Bijušajam RNP galvenajam finansistam par piesavināšanos nosacīts sods • IR.lv

Bijušajam RNP galvenajam finansistam par piesavināšanos nosacīts sods

17
Foto: Evija Trifanova, LETA

Bijušais “Rīgas namu pārvaldnieka” finansists naudu no pašvaldības uzņēmuma skaitīja sava uzņēmuma kabatā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa trešdien bijušajam pašvaldības SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) Finanšu pārvaldes vadītājam Jānim Kalniņam par piesavināšanos lielā apmērā un dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīgs Jānis Jaksons, pilns trešdien pasludinātā sprieduma teksts būs pieejams 8.maijā, bet pēc tam likumā noteiktajā kārtībā to varēs pārsūdzēt.

Apsūdzība liecina, ka Kalniņš 2011.gada maija sākumā, pildot RNP finanšu direktora pienākumus, no pašvaldības kapitālsabiedrības konta pārskaitīja naudu uzņēmumam SIA “NPK”, kas pilnībā bija nodots viņa paša rīcībā. Uz šiem maksājuma uzdevumiem Kalniņš gan parakstījās pats, gan arī viltoja cita kolēģa – RNP valdes locekļa – parakstu.

Kā maksājuma mērķi Kalniņš norādīja numuru līgumam, kuru viņš pats bez tiesiska pamata krāpšanās nolūkā bija izgatavojis. Galu galā divos maksājumos Kalniņš no RNP konta uz SIA “NPK” kontu bez tiesiska pamata pārskaitīja 247 230 latus, kurus vēlāk sāka tērēt pēc saviem ieskatiem.

Lai slēptu noziedzīgās darbības, 2011.gada maija beigās Kalniņš ar atpakaļejošu datumu grāmatvedības programmā “Horizon” par 247 230 latiem palielināja SIA “Mežciema namsaimnieks” (kuru vēlāk reorganizācijas ceļā pārņēma RNP) parādsaistības pret “Rīgas siltumu”, savukārt grāmatvedībai paredzētajos bankas kontu izrakstos viņš SIA “NPK” vietā ierakstīja a/s “Rīgas siltums”, lai izskatītos, ka maksājumi ir veikti par apkuri.

Prokuratūra Kalniņu apsūdzēja pēc KL 179.panta 3.daļas un 275.panta 2.daļas – attiecīgi par piesavināšanos lielā apmērā un dokumenta, kas piešķir tiesības, viltošanu mantkārīgā nolūkā.

KL 179.panta 3.daļā paredzētā sankcija ir brīvības atņemšana uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un nosakot probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Savukārt par KL 275.panta 2.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu nosakāma brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods.

Latvijas Radio iepriekš ziņoja, ka Kalniņš savu vainu celtajā apsūdzībā atzinis.

 

Komentāri (17)

Andris 24.04.2013. 18.23

Ideāli!!! Par 247 230 Ls iebāšanu kabatā un parakstu viltošanu – 5 gadi nosacīti.
Ziniet, nez kāpēc rodas vēlme pamēģināt. Sākšu gan vismaz ar miljonu.

+16
0
Atbildēt

1

ligakalnina 24.04.2013. 19.40

Latvijas tiesām savi izcenojumi, ja esi nozadzis pietiekami daudz, vienmēr vari dabūt nosacītu sodu, jābūt tikai pietiekami gudram, un daļa jau iepriekš jānoliek kukuļiem, ja nu pieķer.
Pat, ja gadās godīgs tiesnesis, AT Bickovics vienmēr ir sarunājams, saprotams, tas izmaksās nedaudz dārgāk.
Šis spriedums, protams, liks stipri trūkties visiem blēžiem un zagļiem, ne par velti Latvija tiek uzskatīta par naudīgu blēžu paradīzi.

Es pat ieteiktu izveidot tādu kā blēžu apdrošināšanās fondu, kur visi blēži iemaksātu zināmu procentu no nozgtā, un tas pa tiešo ietu tiesnešiem kā algas pielikums, un, vajadzības gadījumā, fonda dalībnieki tiktu attaisnoti vai dabūtu nosacītu sodu pilnīgi automatiski.

+15
0
Atbildēt

2

    ligakalnina > ligakalnina 25.04.2013. 08.45

    Tādiem parasti nekas nepieder, nav jau idioti, un visa manta sen pārrakstīta uz “šķirto” sievu vai vēl kādu, tāpat, kā mūsu K-K un pārējiem blēžiem.
    Un iesēdināt Latvijas apstākļos gan vajadzētu, kā mācību citiem, pie m’ūsu totālas visatļautības, kaut, principā, piekrītu, par mantiskiem noziegumiem, ja visu kompensē, varētu arī nesēdināt.
    Tas, kas spriedumā nav neviena vārda par mantas konfiskāciju gan neizbrīna, arī par to gan jau samaksāts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    simpsons > ligakalnina 24.04.2013. 23.25

    Nav obligāti, lai sēdētu cietumā par mantisku noziegumu. Galu galā 250 tūkstoši par 5 gadiem cietumā = 50 tūkstoši gadā. Nav tik slikti.

    Šokējoši, ka nav konfiscēta manta. Pret ‘balto apkaklīšu’ noziedzniekiem jāceļ civilprasība. Ja gudrīši zinās, ka būs jāatmaksā nozagtais/izsamniekotais un kamēr neatmaksās, viņiem atņems visus ienākumus virs minimālās algas un visus īpašumus, zudīs motivācija. Turklāt pierādījumus vajag mazāk kā krimināllietā.

    Partijai, kura uzņemsies šo īstenot, balsis nodrošinātas. Cilvēkiem noteikti patiks redzēt bijušos direktorus un valdes locekļus pārvietojoties ar tramvaju un dzīvojot komunālā dzīvoklī.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Pēterītis 24.04.2013. 20.21

Mācaties!
Cilvēks zināja, ar kuriem jādalās un par kuriem jāklusē

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu