Pie Latvijas krastiem naftu neatrod • IR.lv

Pie Latvijas krastiem naftu neatrod

6
Naftas produktu paraugi Turkmenbaši naftas pārstrādes rūpnīcā, kur viesojās Latvijas Valsts prezidents. Foto: Ieva Čīka, LETA

Urbumā tika atrasts tikai ūdens bez ogļūdeņražu klātbūtnes

Naftas izpētes urbuma veicēji Baltijas jūrā – SIA “Balin Energy” – pie Latvijas krastiem naftu nav atraduši, ziņo “Nozare.lv”.

Naftas izpētes urbuma ierīkošana, kas Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā tika veikta kopš 12.maija, izmantojot pusiegremdējamo urbšanas platformu “Ocean Nomad”, pabeigta, sasniedzot noteikto 1460 metru dziļumu zem jūras līmeņa.

Urbuma laikā tika caururbts izraudzītais rezervuārs, bet tajā tika atrasts tikai ūdens bez ogļūdeņražu klātbūtnes, teikts “Balin Energy” paziņojumā medijiem.

Urbums tagad tiks droši noslēgts un atstāts. Urbuma ierīkošanas darbu rezultātā “Balin Energy” ieguvis vairāk tehnisku zināšanu par licences teritoriju. Tas palīdzēs “Balin Energy”, kas ir “Kuwait Energy Company Netherlands Cooperatief U.A” un “PKN Orlen” meitasuzņēmuma “Orlen International Exploration and Production Company B.V.” kopuzņēmums, noteikt turpmāko rīcības stratēģiju.

“Lai arī urbuma rezultāti, protams, sagādā vilšanos, tie nav pārsteidzoši agrīnā izpētes stadijā jaunā licences teritorijā. Mēs esam ieguvuši vērtīgus datus šo darbu laikā, kas mums palīdzēs izstrādāt turpmāko stratēģiju izpētei Latvijas ūdeņos,” paziņojumā medijiem norāda “Kuwait Energy” vadītāja Sāra Akbara.

Naktī uz 11.maiju pusiegremdējamā peldošā urbšanas platforma-kuģis “Ocean Nomad” ieradās noteiktajā urbuma vietā, kas atrodas 104 kilometru attālumā no Latvijas rietumu krasta. Pati urbšanas platforma noteiktajā vietā tika uzstādīta 12.maijā, tad arī sākās urbuma veikšana. Urbumu bija paredzēts veikt aptuveni 30 dienās, un tas notika vietā, kur jūras dziļums ir 132 metri.

Pēc izpētes datu analīzes “Balin Energy” bija plānojis iegūt sākotnējus secinājumus par urbuma rezultātiem aptuveni šī gada trešajā ceturksnī. Nozares vidējais veiksmes rādītājs naftas atradņu atklāšanā ir aptuveni 25%, un “Balin Energy” detalizēti izvērtēs izpētes urbuma sniegtos datus, lai noteiktu, vai urbuma vietā ir iespējama komerciāla naftas ieguve.

Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” iepriekš ziņoja, ka valsts budžetā ir iemaksāti 75 000 latu par izsniegto licenci “Balin Energy”, bet brīdī, kad sāksies naftas ieguve, valstij par katru iegūto barelu naftas pienāktos 15% no tā brīža vērtības. Ja naftas izpēte Baltijas jūrā Latvijas ekskluzīvajā zonā būs veiksmīga, tālākajā ieguves procesā valsts plāno segt 10% no izmaksām, bet saņemt 15% no ieņēmumiem, vēstīja raidījums.

“Balin Energy” gada pārskats liecinot, ka naftas izpētē ieguldīti jau apmēram 13 miljoni latu, bet raidījums vēstīja, ka summa esot nedaudz lielāka – 16,5 miljoni latu.

 

Komentāri (6)

Andis 31.05.2013. 10.47

Jā, Latvijai, tās sabiedrībai par labu tas nebūtu nācis. Ir jāprot būvēt savu ekonomiku bez šādām “loterijas biļetēm”.

+4
-1
Atbildēt

0

Aleksejs Dimitrovs 31.05.2013. 09.52

Paldies dievam, ka neatrada, būs vien jāsāk domāt par atgriešanos no sapņiem pie darba.

+3
0
Atbildēt

0

Sandris Maziks 31.05.2013. 10.36

Paldies Dievam. Izrāvi vārdus no mutes. Varu tikai iedomāties, kādas dzīres būtu sākušās ja atrastu. Notriektu vairāk nekā varētu ieņemt no naftas.
Mūsu “nafta” ir biomassa un iespējas to izaudzēt vairāk kā daudzviet Eiropā. Enzīmi, kas sašķeļ celulozi, iegūstot tos pietiekošā daudzumā, Latviju padarīs par otru Kuveitu. Automobiļu degviela, biogāze vai etanols, kļūs lētāks par jēlnaftas cenu pasaules tirgos.
Ja vien mūsu kreditoru un kompromatu ietekmējamie varneši neatdāvinās visas zemes tumsonīgam, agresīvam kaimiņam.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu