KNAB brīdina vienu partiju par priekšvēlēšanu izdevumu pārsniegšanu • IR.lv

KNAB brīdina vienu partiju par priekšvēlēšanu izdevumu pārsniegšanu

18
Priekšvēlēšanu aģitācija Ogrē. Foto: Edgars Priedītis, LETA

Pagaidām partijas nosaukumu neatklāj

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) otrdien brīdinājis vienu politisko partiju par pieļaujamā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegšanu.

Viena politiskā partija ir pārsniegusi limitētos aģitācijas izdevumus un sasniegusi 104,37%, t.i., noslēgusi līgumus par summu, kas pārsniedz likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru visu veidu reklāmas izvietošanai, labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai.

KNAB partijas nosaukumu pagaidām neatklāj.

Saskaņā ar priekšvēlēšanu aģitācijas likumu – ja politiskā partija vai to apvienība ir noslēgusi līgumus par summu, kas pārsniedz likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, – KNAB priekšnieks izsaka brīdinājumu. Savukārt, ja KNAB konstatē, ka partija vai to apvienība jau ir veikusi priekšvēlēšanu aģitāciju par summu, kas pārsniedz likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru, tad KNAB priekšnieks pieņem lēmumu par aizliegumu veikt turpmāko aģitāciju par maksu.

Saskaņā ar likumu pārējie politiskie spēki un ar tām nesaistītās personas vēl trīs dienas var izvietot aģitācijas materiālus.

Līdz 28.maijam viena politiskā partija ir pārsniegusi limitētos aģitācijas izdevumus un sasniegusi 100,05%, proti, ir noslēgusi līgumus par summu, kas pārsniedz likumā noteikto pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apmēru. Savukārt viens politiskais spēks ir sasniedzis 94% un vēl septiņi ir sasnieguši vairāk nekā 50% no likumā pieļaujamo izdevumu apmēra visu veidu reklāmas izvietošanai, labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai.

Vēl 21 politiskais spēks priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumiem iztērējis vairāk nekā 10%, savukārt astoņi politiskie spēki nav iztērējuši finanšu līdzekļus minētajiem aģitācijas izdevumiem.

Saskaņā ar KNAB rīcībā esošo informāciju pēdējo septiņu dienu laikā ir pieaudzis ar partijām un to apvienībām nesaistīto personu skaits – no 30 līdz 43, kas savā vārdā veic priekšvēlēšanu aģitāciju par konkrētiem politiskiem spēkiem. Desmit personas politiskās reklāmas izvietošanai, pasta pakalpojumu izmantošanai, labdarībai un sponsorēšanai ir izlietojušas vairāk nekā 2900 no 3000 latu. KNAB vēl atsevišķi vērtē trešo personu veiktās aģitācijas saistību ar partiju kampaņām. Saskaņā ar likumu šādos gadījumos aģitācijas izdevumi tiek pieskaitīti attiecīgās partijas tēriņiem.

Kopumā līdz 28.maijam KNAB ir apkopojis vairāk nekā 1480 paziņojumus par noslēgtajiem līgumiem vai tajos veiktajām izmaiņām saistībā ar priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu televīzijā, radio, preses izdevumos, internetā, telpās un publiskās vietās, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu un sponsorēšanu.

Atbilstoši likumam 31.maijā un vēlēšanu dienā, 1.jūnijā, priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana ir aizliegta ne tikai televīzijā, bet arī radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās – laukumos, skvēros, parkos, uz ielām, ceļiem, tiltiem, tuneļiem un iekštelpās, preses izdevumos, internetā un valsts un pašvaldību institūcijās un kapitālsabiedrībās, kurās valstij vai pašvaldībai pieder vairāk nekā 50% kapitāla daļu.

KNAB arī aicina iedzīvotājus sniegt informāciju par iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas apmaksas kārtības pārkāpumiem.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (18)

Ieva 28.05.2013. 18.41

Te nu ir klajš piemērs, ka likums nedarbojas.
Partija pārsniedz slieksni, bet KNAB pat nosaukumu neatklāj, ļauj lai tas tā notiek, turpinās, lai pārtērētā nauda sevi atražo vēlēšanās utt.
Tāpat bija savulaik ar “pozitīvismu” – griesti tiki pārkāpti, lēmums tika pieņemts jau pēc nākamajām vēlēšanām, līdz ar to negodīgi ievēlētie taukmūļi nosēdēja Saeimā visu termiņu, un beigās piespriesto miljonu tā arī neviens nesamaksāja.
Tā kā tērējiet droši, Jums par to nekas nebūs. Vēlēšanu tēriņu griestu likums praksē nedarbojas, toties ļauj nopelnīt dauzdiem novērotājiem, kas vaktē, skaita, analizē..

+10
0
Atbildēt

4

    Kârlis Kleins > Ieva 28.05.2013. 18.51

    Izlasi likumu vispirms un atraksties vēlreiz, ok? ;)

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    grislits > Ieva 29.05.2013. 13.34

    Es vienīgi ceru, ka tas pārtērētājs ir SC un ka viņi pārtērēs ļoti daudz, un ka no viņiem arī pietiesās kāda pusgada laikā pāris miljonus, un tad SC un visām tā sastāvdaļām nāksies likvidēties, jo tik daudz diez vai viņi gribēs atļauties maksāt budžetā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 28.05.2013. 19.02

    Uz no_comments: atsūtiet linku, izlasīšu, bet vai no tā tas sāks darboties?

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dro > Ieva 28.05.2013. 19.01

    no_comments. Nu kā tad IR , vai tava māmiņa bučo Šarikova roku?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Sandris Maziks 28.05.2013. 13.03

betijacelmale
Mazukraiņu-mongoļu bastardi, šovinisti.

+5
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 28.05.2013. 10.19

intresanti gan kas tā varētu būt par partiju? brīvmūrnieki? varbūt pērkoņkrustieši? maoisti?

+4
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu