Turcijas valdība atvainojas sadursmēs ievainotajiem protestētājiem • IR.lv

Turcijas valdība atvainojas sadursmēs ievainotajiem protestētājiem

21
Protestētāja Turcijas premjerministru Erdoganu salīdzina ar Hitleru. Foto: AFP/LETA

Nekārtības Turcijā nerimstas jau piekto dienu pēc kārtas

Turcijas valdība otrdien atvainojās demonstrantiem, kuri ievainoti sadursmēs ar policiju. “Es atvainojos tiem, kuri tika pakļauti vardarbībai tāpēc, ka viņiem rūp vide,” norādīja Turcijas premjerministra vietnieks Bulents Arinčs, aizvadītajās sadursmēs vainojot policiju, kas likusi lietā asaru gāzi.

“Atbildīgi pilsoņi šodien apstāsies,” pēc tikšanās ar Turcijas prezidentu Abdullu Gilu žurnālistiem sacīja Arinčs. “Mēs gaidām, ka visas arodbiedrības, politiskās partijas un visi, kuri mīl un kuriem rūp Turcija, šodien rīkosies šādi,” viņš piebilda.

Jau ziņots, ka protesti sākās piektdien kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību, vēsta LETA.

Sadursmes turpinājās arī naktī uz otrdienu. Tādējādi nekārtības Turcijā nerimstas jau piekto dienu pēc kārtas. Mediji ziņo, ka protestu laikā dzīvību zaudējuši vismaz divi cilvēki.

Pēc cilvēktiesību aktīvistu un mediķu apkopotās informācijas, sadursmēs Stambulā ievainots vairāk nekā tūkstotis cilvēku, bet Ankarā cietuši ap 700 cilvēku. Turpretī jaunākie varasiestāžu dati, kurus atklāja Arinčs, liecina, ka ievainoti 64 civiliedzīvotāji un 244 drošības spēku darbinieki.

Svētdien varasiestādes ziņoja, ka kopš piektdienas sadursmes notikušas 67 Turcijas pilsētās un visā valstī aizturēti vairāk nekā 1700 cilvēku, un lielākā daļa arestēto jau ir atbrīvoti.

Turcijas prezidents pirmdien aicināja protestētājus saglabāt mieru, apsolot tiem, ka viņu vēsts ir sadzirdēta. Arī Arinčs uzsvēra, ka valdība ir guvusi mācību no notikušā. “Mums nav tiesību, un mēs nedrīkstam atļauties ignorēt tautu. Demokrātija nevar eksistēt bez opozīcijas,” viņš piebilda. “Turcijas lielākā bagātība ir dažādība. Mūsu valdība respektē (..) atšķirīgus dzīves stilus,” norādīja Arinčs.

Turcijas premjerministrs Erdogans, pret kuru vērsies lielākais protestētāju niknums, patlaban atrodas oficiālā vizītē Ziemeļāfrikā. Pirms došanās uz ārvalstīm Erdogans nosodīja protestētājus, nodēvējot viņus par ekstrēmistiem un vandaļiem, kā arī pārmeta oponentiem, ka tie izmantojuši sabiedrības neapmierinātību ar Taksima laukumā uzsāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, lai saasinātu spriedzi valstī.

Protestētāji savukārt pārmet premjeram mēģinājumus islamizēt valsti.

Viens no pēdējiem valdības soļiem, kas raisījis sabiedrības neapmierinātību, ir nesen parlamentā apstiprinātais likums, kas ierobežo alkohola tirdzniecību, lietošanu un reklāmu. “Runa vairs nav par (..) parka projektu. Tā ir kļuvusi par kustību pret valdību, kas arvien vairāk un vairāk iejaucas mūsu privātajā dzīvē,” pirmdien uzsvēra viens no protestētājiem Ankarā.

Šie ir lielākie protesti Turcijā kopš premjerministra Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā.

Plānots, ka otrdien sāksies arī Turcijas Sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrību konfederācijas (KESK) izsludinātais divu dienu streiks, kura dalībnieki protestēs pret varasiestāžu vēršanos pret demonstrantiem.

Streiks varētu ietekmēt skolu, universitāšu un valsts pārvaldes institūciju darbu visā Turcijā.

 

Komentāri (21)

piziks 04.06.2013. 18.49

Pazistams stiliņš. Laikam euromodernisms, nu jau ari Turcijā Vispirms aplaupīt… var ari sašaut un piesist. Pēc atvainoties un nelaboties.

+3
-1
Atbildēt

0

lebronj2356 04.06.2013. 18.27

Drusku ironiski jau sanāk, ka vieni no lielākajiem cinītājiem pret Assadu paši palikuši par apspiedējiem – līdz šim Turcijā tomēr bija krietnāka brīvība nekā pie S.Arābijas un Kataras “demokratizētājiem”….

+3
-1
Atbildēt

0

andris902 04.06.2013. 20.52

– “Protestētāji savukārt pārmet premjeram mēģinājumus islamizēt valsti.

Viens no pēdējiem valdības soļiem, kas raisījis sabiedrības neapmierinātību, ir nesen parlamentā apstiprinātais likums, kas ierobežo alkohola tirdzniecību, lietošanu un reklāmu. “Runa vairs nav par (..) parka projektu. Tā ir kļuvusi par kustību pret valdību, kas arvien vairāk un vairāk iejaucas mūsu privātajā dzīvē,” pirmdien uzsvēra viens no protestētājiem Ankarā.”
———————–
…baigie jautrīši – pēdējais piliens = alkohola tirdzniecības, lietošanas un reklāmas ierobežošana…. :)
….tad jau mūsu valsts sen kā islamizēta un alkohola ierobežošana jāuztver kā cilvēktiesību pārkāpums….:)

0
-7
Atbildēt

7

    andris902 > andris902 04.06.2013. 23.43

    ….Dzeri….temperaments!…:))
    ….ar to arī dienvidnieki atšķiras no vēsajiem ziemeļniekiem – mūžīgās protesta akcijas, grautiņi, vardarbība….

    …esmu pārliecināta, ja 16.martā policija būtu mēģinājusi izklīdināt provokatorus pie Brīvības pieminekļa – arī pie mums nonāktu līdz grautiņiem….būtu vieni, kas nosodītu valdību par spēka pielietošanu, otri – par to, ka spēks netika pielietots….

    …nekas šajā pasaulē nav tikai melns vai balts….

    P.S. ….radioziņa – “protestētājus naktī izklīdināja pēkšņi uznākušais lietus….” :))

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 05.06.2013. 08.51

    ….Dzeri….paskaties, cik daudziem ir ko teikt pie šeit publicētajiem rakstiem, ja nav iespēju kādu nolamāt, noķengāt, uzliet samazgu spaini vai izplatīt baumas….čussss…..
    …kāds pieprasījums, tāds piedāvājums….. :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > andris902 04.06.2013. 21.54

    Atkarīgs no darītāja. Ja ASV paprasītu datus par cilvēkiem, kas ceļo caur ASV, izmantojot ES uzņēmumus, vidējais pilsonis brīnītos, kāpēc tas jau nenotiek, bet KF gadījumā tas pats vidējais pilsonis domā, ka kremlini galīgi sagājuši sviestā.

    Līdzīgi alkoholu var ierobežot, lai nepļēguro publiskās vietās un nerāda sliktu priekšzīmi jaunajai paaudzei, un var aizliegt, jo tāda reliģija.

    Un tas vēl nav nekas, jo notiek lietas trakākas – ja šo komentāru uzrakstītu, teiksim, R. Dzintars, NA fani saliktu plusiņus, ka bail, bet tā kā autors esmu necilais es, būs mīnusiņi no NA faniem, no SC faniem, jo abu fani apjūsmo Putina Krieviju, un varbūt pat V faniem, jo tiem patīk cilvēki, kas atgremo partijas līderu jaunākos izteicienus nevis domā ar savām galvām. Kā smejies, viss ir relatīvs.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > andris902 04.06.2013. 21.45

    Mazāk muldēt vajag – nekādi īpašie ierobežojumi mums alkohola tirdzniecībā, ja neskaita 18 g.v. un netirgošanu pēc 22:00 nav. Alkohols arī pie mums ir relatīvi lēts(štruntīgs gan ar nereti) salīdzinot ar pārējo ES, pretēji daudzām pirmās nepieciešamības precēm !

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > andris902 05.06.2013. 06.44

    Jā, nu to jau var manīt, ka latviešus un Ir auditoriju konkrēti, visai maz intersē tas, kas notiek citur.
    Tagad visa pasaule muti pavērusi skatās, kas,īsti notiek tai Turcijā, un kādas tam būs sekas, un kapēc tas notiek, šeit tas maz kuru intersē.
    Provinciāļi mēs esam, vāramies savā sulā, un laimīgi.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > andris902 04.06.2013. 22.14

    Ziemā bieži braucu uz kalnu. Pēc slēpošanas reiz iegriezāmies lielveikalā. Vakariņām šo to nopirkām, sieva paķēra karstvīnu.
    Pie kases izrādījās, ka pulkstenis jau dažas minūtes pāri 22.00, protams, ka palikām bez karstvīna – sajūta pretīga, vēl mūsu aplauzienu redzot, kāds kadrs ieminējās, ka, ja esot vajadzība, viņš pateikšot, kur dabūt šņabi. Mums vajadzības nebija.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > andris902 04.06.2013. 23.21

    zanE – tev nu gan ir absolūti neadekvāts priekštats par to Turciju.
    Daļai, izglītotākajai, apnikusi Erdagana diktatūra, izglītības iestāžu un vispārējā islamizācija, preses brīvības ierobežošana, politiko pretinieku vajāšana, teātru slēģšana, utt., cilvēki cīnās par laicīgu valsti.
    Turcijā, principā, notiek kaut kas līdzīgs pilsoņu karam, kur laicīgā Turcija iet pret, pārsvarā, atpalikušu lauku Turciju.
    Sākas viss ar parka iznīcināšanu un apbūvi, pie kam it kā ar mērķi likvidēt vietas, kur cilvēki varētu pulcēties un protestēt, bet, tas bija tikai pēdējais piliens.
    Un tā alkohola dzeršana atsevišķās vietās notiek tīri demonstratīvi, kā protests.
    Turcija, izrādās, tomēr nav Krievija, kur Putins var darīt pilnīgi visu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu