Lietuva atsakās Krievijai izdot Gruzijas opozīcijas līderi • IR.lv

Lietuva atsakās Krievijai izdot Gruzijas opozīcijas līderi

23
Givi Targamadze. Ekrānšāviņš no portāla Lrt.lt

Interpols Targamadzi izsvītros no saviem meklējamo sarakstiem

Lietuvas Ģenerālprokuratūra noraidījusi Krievijas prasību izdot tai Gruzijas opozīcijas līderi Givi Targamadzi, ko Maskava apsūdz kūdīšanā uz masu nekārtībām un to finansēšanā, vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls “Lrt.lt”.

Savukārt Interpols nolēmis svītrot no savas datubāzes Krievijas prasību par Targamadzes izsludināšanu starptautiskajā meklēšanā, kas tur ievietota pirms nepilniem trim mēnešiem, kad ietekmīgais gruzīnu politiķis kā savas valsts parlamenta pārstāvis ieradās vizītē Viļņā.

Targamadze, kas Lietuvā uzturas kopš februāra, otrdien preses konferencē Seimā pateicies šai valstij, tās tiesībsargāšanas iestādēm un parlamenta deputātiem un sacījis, ka gatavojas atgriezties dzimtenē. “Es jau tā esmu pavadījis Lietuvā trīs mēnešus, kas Gruzijai bijuši ļoti saspringti,” viņš piebildis.

Pēc politiķa teiktā, darba vizītē Viļņā viņš tobrīd ieradies pēc Seima deputātu uzaicinājuma, lidojot caur Rīgu, kur nekādas problēmas nav radušās. Nonācis Lietuvā, viņš uzzinājis, ka Krievija viņu izsludinājusi starptautiskajā meklēšanā, un vispirms nodrošinājies ar Lietuvas advokātu palīdzību, bet pēc tam informējis prokuratūru, ka atrodas Viļņā un ir gatavs sadarboties ar tiesībsargāšanas iestādēm.

“Gribēju, lai tiktu noskaidrota patiesība,” skaidrojis Targamadze. “Mans mērķis bija ne tikai pašam palikt brīvībā, bet arī radīt precedentu, lai Krievijas varas iestādes nevarētu vajāt sev nevēlamus cilvēkus ārpus Krievijas robežām tik sekmīgi, kā tas tiek darīts pašā Krievijā.”

Lietuvas Ģenerālprokuratūra izskatīja Krievijas atsūtīto prasību par Targamadzes izdošanu un krimināllietas dokumentus un jau aprīlī noteica, ka Lietuvas likumi neparedz kriminālatbildību par viņam inkriminēto darbību, līdz ar to viņu izdot nav pamata.

“Man prieks, ka šāds precedents ir radies. Ceru, ka tas palīdzēs citiem cilvēkiem, kuri, nonākot tādā situācijā, zinās, kā rīkoties,” viņš sacījis, piebilzdams, ka ticējis Lietuvas prokuratūras objektivitātei.

Maskavas izvirzītās apsūdzības Targamadze uzskata par safabricētām un vaino tajā Krievijas Federālo drošības dienestu. Viņaprāt, šī lieta vērsta ne tik daudz pret viņu, kā pret vienu no aktīvākajiem Krievijas opozīcijas līderiem – Sergeju Udaļcovu -, un Krievijas speciālo dienestu galvenais mērķis esot sakompromitēt Udaļcovu, apsūdzot viņu draudzībā ar gruzīniem, lai viņu izolētu un galu galā apcietinātu.

Martā Targamadze medijiem stāstīja, ka Viļņā pie nama, kur viņš apmeties, sastapies ar Krievijas specdienestu pārstāvjiem, kas bijuši kopā ar Gruzijas premjera Bidzinas Ivanišvili “personisko televīziju”, kas, domājams, esot filmējusi viņu Krievijas mediju interesēs.

Lietuvas Seima deputāts, Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu pārstāvis Mants Adomēns otrdien preses konferencē izteicis gandarījumu, ka Krievijai nav izdevies veicināt neuzticēšanos Lietuvas un Gruzijas attiecībās.

 

Komentāri (23)

Anatolijs K. 07.05.2013. 22.08

Izlasi uzmanīgi textu vēlreiz. Nav pamata nihilismam. “Lidojot caur Rīgu problēmas neradās.” Tātad mēs neizdevām.

+4
-1
Atbildēt

0

Elīna Barkovska 07.05.2013. 20.52

Mēs gan izdotu, nekādu šaubu:)

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu