ASV: Sīrijas režīms izmantojis ķīmiskos ieročus (papildin.) • IR.lv

ASV: Sīrijas režīms izmantojis ķīmiskos ieročus (papildin.)

33
Sīrijas opozicionāri. Foto: AFP/LETA

Tādējādi Sīrija ir pārkāpusi ASV noteikto “sarkano līniju”

Eiropas Savienība piektdien paziņojusi, ka ASV apgalvojumi par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā pastiprina nepieciešamību pēc ANO inspektoru klātbūtnes Sīrijā un centieniem rast politisku risinājumu šim konfliktam.

ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone norādīja, ka savienība ar lielām bažām uzklausījusi Baltā nama slēdzienu par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā. Eštone norādīja, ka Vašingtonas paziņojums un citas līdzīgas liecības, kas cirkulē apkārt, vairāk kā jebkad apstiprina nepieciešamību pēc ANO misijas Sīrijā, lai noskaidrotu situāciju uz vietas un izdibinātu, vai ziņas par ķīmisko ieroču izmantošanu ir patiesas.

Vienlaikus tas pastiprina arī nepieciešamību pēc politiska risinājuma Sīrijas konfliktam, norādīja Eštone, piebilstot, ka starptautiskā sabiedrība, cerams, tagad centīsies ātrāk panākt progresu šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka Sīrijas režīms pret nemiernieku spēkiem izmantojis ķīmiskos ieročus, un šajos uzbrukumos nogalināti līdz pat pusotram simtam cilvēku. Par to ceturtdien paziņoja ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieka vietnieks nacionālās drošības jautājumos Bens Rodss.

“Mūsu izlūkdienesti uzskata, ka [Sīrijas prezidenta Bašara al] Asada režīms pērn vairākas reizes nelielos apmēros pret opozīciju izmantojis ķīmiskos ieročus, tostarp nervu gāzi zarīnu,” teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā. “Izlūkdienesti uzskata, ka līdz šim Sīrijā ķīmisko ieroču uzbrukumos nogalināti 100 līdz 150 cilvēki.”

Šāds Vašingtonas paziņojums apliecina, ka Sīrija ir pārkāpusi ASV noteikto “sarkano līniju”, tādējādi ASV nolēmušas palielināt “neletālu” atbalstu Sīrijas nemierniekiem, ziņo LETA/AFP.

“Prezidents skaidri norādījis, ka ķīmisko ieroču pielietošana – un ķīmisko ieroču nodošana teroristiskiem grupējumiem – ir sarkanā līnija Savienotajām Valstīm,” skaidroja Rodss. “Prezidents norādījis, ka ķīmisko ieroču lietošana mainītu viņa nostāju, un tā arī ir noticis.”

Rodss gan neatklāja, vai Vašingtona plāno apbruņot Sīrijas nemierniekus, taču norādīja, ka Obama “šajos jautājumos tuvāko nedēļu laikā konsultēsies ar Kongresu.”

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus ceturtdien atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

 

Komentāri (33)

oktaavs 14.06.2013. 18.11

Jautājumi nedaudz ārpus tēmas.
Vai ikviens, kas apšauba pēdējā laikā ASV paziņoto, automātiski kļūst par mūsu un viņu valsts ienaidnieku ? Vai ASV draugi it tikai tie, kas skatās mutē Obamam, smaida un priecīgi māj ar galvu, kad runā viņš, vai kāds no tās kompānijas ? Bet ja redzams, ka nežēlīgi melo, ko tad ?

+11
-1
Atbildēt

1

    lebronj2356 > oktaavs 14.06.2013. 18.31

    Tādi īstenība nav nekādi draugi, bet vienkārši lumpeņu bars, kuri būtu savulaik skatījušies mutē arī Staļinam un Hitleram, darīdami to pašu….Par tēmu runājot, diemžēl nākas secināt ka arī Rietumu mēdijiem var maz ticēt par šo tēmu, jo ir ieinteresētie !

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 14.06.2013. 08.55

Aha, Irakā arī esot konstatēti masu iznīcināšanas ieroči, ko vēl tagad nevar atrast.
Asads ir kretīns, bet, tai opozīcijā ir vēl lielāki kretīni, un, visai dīvaini, ka tas konstatēts taisni tagad, kad Asads sāk ņemt virsroku.
Laikam, Barakam ar Lībiju, Ēģipti, utt. nepietiek, tur jau nodibināta riktīga demokrātija, Sīriju gan gaida vienkārši ilgstošs pilsoņu karš un sabrukums, ja amerikāņi sniegs militāru atbalstu tai opozīcijai, Izraelā uz to visu ES un ASV muļķību noskatās ar šausmām un gatavojas savu robežu aizsardzībai.

+10
-6
Atbildēt

13

    aivarstraidass > ligakalnina 14.06.2013. 11.01

    Varbūt pirms 40 vai pat pirms 5 gadiem Asadu klans bija daudzmaz adekvāts. Nevienam negribas novēlēt dzīvot tādā valstī, bet uz Tuvo Austrumu fona tas nebija nekas unikāls vai neparasts. Šobrīd Asadu klana diktatūra vairs nav adekvāta – un sarkanā līnija tika pārkāpta jau tanī brīdī, kad viņi sāka karot paši pret saviem civiliedzīvotājiem. Konfliktā ir ap 80 tūkstoši nogalināto.

    Dzeri49 – vajag apzināties, ka suverēnu valstu valdībām ir lielākas pilnvaras (var ievākt nodokļus, pirkt tankus un lidmašīnas, tiesāt cilvēkus likuma vārdā, utml.), bet arī lielāka atbildība nekā bandītu grupējumiem. Ja Asads izturas vienkārši kā viens no bandītiem, tad tā ir viņa paša izvēle un paša atbildība – un arī pret viņu attiecīgi var izturēties.

    +7
    -9
    Atbildēt

    0

    aivars_silins > ligakalnina 15.06.2013. 06.28

    Jā, pēc Irākas notikumiem kaut kā vairs nepārliecina tie specdienestu ziņojumi. Un vēl Karla del Ponte (šķiet, tā viņu sauca) ziņoja kaut ko pavisam pretēju. Lielo valstu bizness lien ārā kā īlens no maisa.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > ligakalnina 15.06.2013. 01.22

    Irākā bija masu iznīcināšanas ieroči, bet tur tak katram mazam bērnam ir skaidrs, ka Irākā ASV neiebruka tāpēc, ka šie indēja(AR MASU IZNĪCINĀŠANAS IEROČIEM) nost kurdus(http://en.wikipedia.org/wiki/Halabja_poison_gas_attack), bet gan tāpēc ka šie pēc kaŗa ar Irānu(pret kuras invāziju ASV nebija iebildumu) iebruka Kuveitā(kas ir vēsturiska Irākas teritorija, kuru nošņāpa briti un kura ieguva neatkarību 1961. gadā) – tikai tāpēc, ka ASV jau kopš britu aiziešanas tur pumpēja naftu.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 15.06.2013. 12.41

    tara – tas diezin vai ir iespējams, jo Irānā jau to kandidātu filtrāciju veic t.s. “garīgie līderi”, un diezin vai viņi ļaus ievēlēt kādu rietumnieciski noskaņotu cilvēku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > ligakalnina 15.06.2013. 02.07

    Kalvi, ASV ir ļoti mainījusies(vai ja skatās no citas puses – nav mainījusies nemaz) pa šiem pēdējiem gadiem – ja tā vēl varēja sevi uzskatīt par paraugu citām valstīm, jo viņu specdienesti strādāja tīrāk, tad tagad… Labi, vēl var saprast ka Wikileaks sakarā tur tiešām var uzskatīt, ka notikusi valsts nodevība, bet tagadējais gadījums par PRIZMU tak ir vērsts arī pret ASV pilsoņiem un pants kuru taisās piekārt puisim ir par valsts nodevību un tas ir absurds. Un pēdējo gadu Ķīnas apvainošana par to, ka šīs hakeri uzlauž ASV serverus, kamēr pati ASV uzlauž Ķīnas serverus ir cinisms un mēra sajūtas zaudēšana. ASV uzprasās uz konfliktu un to dabūs, bet kur divi strīdas vienmēr cieš apkārtējie.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    juhans > ligakalnina 15.06.2013. 22.00

    whateva – … bet tagadējais gadījums par PRIZMU tak ir vērsts arī pret ASV pilsoņiem …

    Nav vis! Sk., ko saka Charles Krauthammer http://www.washingtonpost.com/opinions/charles-krauthammer-pushing-the-envelope-nsa-style/2013/06/13/ac1ecf5c-d45f-11e2-8cbe-1bcbee06f8f8_story.html

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Rita Lazda > ligakalnina 15.06.2013. 01.49

    Kalvi, kad Sīrijā 80tajos notika reliģiskais kaŗš(kur šie cerēja, ka Homsas sacelšanās būs par iemeslu lai saceltos sunnīti citur – tieši tā kā tas notika tagad) un tika sagrauta Homsas pilsēta, tad pasaule par šiem notikumiem ilgi neko nezināja, jo nebija interneta laikmets, bet sarkanās līnijas te ir novilktas jau gadsimtiem sen.

    Šajā konfliktā neesmu vairākuma pusē, jo tagad esošais mazākums kristieši, alavīti, drūzi, šīīti ir bijuši vietēji un senāk par sunnītiem. Un kas attiecas uz Asada bandītiem – nav ilūziju, ka iznīcinot viņu totalitārismu uzreiz sekotu visu nesunnītu genocīds, tā ka viņiem ir pienākums aizsargāt savas valsts pilsoņus – un atšķirībā no pretējās puses šie tomēr saņemtos gūstekņus arī liek cietumā…
    Un Asadu klans tomēr nav salīdzināms ar Kadaffi klanu – izglītoti cilvēki, kuriem vergi nepieder, kurus kropļot aplejot ar karstu ūdeni un amazoņu(jaunavu) pulks seksuālo tieksmju apmierināšanai šim arī nav.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > ligakalnina 15.06.2013. 18.40

    Tādus argumentus dzirdēju arī pirms vēlēšanām ASV, sak viņi jau neatļaus ievēlēt … šodien Obama ir prezidents jau otro termiņu.
    Pasaule mainās un tie kuriem bija vara un kontrole pār cilvēku vērtībām un prātiem, to zaudē. Vienkāršie irāņi nevēlas atombumbu, viņi vēlas izbeigt starptautisko izolāciju un vēlas ekonomikas atlabšanu.
    Bez tam atgādināšu, ka t.s. arābu pavasaris sākās ar ielu protesta demonstrācijām pēc 2009.gada prezidenta vēlēšanām Irānā.
    Persieši nav dumji, ja Rovhani tiešām dabūs 51%, pagrieziens notiks. Rietumu virzienā protams…:)
    To, ka cilvēki Tuvajos Austrumos tik viegli vairs nepadodas garīgiem līderiem var redzēt arī no pēdējo dienu notikumiem Turcijā. Labi izglītoti ļaudis labi organizē protestus.
    Vai barikādes Rīgā atceraties?!:)
    Jau pirms pāris gadiem man radās sajūta, ka mums ir iespēja piedzīvot people power laikmeta aizsākšanos, kas manā izpratnē ir tāda kā reformācija – pārmaiņas bez asins izliešanas.:)

    Vai esat Avaaz rindās? Mūsu jau ir 20 miljoni!
    http://www.avaaz.org/en/stories_of_us_hub/?bpeXsbb&v=23333

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    eva1831 > ligakalnina 14.06.2013. 09.01

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > ligakalnina 15.06.2013. 11.29

    to Dzeris

    Sīriju gan gaida vienkārši ilgstošs pilsoņu karš un sabrukums, ja amerikāņi sniegs militāru atbalstu tai opozīcijai, Izraelā uz to visu ES un ASV muļķību noskatās ar šausmām un gatavojas savu robežu aizsardzībai.
    _______
    Viss Tuvo Austrumu reģions pašliek ir Irānas vēlētāju rokās. Ja irāņi ievēlēs prezidentu, kurš pagriezīs valsts politiku rietumu virzienā, Sīrijas konflikatam drīz pienāks gals. Naftas cenas kritīsies un visas nepatikšanas no Tuvo Austrumu reģiona pārcelsies uz Ziemeļiem. Krievijā var gaidī lielas ziepes…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > ligakalnina 14.06.2013. 19.59

    Ieroču bizness pēc peļņas kaut kur aiz narkotikām jau stāv… un ES atcēla ieroču tirdzniecības embargo.
    Toties ASV iedzīvotājiem raksturīga ļoti liela ticība savai valstij, tāpēc Obama var droši rēķināties ar atbalstu. Un pat ja pēc tam neatrādīs nekādas sekas ķīmisko ieroču izmantošanas, to neviens neatcerēsies.

    Un vēl viena svarīga nianse- bēgļu plūsma jau ne uz ASV ies, bet uz ES.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    eva1831 > ligakalnina 14.06.2013. 12.22

    Kalvi, tur nav karš ar saviem civil iedzīvotājiem. Nu nav.
    Civil iedzīvotāji izgāja demonstrācijās (kuras tāpat kā Turcijā apspieda ar stekiem režīms) kuras militarizējās pēc tam kad parādījās neidentificējami šāvēji kas atklāja uguni gan pa demonstrantiem, gan policiju – tad daļa cilvēku pavilkās uz šo provokāciju ka tā ir Sīrijas armija kas to darīja, lai arī nekur neviens nav spējis šo gadu laikā publicēt tādu video kur šautu armija uz demonstrantiem. Un sākās kaujinieku ieplūšana no visas apkārtnes – kas nu faktiski ir nolaupījusi visu revolūciju.

    Pārmaiņas ir vajadzīgas Sīrijā, bet ne jau šie kaujinieki ieviesīs ko taisnīgu, demokrātisku, utt.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > ligakalnina 14.06.2013. 13.39

    Jā Kalvi, tikai tie, kas pret Assadu pastarpināti karo gan ir daudz labāki – musulmaņu teokrātijas Katarā un S Arābijā, tautas apspiedējs Turcijā + islamistu radikāļu šūniņas no visas pasaules. Ik pa laikam uzpelda pa kārtējai nemiernieku zvērībai, bet tas netraucē moralizēt tālāk. Es domāju, ka ir skaidri iestājies arābu pavasara bankrots, pēc Lībijas bardaka, islamistiem Ēģiptē un Tunisijā un Assada radikālajiem konkurentiem ! Rietumiem vajag norobežoties no šādiem konfliktiem, lai paši tiek galā – citādi, ka nesanāk kā Mali, ka pret gadu iepriekš pašu Lībijā iedotiem ieročiem jākaro – stulbums augstākā pakāpē !

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

eva1831 14.06.2013. 18.30

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu