Par biļetēm uz Dziesmu svētkiem plēš trīskāršu cenu (papildin.) • IR.lv

Par biļetēm uz Dziesmu svētkiem plēš trīskāršu cenu (papildin.)

15
Dziesmu svētkos. Foto: Elmārs Rudzītis, F64
Mārtiņš Pričins

Uz svētku noslēguma koncertu biļetes piedāvā pirkt pat par 175 latiem

Ja gribat nokļūt Dziesmu un deju svētkos, cītīgi jāseko līdzi “Biļešu paradīzes” piedāvājumam – uz svētku noslēguma koncerta rīta ģenerālmēģinājumu vēl ir dabūjamas biļetes. Turklāt var palaimēties, ka iegūstat arī tās biļetes, kuras organizatori laiku pa laikam ievieto pārdošanai no it kā jau izpārdotiem koncertiem. Tikmēr spekulanti no tiem, kuri kāro nokļūt svētkos, plēš trīs ādas – par svētku noslēguma koncerta biļeti prasa simts un vairāk latu.

Ir.lv otrdien sazvanīja vairākus biļešu pārdevējus, kuri interneta vietnēs ss.lv un zip.lv ievietojuši sludinājumus. Biļetes tiek pārdotas gan uz atsevišķiem koncertiem un ģenerālmēģinājumiem, gan uz 7.jūlija noslēguma koncertu.

Mazajā aptaujā Ir.lv noskaidroja, ka galakoncerta biļešu cenas svārstās no 80 līdz pat 180 latiem. Zvanot pārdevējiem, visbiežāk klausules otrā galā atbild sievietes. 

Viena pārdevēja vairākas biļetes, kuru nominālvērtība ir 15 latu, sludinājumā piedāvā par 100 latiem. Vaicāta, cik viņai ir biļešu, pārdevēja neatbildēja. Cita piedāvā 30 latu vērtu biļeti par 175 latiem, bet, ja pērk divas, otrai sola atlaidi. Savukārt pirmdienas vakarā ieliktam piedāvājumam viņai jau šorīt esot atradies pircējs, kurš gatavs par 300 latiem nopirkt divas biļetes un vērot koncertu klātienē. Par to pārdevēja nav izbrīnīta, sakot, ka “iespēja to redzēt uz vietas ir pārāk vilinoša”.

Runājot ar citu pārdevēju, kas uz rīta ģenerālmēģinājumu astoņas biļetes, kas katra maksā trīs latus, piedāvā četras reizes dārgāk – par 13 latiem, fonā var dzirdēt kāda kora mēģinājumu. Saukdama sevi par pensionāri, viņa saka, ka tā ir “demokrātiska cena un esmu diezgan pieticīga, lai liktu augstāku. Nav jau noslēguma koncerts, lai liktu simtiņu“. Viņa atklāj, ka pati biļetes pirkusi, godīgi stāvot vairākas stundas rindā, tāpēc, viņasprāt, tālākpārdošana neesot nekas nelikumīgs.

Vēl viens biļešu pārdevējs, ar kuru pirms brīža neizdevās sazināties, pēc neilga laika atzvana, piedāvājot 15 latu vērtas biļetes par 80 latiem katru. Uz jautājumu, vai iespējams biļetes iegādāties arī lētāk, zvanītājs padomā un nepārliecinoši nosaka, ka cenu izmaiņas viņa plānos neesot. Jūtot, ka zūd vēlme pirkt, viņš biļetes uz deju lieluzvedumu piedāvā “tikai par 50 latiem”, taču pats atzīst, ka neliels biļešu skaits tirdzniecībā vēl ir pieejams oficiāli un viņa piedāvātās biļetes cena ir paaugstināta trīs reizes.

Rīgas ielās satiktie cilvēki pārsvarā nav gatavi maksāt melnajā tirgū prasītās augstās biļešu cenas. Studenti Māra un Ritvars par koncertiem būtu gatavi maksāt 20 latu. Viņi saka, ka tik nozīmīgā pasākumā biļešu cenai jābūt augstākai, vienlaicīgi norādot, ka pasākumiem būtu jābūt pieejamiem ikkatram. Par spekulantu piedāvājumiem abi nav pārsteigti, taču nosaka, ka “ir žēl tos, kas pērk par tik bargu naudu”.

Jaunā uzņēmēja Līga par pieejamu uzskata cenu septiņu latu apmērā, jo “tik vidēji maksā kultūras pasākumi”. Viņa 7. jūlija vakaru pavadīs pie televizora, skatoties noslēguma koncerta tiešraidi.

Arī pensionāri Artūrs un Zeinards noslēguma koncertu vēros tiešraidē. Abi atzīst, ka par koncertu biļetēm būtu gatavi maksāt līdz 30 latiem, bet ne melnajā tirgū figurējošos 100 un vairāk latu. Bijušais inženieris Zeinards ir Amerikas latvietis, tāpēc savai radiniecei sūtīja naudu uz Latviju, lai varētu nopirkt biļetes uz noslēguma koncertu. Neveiksmes dēļ nākas samierināties tikai ar ģenerālmēģinājuma biļeti, taču ir sagatavots disks, lai noslēguma koncertu varētu iemūžināt.

Savukārt auklīte Sanda uzskata, ka biļetēm jābūt par brīvu, ko varētu finansēt no valsts budžeta.

Dziesmu un deju svētku preses sekretāre Inga Vasiļjeva Ir.lv teic, ka pirms Jāņiem – 22. jūnijā – vēl bijuši pieejami 45% biļešu uz noslēguma koncerta rīta ģenerālmēģinājumu Mežaparka Lielajā estrādē, bet vakara ģenerālmēģinājums ir izpārdots. Viņa norāda, ka lēmums par papildus ģenerālmēģinājumu pieņemts aprīļa beigās pēc konsultācijām ar organizatoriem un kolektīvu vadītājiem.

Tāpat joprojām esot pieejamas biļetes uz 30. jūnija tautas tērpu skati Ķīpsalas hallē (aptuveni 5% biļešu), tautas mūzikas koncertu “Raksti” (aptuveni 40%), vokāli simfoniskās mūzikas koncertu (40% biļešu), kā arī uz deju lieluzveduma “Tēvu laipas” dienas koncertiem 5. un 6.jūlijā. Tiesa, arī šie dati, kas ir Vasiļjevas rīcībā, atklāj situāciju pirms Jāņiem.

Vasiļjeva atzīmē, ka, salīdzinot ar pagājušajiem Dziesmu un deju svētkiem, kopējais bezmaksas ielūgumu skaits ir samazinājies divas reizes. Ja kāda lūgtā persona no ielūgumiem atsakās, biļetes uzreiz nonākot pārdošanā. Tādā veidā pēdējā brīdī pat var oficiāli iegādāties biļetes uz svētku noslēguma koncertu.

XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētku pasākumi notiks no 30. jūnija līdz 7. jūlijam.

(papildināta ar cilvēku domām par biļešu cenām)

Komentāri (15)

liepinsoskars 25.06.2013. 18.19

Pārsteidzošs ir Dziesmu svētku preses sekretāres paziņojums, ka 22.jūnijā vēl bijuši pieejami 45% biļešu uz gala koncertu! Vai ar to viņa vēlējās pateikt, ka ļoti daudz biļešu bija rezervētas kaut kam un iepriekš tās vienkārši nebija pārdošanā?!

+6
-1
Atbildēt

1

    cheszz > liepinsoskars 26.06.2013. 11.17

    pirms Jāņiem – 22. jūnijā – vēl bijuši pieejami 45% biļešu uz noslēguma koncerta rīta ģenerālmēģinājumu Mežaparka Lielajā estrādē
    ….
    Lasām uzmanīgāk ;)

    0
    0
    Atbildēt

    0

efeja60 25.06.2013. 17.22

Mani vairāk interesē, kāpēc banku bosi saņem ielūgumus? Cik zinu, banka no valsts ir šķirta.

+5
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > efeja60 26.06.2013. 09.05

    Viņiem nabadziņiem grūti maksāt tādas summas, laika kā visiem pārējiem, lai stāvētu rindās arī nav…un galu gālā, vara diemžēl ir cieši saaugusi ar bankām :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

Anna Gaigule 25.06.2013. 20.35

Ceru, ka nebūs kā savulaik pasaules čempionātā hokejā, ka uzaicinātās prominences tomēr neatrada laiku ierasties, bet spekulantiem ar biznesu neklājās tik labi kā cerējuši, un uz “izpārdotām” spēlēm bija pustukšas skatītāju rindas…

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu