Vilks pēc eiro ieviešanas diez vai vēlēsies tikpat smagi strādāt • IR.lv

Vilks pēc eiro ieviešanas diez vai vēlēsies tikpat smagi strādāt

94
Finanšu ministrs Andris Vilks. Foto: Edijs Pālens, LETA

Finanšu ministrs uzskata, ka pašreizējā atalgojuma sistēma valsts pārvaldē ir absurda un nepareiza

Mans mērķis ir pieņemt 2014.gada budžetu un iestāties eirozonā, lai šie četri gadi nebūtu bijuši veltīgi. Tālāku plānu man nav, taču diez vai vēlēšos tikpat smagi strādāt tālāk pie pašreizējās motivācijas sistēmas. Tā intervijā laikrakstam “Telegraf” izteicies finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Viņš jau agrāk intervijās ir izteicies, ka neesot tik bagāts, lai ilgi strādātu par ministru.

Viņaprāt, ļoti būtisks ir atalgojuma jautājums, – pašreizējā sistēma, kad likmes valsts sektorā strādājošajiem tiek piesaistītas ir premjera atalgojumam, ir absurda un nepareiza.

“Tāda sistēma vienkārši atbaida godīgus cilvēkus no darba valsts sektorā, ņemot vērā lielo darba apjomu un stresu. Premjera alga ir tāda, koeficients tāds, nekādu prēmiju,” skaidro Vilks un piebilst, ka pēdējo gadu laikā no ministrijas ir aizgājis tik daudz cilvēku, cik pašlaik ministrijā strādā.

Uz repliku, ka Finanšu ministrijā nav bijis problēmu ar prēmiju izmaksu, Vilks atsaka, ka problēmas būtība neesot prēmijās, bet gan principiāli nepareizajā sistēmā, un to ir nepieciešams mainīt. Turklāt tas neprasītu papildu līdzekļus, tos vienkārši vajagot pareizi novirzīt, ziņo LETA.

Maijā Satversmes tiesa (ST) pieņēma Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības (LVPUFDA) biedru Svetlanas Matvejevas un Dzintras Juniņas pieteikumu, ar kuru lūgts atzīt par Satversmei neatbilstošām vairākas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma pantu daļas.

Kā iepriekš norādīja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, pieteikums nodots izskatīšanai kolēģijā un tai līdz 8.jūnijam vai, ja pieteikumu atzīs par sarežģītu, līdz 8.jūlijam jāpieņem lēmums par lietas ierosināšanu vai atteikšanos to darīt.

Iesniegums ST bija otrais solis cīņā pret nevienlīdzību Latvijā, pirmais bija – vienas dienas bada streiks Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

Arodbiedrība lūdz atzīt par prettiesiskiem un neatbilstošiem Satversmei minētā likuma 14.panta 3.daļas un 12.daļas, kā arī 16.panta 2.daļas pašreizējās redakcijas, jo tās radot nevienlīdzību valsts pārvaldē.

14.panta 3.daļa paredz, ka piemaksu par prombūtnē esošas amatpersonas aizvietošanu vai vakanta amata pienākumu pildīšanu var noteikt ne vairāk kā diviem darbiniekiem.

Savukārt šī panta 12.daļa nosaka, ka piemaksas apmērs mēnesī nedrīkst pārsniegt 30% no darbiniekam noteiktās mēnešalgas, vienlaikus paredzot izņēmumus, kad piemaksas nosaka citādāk un to apmērs attiecīgi mainās.

Tikmēr 16.panta 2.daļā aprakstīts prēmiju apmērs un noteikšanas kārtība. Tajā teikts, ka amatpersonai saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu reizi gadā var izmaksāt prēmiju, kuras apmērs nedrīkst pārsniegt 75% no mēnešalgas. Vienlaikus valsts tiešās pārvaldes iestādēm prēmijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets, bet citām valsts vai pašvaldības institūcijām – šo institūciju darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktās amatpersonas.

 

Komentāri (94)

Ieva 03.07.2013. 12.28

Mazās algas izsauc labāko kadru aizplūšanu uz privātstruktūrām. Vietā nāk ierēdņi, un te šis vārds jāsaprot burtiski. Ierēdņu nekompetence neļauj tiem pieņemt lēmumus. Ierēdnis nav gatavs uzņemties atbildību par tiem. Un valsts un mūsu demokrātija paredz smuku veidu, kā to nedarīt – konkursi, izpēte. Un līdz ar to, tā vietā, lai pusstundas laikā pieņemtu lēmumu, tiek organizētas darba grupas, konkursa nolikuma izstrādei, un vērtēšanas komisijas locekļu izvēles kritēriju noteikšanai. Tiek sludināti konkursi, organizētas izskatīšanas, analīzes, ekspertīzes.. Visi nodarbināti, tam aiziet milzu summas, bet…lieta uz priekšu nekustas. Un beigu beigās ar visu to iesēžamies peļķē- kā, piemēram, ar vilcienu iepirkumu vai sabiedrisko mediju. Tāpēc profesionāliem un ekspertiem būtu jāmaksā lielas algas, jo tās rezultātā izmaksā mazāk.

Mums valdošais ir sociālistiskās uravņilovkas princips. Būt bagātam ir negods. Mēs negribam, lai visi būtu bagāti, mēs gribam, lai visi ir vienādi…nabagi, un, galvenais, lai kaimiņam nav vairāk, kā man! Par cilvēka labumu vai sliktumu tiek spriests no tā, cik lielu algu viņš saņem. Ja lielu- tad tas automātiski ir maita…, jo šitā tantīte tak nevar komunālos maksājumus samaksāt, a te viens “saņem” tādu algu!

Es Vilku ļoti labi saprotu, pats viņš sev algu palielināt nevar- būs liels skandāls, tāpēc vienīgā izeja ir to pelnīt kaut kur citur. Iet prom. Cita ceļa nav… Vietā nāks ierēdnis. Ar pareizu biogrāfiju, ambīcijām, bet bez profesionālisma. Mūsu sabiedrība to tā grib!

+9
-1
Atbildēt

16

    Ieva Aile > Ieva 03.07.2013. 14.13

    Mūsu sabiedrība grib atalgojumu atbilstoši darba rezultātiem.Ja ierēdnis ir smagi nostrādājies,bet valstī ir bardaks,par ko mēs maksājam?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > Ieva 03.07.2013. 15.24

    Vilka kungs zināja kādi ir algas noteikumi kad stājās darbā.
    Pārmest par tiem vēlāk ir nepamatoti. Meklēt kaut cik racionālus attaisnojumus kā tīties lapās pēc euro ieviešanas, lai nav atbildības – pat ļoti pamatoti.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ieva 03.07.2013. 18.48

    Kā jau teicu,vienota kritērija nav un nevar būt.Peļņu un iegūto naudu nedrīkst uzskatīt par vienīgo kritēriju,jo kā var salīdzināt,teiksim,televizorus ražojoša privātuzņēmuma darbinieka devumu ar,piemēram dabiska monopola -ūdensapgādes sistēmas darbinieka devumu,ja turklāt ņemam vērā,ka bez ūdens cilvēki nemaz nevar izdzīvot,tas ir,atstāšana bez ūdens būtu cilvēktiesību pārkāpums.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Ieva 03.07.2013. 15.36

    Ķīp, valsts struktūrās ir tik daudz sav€jo, labi apmaksātu liekēžu, ka neviena siles partija tīrīšanu ierēdņu rindās netaisīs. Atliek tikai paskatīties, no kurienes nāk Vienotības zieds – no ierēdniecības!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ieva 03.07.2013. 16.02

    Lai ir maz,bet vienādi?Nez vai.Mums vienkārši trūkst kritēriju samaksas noteikšanai,maksājam pēc deguniem.Neļausim pacelt algas vieniem,tajā pašā laikā nesamaksājot citiem!Nu nedrīkst būt tā,ka par vajadzīgu labi padarītu darbu cilvēkiem atmet grašus.Neviens neskaudīs dzelzceļa Magones tūkstošus,ja medicīnas māsām nebūs jāstrādā vairākās darbavietās,lai kaut kā savilktu galus kopā,tas nav taisnīgi!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 03.07.2013. 16.10

    Paldies par ilustrāciju! Tas ir tieši tas, ko es saku. Nevajag maksāt Magonem, kamēr medmāsām zemas algas! Tātad izlīdzinam pēc nabadzīgākā, nevis maksājam pēc darba rezultāta, bet vienādi visiem. Tas ka Magone valstij nopelna miljonus, a medmāsa jāuztur no visu nodokļiem, ko liela daļa nemaksā,ir štrunts, tas nav būtiski, būtiski ir, ka medmāsām zemas algas. Sociālistiskā uuravņilovka forever!

    A par medicīnu kā tādu. Domāju, ka privātstruktūrās arī māsas nopelna labi. Savukārt ierindas pilsonim medicīniskā palīdzība ir ļoti dārga, tāpēc, ka bezmaksās medicīna mums izmaksā ļoti daudz. Zatlers aplokšņu sistēmu legalizēja (KNAB atzina, ka tas ir pieņemami) līdz ar to ejot pie daktera nu jau gandrīz likumīgi ir jāgatavo aploksne. Te nelaime ir tā ,ka šī valsts atbalstītā sistēma nenodrošina “pacienta nodevu” taisnīgu sadali un medicīnas māsām no tām praktiski nekas netiek. Domāju, ka jārisina būtu šīs te veselības nozares problēmas, nevis jāsasaista māsas ar Dzelceļu

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ieva 03.07.2013. 16.32

    Un nevis izlīdzinam pēc nabagākā,bet samaksājam katram to,kas viņam pienākas.Nabagākajiem vajadzētu būt sliņķiem un sava darba neprašām,nevis tā kā tagad – vienas profesijas pārstāvjiem maksājam,citas profesijas -atmetam tik,lai nenosprāgst badā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 03.07.2013. 16.55

    Uzturēšana no valsts budžeta nav tas pats, kas nestrādāšana, savukārt, kā būtu, ja būtu, zinam no teiciena par tanti un riteņiem.

    Vai esat pēdejā laikā bijis, piemēram, slimnīcā agrā pēcpusdienā? Ir tikai māsas, dakteri ir prom… bet visi bļauj par grūto dzīvi. Tas ko gribēju pateikt – bardaks medīcīnā ir jārisina pašā medicīnas nozarē, ne ar Dzelceļa palīdzību.
    Un jāmaksā būtu tik, cik nopelna, Ja Magone valstij nopelna miljonus, nez vai algai vajadzētu būt mazai.
    Sakat, ka vajag maksāt pēc rezultāta, bet par Magoni iebilstat… Laikam gan tas ir kaut kas cits, jo nesaprotu to Jūsu principu, tik, cik katram “pienākas”. Cik tas ir?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > Ieva 03.07.2013. 16.20

    Uztur no budžeta???????????????????????????Tu gribi teikt,viņas nestrādā?Ēd maizi par velti?!Viņas nav vainīgas,ka mums ir daļēji bezmaksas medicīna.Varbūt kāda no viņām izglābusi tam Magonem dzīvību,un nebūtu bijusi viņas,Magonis būtu beigts un dzelzceļš sabrucis.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Ieva 03.07.2013. 13.55

    “Es Vilku ļoti labi saprotu, pats viņš sev algu palielināt nevar”, un citiem jau viņš kopā ar Dombrovski tās algas un visu pārējo cirpa bez žēlastības.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > Ieva 03.07.2013. 13.34

    Piekrītu teiktajam, īpaši pirmai rindkopai. Plus vēl atbildībai par pieņemtiem lēmumiem jābūt personīgiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 03.07.2013. 21.26

    Tas ka Magone valstij nopelna miljonus, a medmāsa jāuztur no visu nodokļiem, ko liela daļa nemaksā,ir štrunts, tas nav būtiski, būtiski ir, ka medmāsām zemas algas
    ==========================
    ES domāju, ja Magones vietā ieliktu medmāsu, tad tie miljoni nāktu kā nākuši, bet ja Magoni ieliktu pie operācijas par brāli, tad iznākums būtu letāls.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 03.07.2013. 21.29

    Un jāmaksā būtu tik, cik nopelna, Ja Magone valstij nopelna miljonus, nez vai algai vajadzētu būt mazai.
    ========================
    Cik ir jāmaksā airbaltic priekšniekiem, tur vieni zaudējumi? Jāapķīlā priekšnieku manta?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > Ieva 03.07.2013. 21.33

    Visa pamatā ir aplamā nodokļu sistēma, kad nabagi uztur visu valsts infrastruktūru, kamēr turīgākie rullē gurķi un izmanto infrastruktūru pa velti, maksā konvertus ārstiem, nevis nodokļus valstij. 29% nodokļos no IKP ir pārāk maz, turklāt gandrīz tikai no nabagu kabatām. Jāievieš normāla Eiropas nodokļu sistēma.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ieva 03.07.2013. 14.27

    Ķīp, alga spacelt neviens no provokatoriem neļaus. Tūlīt sāksies ušakoviešu gāgināšana, kā jau ierasts, ka valdība pati paceļ sev algas. Tas būs lozungs priekšvēlēšanu cīņā. neviens jau nepacels Ušakova algas jautājumu, jo algu Ušakovs pats paceļ cik vēlas. Kā tur tagad ir, vai osta atkal par neko maksās ušakovam?

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 03.07.2013. 14.22

    Tur jau tā lieta, ka mūsu sabiedrība negrib samaksu atbilstoši darba rezultātam. Grib uravņilovku. Grib, lai visiem maksā (nevis, lai var nopelnīt!) Īrijas algas, aizmirstot, ka darba ražīgums (rezultāts) tur ir trīs reiz lielāks. Protestē pret lielu algu Dzelceļa vadītājam, neņemot vēra to, ka viņa vadībā Dz valstij pelna miljonus. Utt, utj.
    Mēs gribam , lai visiem vienādi. Lai ir maz – bet vienādi… Kā kādreiz…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

gliters 03.07.2013. 12.35

“Neviens neliedz cilvēkam iegūt izglītību un meklēt labāku darbu.” Neliedz… Bet kurš tad strādās zivju ceha strādnieka, sētnieka, apkopējas, apsarga vai lielveikala kasieres darbu? Ja visi gribēs būt “ofisa planktons”, imigrantus ievedīsim? Pirmās paaudzes imigranti būs ar mieru strādāt pa vēdera tiesu un dzīvot pa 10 vienā istabā, otrās – vairs nē. Rezultātā dabūsim to, kas nesen bija Zviedrijā.
Protams, ka sētniekam nepienākas ministra alga, bet kaut kāds minimāls standarts pienākas jebkuram strādājošam. Nedrīkst būt tā, ka cilvēks visu dienu strādā, bet ziemas mēnešos pat nevar apmaksāt dzīvokli hruščovenē.

+9
-3
Atbildēt

5

    dzerkaleliva > gliters 03.07.2013. 12.56

    Diez, kurš ārsts saņem 400? Man pazīstamie mazāk par pāris tūkstošiem nesaņem, un tas pats stāsts par bonusiem, tāpat kā politiķiem, pie tam ne jau no pacientiem, bet firmām, kurš ārsts nav puspasaules par zāļu firmu naudu izceļojis? Gluži, kā varneši, māsas gan ir šo valsti veseliem autobusiem pametušas.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > gliters 03.07.2013. 15.43

    nulle Īrijā no min algas atvelk mazāk kā Latvijā – ABSOLŪTAJOS SKAITĻOS.
    Kas tādus likumus pieņēma?
    Ušakovs?
    ===========
    Šķēle. Bet Vienotība un Reformu partija ar visām četrām atbalsta.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > gliters 03.07.2013. 15.08

    Klau, žurka, nu, kas tev ir par mentālu kaiti, ka bez personīgiem apvainojumiem diskutēt nemāki, kā visi no V? Man tavi apvainojumi, kā zivij ūdens, tu jau sevi ar to pazemo. Pamēģini saprast.
    —————————-
    Otra lieta ir tā, ka visi labi barotie šajā valstī, līdz ko kāds mēģina ieminēties, ka tauta dzīvo pusbadā, sāk bļaut, ka viņi saņem 10 reiz par maz, kad viņi saņems 10 reiz vairāk, tad arī ko tautai atmetīs. Pamēģini saprast arī to. Ārsti ir labi baroti, visi 100% un ļoti labi baroti. Tas ir mūsu pārtikušais slānis, tāpat kā politiķi. Skolotāji nav baroti, ar retiem izņēmumiem, tie kuri vajadzīgi un varai pietuvināti tiek pabaroti.
    ——————————
    Varai un naudai ārsti ir nepieciešami, tāpēc baro un skatās caur pirkstiem uz to, kā viņi barojās no zāļu firmām visi 100%, izņemot kaut kādu pasistu veceni no KNAB, kas jau pašai Vienotībai sāk piegriezties.
    —————————–
    Tauta – varai un naudai viennozīmīgi nav nepieciešama, var ievest no Ķīnas, ZKorejas un Vjetnamas, ja kas, tāpēc sprāgst un sprāgs pusbadā. Tie, kuri nebrauc prom un kaut kam te tic un cer, tie gan ir jāved pie ārsta.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    janis17 > gliters 03.07.2013. 13.43

    Laikam jau esi idiots, japāņu karavadoņa vārda apkaunotājs :) http://www.apollo.lv/zinas/circene-merkis-ir-sasniegt-igaunijas-arstu-algu-limeni/566186

    es pazīstu skolotāju, kuras vīrs ir miljonārs, tātad arī skolotājiem par darbu nevajag maksāt??????

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    janis17 > gliters 03.07.2013. 12.52

    Tur jau arī parādās esošās varas absurda un populistiska domāšana. Lai sētnieks saņemtu Ls 600 uz rokas, ārstam jāsaņem Ls 6000. Bet, ja ārsts saņem 400, tad sētniekam vairāk par 160,- nesanāk…
    Tāpat arī valsts pārvaldē – jaunākajam referentam vajadzētu būt Ls 700-800 uz rokas, Ministram 3-4000.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 03.07.2013. 12.28

Protams, paskatoties uz nesen IRā publicēto valsts pārvaldes amatpersonu un valsts kapitālsabiedrību amatpersonu atalgojumu, tiešām metas šķērmi ap dūšu. Un nav jābrīnās, ka visādi loginovi un magones ņirdz sejā – viņi zinot, kādus likumus drīkstot pārkāpt!

Nožēlojami, es pat teiktu – pazemojoši, ka premjers kā galvenais valsts attīstības virzītājspēks, kas uzņemas atbildību par visu valsti, ir saraksta pēdējais numurs, bet visādi šmuguļi loginovi – priekšgalā. Pat Ušakovs, kas juridiski ir tikai pilsētas līmeņa vadītājs, saņem lielāku atalgojumu.

Tomēr, man nav saprotams, kāpēc tad šo jautājumu neviens nevēlas sakārtot. Baidās, ka loginovs vai magone apvainosies par zemāku atalgojumu un atteiksies strādāt? “skaķerķu dorožka” tādiem.

Kam tad atalgojuma sistēma ir jāsakārto, lai tā būtu adekvāta un hierarhiskai sistēmai atbilstīga? Pašiem – valdībai un saeimai – vien tas jādara. loginovi tak to nedarīs.

+6
-2
Atbildēt

1

    dzerkaleliva > silvija_vitina 03.07.2013. 12.38

    Ir varas kāre un naudas kāre, katram sava motivācija. Politiķim galvenā motivācija ir varas kāre, tāpēc viņiem algas vienmēr būs zemākas, nekā tiem ar naudas kāri. Savukārt politiķiem vara nodrošina visu nepieciešamo. Par vilku, ne par to, kas mežā. Nekas, ieviesdams EURO savu ego un ambīcijas būs apmierinājis un turpināt strādāt būtu muļķīgi, pie reizes var pavāvuļot par zemo atalgojumu.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu