Belte: LTV valdes nolūks ir sekmēt kultūras raidījumu attīstību (papildināta) • IR.lv

Belte: LTV valdes nolūks ir sekmēt kultūras raidījumu attīstību (papildināta)

19
Elga Sīle

Petrenko: Sabiedrībai un žurnālistiem jābūt uzmanīgiem, lai “100 g kultūras” neizstumj perifērijā un pēc tam neslēdz

Latvijas Televīzijas (LTV) valdes nolūks ir ilgtermiņā sekmēt kultūras raidījumu attīstību LTV, piektdien izplatītajā paziņojumā norāda LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte, komentējot publiskajā telpā sākušās diskusijas par raidījuma “100 g kultūras” rādīšanas laika izmaiņām.

Belte uzsvēra, ka tieši nacionālā kultūra līdzās informatīvi analītiskām pārraidēm ir viena no sabiedriskās televīzijas satura prioritātēm. “Programmu laika un plānošanas aspekti ir diskusijas jautājums, tādēļ plānojam nākamnedēļ tikties ar raidījuma “100g kultūras” veidotājiem, atbildīgajiem redaktoriem un kanālu vadītājiem, lai pārrunātu auditorijas piesaistes un kultūras raidījumu attīstības jautājumus,” norāda Belte.

LTV valde uzsver, ka nacionālās kultūras loma sabiedriskajā televīzijā ir jārisina – raugoties uz to, lai ilgtermiņā palielinātu kultūras raidījumu auditoriju un nozīmīgumu. LTV stratēģiskais uzdevums ir gan dziesmu un deju svētku iemūžināšana, gan teātra izrādes latviešu valodā, gan mūzikas notikumu tiešraides, gan raidījumi un diskusijas par literatūru, kino, vizuālo un tautas mākslu, gan populāro kultūru, kas attīsta latvisko identitāti.

Jau ziņots, ka no 27.maija raidījums „100 g kultūras” ēterā būs pulksten 23.15, nevis kā līdz šim plkst. 19.30. Kultūras raidījuma vietā LTV tiks demonstrēts izklaides šovs „Lauku sēta”, apstiprināja LTV1 direktore Baiba Šmite.

Lēmumu par raidījuma pārcelšanu pieņēmusi jaunā LTV valde, jo „100 g kultūras” nav spējis piesaistīt pietiekami plašu auditoriju, lai to pārraidītu skatītākajā laika zonā no plkst. 19.30 līdz 20. „Mūsu uzdevums ir izglītot cilvēkus, nevis taisīt lielus reitingus,” ir sarūgtināta raidījuma projekta vadītāja Ieva Rozentāle.

Dmitrijs Petrenko, kurš ir arī „100 g kultūras” vadītājs, uzskata: „Ja godīgi, man vienmēr licies, ka šim nav jābūt “prime time” raidījumam un tam jābūt pēc “Panorāmas”, lai nav arī jākonkurē ar citiem šoviem, kas notiek tajā laikā citos kanālos. Tomēr [šis] laiks ir par vēlu.”

Petrenko stāsta, ka Latvijā ģimenes lielākoties dodas gulēt pirms vienpadsmitiem vakarā, un tieši šī auditorija var tikt zaudēta. Labāk būtu, ja kultūras raidījumu rādītu stundu agrāk, jo laikā no desmitiem līdz vienpadsmitiem vakarā cilvēks televīzijā kaut ko meklē, un tā varētu būt iespēja piesaistīt jaunu auditoriju.

“Gan žurnālistiem, gan sabiedrībai kopumā tomēr būtu jāuzmanās un jābūt gataviem, lai nepieļautu, ka šo raidījumu izstumj perifērijā, lai to vēlāk slēgtu,” teica Petrenko.

„„100 g kultūras” būs redzams plkst. 23.15, kad parasti tiek raidītas nakts ziņas, bet prognozējam, ka cilvēki to skatīsies tikpat daudz kā iepriekš, jo vasarā, pārnākot no laukiem vai kultūras pasākumiem, auditorija naktī ir tikpat liela kā “100 g kultūrai” patlaban,” Ir.lv saka LTV1 direktore Baiba Šmite. Viņa piebilst, ka ap Jāņiem, kad tiks veidota rudens programma, notiks darbs pie pastāvīgiem risinājumiem, un septembrī raidījums “100 g kultūras” jau varētu būt pārveidots jaunā kultūras ziņu raidījuma formā.

LTV valdes loceklis Sergejs Ņesterovs, Ir.lv jautāts par to, kāda ir viņa vīzija par Latvijas Televīzijas nākotni, teica vien to, ka patlaban LTV piedzīvo plašu pārmaiņu procesu, bet neko vairāk viņš nevēlas komentēt. Gan viņš, gan Šmite ar Ir.lv izvairījās runāt par tālejošākiem plāniem programmu izmaiņās.

Latvijas Televīzijas pārstāvji apgalvo, ka neplāno kopumā samazināt kultūras raidījumu daudzumu, bet tieši šis raidījums spējot uzrunāt tikai aptuveni 30 tūkstošus skatītāju raidlaikā, kurā nepieciešami vismaz 100 tūkstoši. Turpretī izklaides šovs “Lauku sēta 2” spēšot uzlabot reitingus līdz Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) auditoriju stiprināšanas prasībām.

„Oficiāli vēl neesam saņēmuši informāciju par raidlaika maiņu, tāpēc nevaram pateikt, vai “Lauku sēta” būs risinājums, lai stiprinātu auditoriju,” Ir.lv teica NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants, piebilstot, ka piektdien notiks padomes tikšanās ar LTV valdes locekli Sergeju Ņesterovu, no kura Dimants tad arī sagaida programmas izmaiņu skaidrojumu.

Tikmēr interneta vidē un sociālajos medijos ir sacelta viedokļu vētra. Daļa komentētāju kritizēja šādu lēmumu, norādot, ka tas ir bijis vienīgais analītiskais raidījums par kultūru, kuru esot vērts skatīties. Savukārt citi pauda viedokli, ka mūsdienās raidījumu var noskatīties jebkurā laikā. Turklāt vasarā plkst. 19.30 daudzi neesot pat pārnākuši mājās, bet baudot izklaides vai rosoties dārzā.

„100 g kultūras” mēnesi līdz vasaras atvaļinājumam būs skatāmi pulksten 23.15, atkārtojumi nākamajā dienā tiks raidīti kanālā LTV 7 plkst. 17.30, bet sestdienās un svētdienās laikā no plkst. 15 līdz 17 LTV1, kā arī televīzijas interneta portālā. Kopumā LTV strādās pie daudzām citām izmaiņām raidījumu programmā.

(papildināta ar Ivara Beltes viedokli)

Komentāri (19)

silvija_vitina 17.05.2013. 07.10

Belte jau piedraudēja, ka LTV1 būs LNT2. Uz to pusi arī velk. Tiešām atlases procedūras laikā Belte aizstāvēja šo vīziju un neplp to akceptēja? Kur ir nelpl komentārs par šo tēmu?

Nemaz tik daudz vairs nav palicis to raidījumu, kas būtu definējami kā sabiedriskās tv raidījumi. un kultūras raidījuma vietā palaist pavulgāra šova 3. uzlējumu – tas nu ir absurds!

+18
0
Atbildēt

0

ﮎandijs Be1t1kﮎ 16.05.2013. 22.55

Vienotība iet TP, Belte – Kota pēdās.

+17
-1
Atbildēt

0

Ilgonis 17.05.2013. 18.43

Skumji, jo raidījums “100 g kultūras” ir viens no maniem mīļākajiem TV raidījumiem, bet ikdienā pēc plkst.23jiem es TV vairs neskatos.
Lai tas izklaides šovs norit izklaides laikā: 23.15!
Varbūt pat pienāks diena, kad šis raidījums taps tulkotā variantā LTV7… tā to ‘demontējot’ līdz pat 0,001 g kultūras līmenim – līdzīgi kā patreiz ‘māžojas’ ar raidījumiem vēlētājiem… Tāpēc, es šos raidījumus vairs neskatos – ne latviešu, ne krievu valodā! Āksti!
Tā, lūk, slauka tā ‘beltes’ slota!…

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu