Sīrijas televīzija: Armija pilnībā kontrolē Kusairas reģionu (papildin.) • IR.lv

Sīrijas televīzija: Armija pilnībā kontrolē Kusairas reģionu (papildin.)

16
Protestētāji pret Bašara al Asada režīmu ar plakātu, kurā redzams Asads uz Krievijas raķetes. Foto: AFP/LETA

Francija ieguvusi pierādījumus par zarīna gāzes izmantošanu Sīrijā

Sīrijas armija “pilnībā kontrolē” stratēģisko Kusairas reģionu, kur teju trīs nedēļu garumā norisinājās sīvas kaujas ar nemierniekiem, trešdien ziņo Sīrijas valsts televīzija.

“Sīrijas armija pilnībā kontrolē Kusairas reģionu Himsas provincē pēc daudzu teroristu nogalināšanas un citu sagūstīšanas,” vēsta televīzija. Sīrijas režīma paziņojumos ar vārdu “teroristi” parasti tiek apzīmēti opozīcijas nemiernieki, vēsta LETA/AFP.

Arī Sīrijas nemiernieki atzinuši savu sakāvi Kusairā. Tikmēr Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija “Syrian Observatory for Human Rights” (SOHR) ziņo, ka Kusaira atrodas Libānas šiītu kustības “Hizbollah” kaujinieku kontrolē. Jau vēstīts, ka “Hizbollah” Sīrijā cīnās prezidenta Bašara al Asada spēku pusē.

Jau ziņots, ka Francija ieguvusi pierādījumus par zarīna gāzes izmantošanu Sīrijā. Par to otrdien paziņojis Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

Francija ir pārliecināta, ka nāvējošā nervu gāze Sīrijas konflikta laikā izmantota vairākkārt, atsaucoties uz laboratorijas izmeklējumiem, paziņoja ministrs. Kur, kad un kas pielietojis zarīna gāzi, Fabiuss neatklāja, vien norādīja, ka tas noticis lokālā mērogā, ziņo LETA/AFP.

Diplomāti atklāja, ka paraugi, kurus pārbaudījusi franču laboratorija, nākuši no divām vietām Sīrijā – kādas Damaskas priekšpilsētas un Serākibas, valsts ziemeļrietumos.

Paraugus no Damaskas priekšpilsētas uz Franciju atveda divi laikraksta “Le Monde” žurnālisti, kuri aprīļa vidū ziņoja par ķīmisko ieroču izmantošanas gadījumiem Sīrijā.

Fabiuss paziņoja, ka paraugu pārbaudes rezultātus nosūtījis ANO, kas cenšas noskaidrot, vai Sīrijas konflikta laikā patiešām izmantoti ķīmiskie ieroči.

ANO izmeklētāji iepriekš atzina, ka ir nopietns pamats domāt, ka šādus ieročus izmantojušas abas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses – gan Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki, gan nemiernieki.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši jau aptuveni 94 000 cilvēku.

 

Komentāri (16)

ligakalnina 05.06.2013. 08.34

Asads ir riebeklis, bet, tanī “opozīcijā”, ir vēl lielāki riebekļi.
Patreiz viss tas konflikts jau, faktiski, pārvērties par religiozu konfliktu, kas raksturīgs visām musulmaņu valstīm – šiīti cīnās ar sunītiem, un kurdi ar abiem.
Alavīti, pie kuriem pieder arī Asads, un kuri ir pie varas Sīrijā, arī pieder pie šiītiem.
Tos atbalsta Irāna, kur pie varas ir šiīti, un Hesballa Libānā, arī šiītu organizācija.
Pret tiem cīnās absolūti neizprotami cilvēki, vietējie sunīti, Alkaida, kurdi, sunīti no citām arābu un islama valstīm, utt., kas nu pēc ES domām ir tā “demokrātiskā opozīcijā”.
Izskatās, patreiz Asads gūst virsroku, un, ja Eiropa un ASV nedos ieročus un nepalīdzēs tiem “opozicionāriem”, dažās teritorijās būs viņu vara, bet, vairākumu teritorijas Asads saglabās.
Ja tiem opozicionāriem sniegs militāro atbalstu, Sīrijas kā valsts sabruks, daļu teritoriju konntrolēs kurdi, daļu alkaida, daļu sunīti, un daļu šiīti alavīti, un par maz tur nevienam neliksies, visā tanī reģionā.
Jau tagad stipri saasinājusies situācija starp Irakas un Libānas šiītiem un sunītiem, un vispār situācija šinīs valstīs.
Tā ka Eiropai būtu labāk pastāvēt pie ratiem un nebāzt tur savu degunu, bet, labāk padomāt, kā tikt galā ar pašmāju musulmaņiem, kas tur rīko grautiņus un dedzina.

+5
-1
Atbildēt

4

    Sandris Maziks > ligakalnina 05.06.2013. 11.06

    dzeris49
    Nu neparkam tie Rietumi negrib izdarīt, kā Maskava piedāvā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 05.06.2013. 09.35

    dzeri, lasu un brīnos :) +

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis > ligakalnina 05.06.2013. 12.50

    Vou!!!
    Jāzvana uz Drosības Policiju – kautkas ir nozadzis Džeri!!!
    Pirms gada Džeris neko tādu nebūtu teicis.

    Bet teiktajam pilnība pievienojos – arābu valstīs demokrātijai šajā gadsimtā nav nekādu izredžu. Vai nu starpkopienu karš vai diktators. Vai Asads ir slikts diktators? Alternatīva ir tikai kaimiņvalstu iebrukums sunnītu diktators.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ligakalnina 05.06.2013. 15.39

    Ja runājam, tad runājam, pēc angliskās Wikipedia sanāk, ka alavīti ir PAŠPASLUDINĀTI šiīti, lai vismaz tie viņus „nemočītu sorķīrā“, un, lai arī lielākā daļa šiītu „runasvīru“ piekrīt, ka alavīti ir šiīti, ir arī tādi, kas sauc viņus par pagāniem. Un Sīrijā pie varas esošie alavīti ir tikai 12% no iedzīvotājiem pirms pilsoņu kara. Reģions ne pa jokam, bet neba citur ir labāk – joprojām uzskatu, ka īstā pulvera muca ir Tālie austrumi, jo, ja Tuvie austrumi apdraud Eiropu ar reliģiski nozombētiem bēgļiem, tad Tālajos austrumos 2. Pasaules karš nav vēl beidzies, un tajā reģionā ir gan pasaulei nozīmīga rūpniecība, gan atomieroči vairākām valstīm.

    Dīvainākais, ka Eiropā atšķirību it kā pat vairāk, pagātnes asinsdarbu arī netrūkst, bet tomēr spējam sadzīvot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

inta_s 05.06.2013. 10.02

inta_s 05.06.2013. 08.15

Kāpēc Francija un Lielbritānija vēlas apbruņot nemieriniekus, kas lietojuši ķīmiskos ieročus? Ar ko tad viņi būtu labāki?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu