēt cilvēktiesības, kur neviens viņu tai tranzītzonā redzējis nav, visi saprot, kur viņš atrodas, izņemot īpaši naivos.
Viņš, drīzāk, ir cilvēks, kam sagribējās kļūt slavenam, pat tēvs viņu raksturo kā ne sevišķi nosvērtu, kas, bieži vien, rīkojas impulsīvi, īstenībā, Aasnžu tad jau drīzāk var attaisnot, viņš publicēja informāciju, ko npludināja citi, Snoudens pats atklāj slepenu informāciju, par kuras neatklāšanu ir parakstījies.
Nu, iespējams, viņš ir no tiem labdabīgajiem idiotiem, kas uzskata, kas ir “par vispārējo mieru un draudzību”, un ka, kad Rietumi atklās visus savus noslēpumus, tad arī ienaisdnieki novērtēs šo soli, un iestāsies vispārējā idille, un viņš nesaprot, kas notiek pasaulē, kaut, tādi uz CIP astrādāt neiet, un pēc idiota viņš neizskatās.

+9
-8
Atbildēt

3

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 08.07.2013. 19.03

    ex-diena-lasitaji
    Laikam jau garā vārgiem, latviešus nīstošiem zatleristiem, valodu zināšanas nav nepieciešamas, pietiek ar revolucionāro pārliecību. Varam ar šausmām tikai iedomāties, kas būtu, ja Zatleŗa/Ušakova neostaļinistiskais apvērsums butu izdevies, tad jūs, cilvēces atkritumi, šarikovi, ādas mēteļos un naganu pie sāniem “trioikas”, spriestu latviešiem tiesu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ligakalnina 08.07.2013. 15.04

    „disidente“ par sevi runā vīriešu dzimtē, hihihī.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Eleonora Maisaka > ligakalnina 08.07.2013. 11.18

    dzeris49
    Būtu gatavs parakstīties zem katra vārda.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu