Kremļa amatpersona piedāvā atcelt likumu par "ārvalstu aģentiem" • IR.lv

Kremļa amatpersona piedāvā atcelt likumu par “ārvalstu aģentiem”

23
Krievijas Prezidenta cilvēktiesību padomes priekšsēdētājs Mihails Fedotovs. Foto: AFP/LETA

Martā Krievijā notika sabiedrisko organizāciju pārbaudes, raisot Rietumos nopietnu satraukumu par represijām pret NVO

Krievijas Prezidenta cilvēktiesību padomes priekšsēdētājs Mihails Fedotovs ierosinājis atcelt pērn decembrī pieņemto likumu, kurā noteikts, ka sabiedriskajām organizācijām, kas saņem finansējumu no ārzemēm, ir jāreģistrējas kā “ārvalstu aģentiem”, pirmdien vēsta laikraksts “Kommersant”.

Visi instrumenti, kas ir nepieciešami, lai regulētu sabiedrisko un cilvēktiesību aizsardzības organizāciju darbību, jau ir ietverti civilkodeksā, skaidroja amatpersona.

Cita starpā tajā ir paragrāfs, kurā definēts aģenta līgums un ārvalstu pasūtītājs. Tāpēc Likumu par nekomerciālajām organizācijām, ar kuru tika ieviests jēdziens “ārvalstu aģents”, var vienkārši atcelt, uzskata Fedotovs.

Vēstuli ar šādu priekšlikumu viņš ir nosūtījis Prezidenta civilās likumdošanas kodifikācijas un pilnveidošanas padomes priekšsēdētājam Venjaminam Jakovļevam, ziņo LETA/Lenta.ru.

Kā laikrakstam paskaidroja Prezidenta cilvēktiesību padomes loceklis Pāvels Čikovs, civilkodeksam ir prioritāte pār profilējošajiem likumiem. Tāpēc, viņš uzskata, likvidējot Likumu par nekomerciālajām organizācijām, Krievijas likumdošana tiks atbrīvota no “liekiem atkritumiem”, kuriem Čikovs pieskaita arī nolikumu par ekstrēmismu, ārvalstu aģentiem un politisko darbību.

Likums par nekomerciālajām organizācijām Krievijā stājās spēkā 2012.gada decembrī. Atbilstoši šim likumam visām nekomerciālajām organizācijām, kas Krievijā veic politisko darbību un kas saņem finansējumu no ārzemēm, ir jāreģistrējas Tieslietu ministrijā kā “ārvalstu aģentiem”.

Lai šīs organizācijas apzinātu, martā Krievijā notika sabiedrisko organizāciju pārbaudes, kurās bija iesaistīta prokuratūra, Tieslietu ministrija un nodokļu inspekcija, ar to Rietumos izraisot nopietnu satraukumu.

 

Komentāri (23)

Sandris Maziks 22.04.2013. 12.20

Atcelt, ieviest. Likumi krievijā vispār neko nenozīmē, jo kleptokrātija – petrokrātija un viņiem pakļautās tiesas tos loca pēc saviem ieskatiem un konjektūras.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu