Pēc sprādzieniem Bostonā Krievija un ASV sadarbosies terorisma apkarošanā • IR.lv

Pēc sprādzieniem Bostonā Krievija un ASV sadarbosies terorisma apkarošanā

28
Policijas nožogojums Bostonas maratona ielā. Foto: EPA/LETA

Sadarbība starp ASV un Krievijas izlūkdienestiem ir vāja, pateicoties abu valstu saspīlētajām attiecībām

Krievija un ASV sestdien vienojušās padziļināt sadarbību cīņā pret terorismu, paziņojis Kremlis. Tas noticis, reaģējot uz ziņām, ka aizdomās par sprādzienu sarīkošanu Bostonas maratona laikā tiek turēti divi čečenu izcelsmes imigranti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot telefoniski sazinājies ar savu ASV kolēģi Baraku Obamu, lai vēlreiz izteiktu līdzjūtību un pārrunātu ciešāku abu valstu sadarbību drošības jautājumos pirms 2014.gadā gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos, ziņo LETA/AFP.

“Abas puses uzsvēra savu ieinteresētību ciešākas sadarbības atbalstīšanā starp Krievijas un ASV īpašajiem dienestiem cīņā pret starptautisko terorismu,” teikts Kremļa izplatītajā paziņojumā. “Domāju, ka kontakti tiks uzturēti starp mūsu izlūkdienestiem,” uzstājoties televīzijā, piebildis Putina pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Arī Baltais nams izplatījis paziņojumu, kurā teikts, ka Obama pateicies Putinam par izteikto līdzjūtību “un augstu novērtējis ciešo sadarbību, kuru Savienotās Valstis saņēmušas no Krievijas pretterorisma jomā, arī pēc Bostinas uzbrukuma”. “Abi līderi vienojās turpināt mūsu sadarbību pretterorisma un drošības jautājumos,” norāda Baltais nams.

Kā ziņots, par sprādzienu sarīkošanu Bostonā aizdomās tiek turēti divi čečenu izcelsmes imigranti – brāļi Tamerlans un Džohars Carnajevi.

26 gadus veco Tamerlanu policija nošāva naktī uz piektdienu Bostonas priekšpilsētā Votertaunā, bet jaunāko brāli – 19 gadus veco Džoharu pēc plašas vajāšanas operācijas varasiestādēm izdevās aizturēt piektdienas vakarā. Tagad Džohars Carnajevs smagā stāvoklī atrodas slimnīcā.

Tikmēr analītiķi norāda, ka sadarbība starp ASV un Krievijas izlūkdienestiem ir vāja, pateicoties abu valstu saspīlētajām attiecībām, kā arī tāpēc, ka Vašingtona bažījas par Maskavas nolūkiem cīņu pret terorismu izmantot kā aizsegu savu politisko pretinieku vajāšanai.

Taču krievu eksperti uzskata, ka pēc Bostonas terora akta tas mainīšoties. “Galvenā mācība, kuru Savienotajām Valstīm jāgūst no visa šī, ir tas, ka viņiem savā cīņā pret terorismu jāstiprina sadarbība ar Krieviju,” norādījis Maskavā iznākošā žurnāla “Nacionaļnaja oborona” redaktors Igors Korotčenko. “Ņemot vērā Bostonas terora akta saknes, Savienotajām Valstīm jābūt ieinteresētām informācijas apmaiņā starp abiem izlūkdienestiem.”

Savukārt Krievijas parlamenta starptautisko lietu komisijas pārstāvis Aleksejs Puškovs uzskata, ka Bostonas notikumi liks Vašingtonai arī mīkstināt savu kritiku, kas līdz šim izskanējusi par Maskavas īstenoto politiku Ziemeļkaukāzā. Viņš norādījis, ka krievi jau iepriekš brīdinājuši amerikāņus, ka tie “atbalsta terorisma sēklas”. “Taču amerikāņi nevēlējās klausīties,” uzsvēris Puškovs. “Tas tagad var būt plus.”

Tajā pašā laikā citi eksperti norāda, ka Krievija šobrīd apsteidz ASV interneta uzraudzībā, jo Savienotajās Valstīs ir pārāk liberāli likumi. Ietekmīgie drošības jautājumu eksperti Andrejs Soldatovs un Irina Borogana interneta laikrakstā “Ježedņevnij žurnal” publicētajā rakstā uzsver, ka Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) jau kopš 2010.gada uzmanīgi seko sociālajiem medijiem, kamēr ASV sākušas to darīt tikai divus gadus vēlāk.

Abi eksperti piebilst, ka kopš 2004.gada, kad abas valstis vienojās par sadarbību drošības jautājumos, ASV un Krievijas izlūkdienesti veikuši tikai vienu kopīgu operāciju. “Šķiet, ASV izlūkdienestam steidzami jāpārskata savs sadarbības līmenis ar Krievijas drošības aģentūrām,” uzsver Soldatovs un Bogorana.

 

Komentāri (28)

Aivars Krauklis 20.04.2013. 21.03

Sadarbosies specdienesti??? Kremļa bajāri jau vakar sāka starot par tik burvīgu izdevību, it kā no gaisa nokritušu. Tiešām no gaisa? Vai tomēr drīzāk „it kā”?
Vai Obamam neviens nav pastāstījis par iepriekšējo sadarbību ar Krieviju? Nu piemēram, kas notika kara laikā ar amerikāņu (sabiedroto karā, nevis vienkārši sadarbības partneri!) bumbvedējiem, kas uzlidojumos kopējam ienaidniekam Japānai tika iebojāti un nosēdās Tālajos Austrumos? Un kā pēc tam krieviem uzradās Tu-4 – pirmā ļotene Amerikas bombardēšanai? Bet te – ar specdienestiem kopīgi apkaros terorismu, kaut vēl par notikušo nav ne tuvu pilna skaidrība.

+16
0
Atbildēt

1

    dace_roze_lmt_lv > Aivars Krauklis 20.04.2013. 21.05

    Русского подростка задержали гады, С мировым жандармом честного борца, Милого такого, ангела из ада, Честного шахида, тихого юнца. Завтра в мерзкий Бостон прилетит Астахов, С нотою протеста, ФБР кляня. Вызволит парнишку с помощью Аллаха, Чтобы ликовала мирная Чечня!

    0
    -6
    Atbildēt

    0

ligakalnina 20.04.2013. 22.12

Izklausās, Krievijai tas terorakts Bostonā sagādājis neviltotu prieku.
Pēc terorakta Beslanā Krievijā aizliedza gubernatoru vēlēšanas, un tos sāka iecelt Kremlis, katru tādu teroraktu Krievija izmantoja dem.brīvību ierobežošanai, patreiz Krievija pamāca amerikāņus, ka tiem, redz, par daudz brīvības, tāpēc terorakts, Krievija, redz, jāņemot par piemēru.
Amerikāņi nav krievi, un dem. brīvības pret it kā drošību un garantētu zupas bļodu nemainīs.
Vēl jo vairāk, ka nekāda drošība Krievijā vispār nepastāv, un ne jau teroristi ir Krievijas iedzīvotāju ļaunākais murgs, bet pašu totāli korumpētās spēka struktūras, kurām atļauts pilnīgi viss, ja tikai tu esi uzticams režīmam.
Jābūt plānprātiņam, lai sadarbotos ar totāli korumpētajām Krievijas drošības struktūrām, kuras pašas iesaistītas vairāku terora aktu izraisīšanā, ieskaitot Litviņenko nogalināšanu Lielbritānijas teritorijā ar bīstamu metodi, sprādzieniem Maskavā pirms otrā Čečenijas kara, viena no čečeņu līdera, Jandarbijeva nogalināšanu emirātos, kad bojā gāja, vai tika smagi sakropļots, neatceros, arī viņa mazgadīgais dēls, Basajeva “uzbrukumu” Dagestānai, arī, lai varētu uzsākt otro kariņu un pacelt Putina reitingu, provokācijām Gruzijā, un tie ir tikai visiem zināmie un pierādīties gadījumi, par provokācijām pret opozīciju, uzņēmējiem ar biznesa pārņemšanas mērķiem, utt., pat nerunājot.

+9
-2
Atbildēt

6

    dace_roze_lmt_lv > ligakalnina 20.04.2013. 22.28

    Kas noticis? Kāpēc notikumi izvēršas par labu Krievijai?

    Tāpēc, ka боги славянские проснулись.

    http://www.youtube.com/watch?v=wnr6o2s-L_Q

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    marmed > ligakalnina 21.04.2013. 18.39

    Ai, tak Dzeris ir lašara, ko tur daudz runāt, liberasts ar stāžu … viņam tagad tik viens uzdevums, nomelnot Krieviju un slavināt ASV :)
    bet objektīvi novērtēt, ka abas ir imperiālistiskas valstis, kurām par cilvēktiesībām nospļauties viņš nespēj … Dzerim obligāti zem kāda ir jāguļās…c’mon Dzeri saņemies un skaties uz lietām objektīvāk, nēsi tak tāds lohs..

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 21.04.2013. 08.59

    andrejs – jums, NA atbalstītājiem, Krievijas autoritarās un prettiesiskās darbības, saprotams, mentāli daudz tuvākas, nekā demokrātija, ctb, utt., jūs esat Kremļa “patriotu” kloni, tāpēc jūsu izpratnē, ko jūs tā sevišķi neafišējiet, kaut, noprast var, Putina “vertikāle”, tātad, Krievija, būtībā, ir atbalstāma, un slikta ir nevis Krievija, bet gan krievi, tāpēc nemaz nebrinos, ka tu “rēc”.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 21.04.2013. 00.51

    kārtējais dzera “objektīvais un kritiskais” viedoklis par slikto Krieviju (un labajiem krieviem)… Es rēcu! :)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > ligakalnina 21.04.2013. 01.49

    Nu nav naivi ASV specdienesti.
    Galu galā Binladens ir beigts.
    Amerikāņu gudrās galvas atrisinās arī čečenu mīklu.
    Obama uzstājoties teica, ka ir neatbildēti jautājumi.
    Ja prezidentam ir jautājumi, tad atbildīgās institūcijas sagādās atbildes.:) Par to nav jāšaubās.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 21.04.2013. 00.49

    “Krievijas prezidents Vladimirs Putins esot telefoniski sazinājies ar savu ASV kolēģi Baraku Obamu, lai…”

    mēģinātu iebarot kārtējos krievu melus par “čečenu teroristiem”.Vai tiešāmm CIP un FIB ir tik naivi darbinieki, ka tam noticēs?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

janis17 20.04.2013. 23.27

Izskatās, ka politiskā šaha partijā kremlis ir sodījis ASV ar čečenu rokām, visu vainu noveļot uz šiem.
Nu nez vai tik vienkārši tas viss ir, ka divi brāļi vienkārši grib uzlaist gaisā katlu ar sprāgstvielām cilvēku pūlī…
Ja šie čaļi būtu tik rūdīti islāmisti, tad nez vai viņus saņemtu ciet. Tad vajadzēja būt nāvinieku jostām utt. Taču noķēra viņus, kā žuļikus, nevis reliģiskos fanātiķus…
Cerams, izdzīvojušais runās un varēs atrast īstos organizētājus, jo nez vai melnīgsnēji, čečenu paskata puiši, iebraucēji ar krievu pasēm, varēja bez aizdomām šaujampulveri nopirkt ieroču veikalā.
Visdrizāk viņi pat nezināja, kas ir somās. Varbūt viņiem lika tikai kaut ko atnest, atdot, varbūt naudu piesolīja…
Bet tad rodās jautājums, kapēc viņi neuzspāga kopā ar somām, lai nebūtu liecinieku?
Nu nav tur viss tik vienkārši…

+9
-2
Atbildēt

1

    dace_roze_lmt_lv > janis17 20.04.2013. 23.33

    “Cerams, izdzīvojušais runās un varēs atrast īstos organizētājus, jo nez vai melnīgsnēji, čečenu paskata puiši, iebraucēji ar krievu pasēm, varēja bez aizdomām šaujampulveri nopirkt ieroču veikalā.”

    – Es jūsu vietā nebūtu tik cerīgs uz to, ka čečenu puisis sāks runāt: ja nu organizētājs kāds latvietis? Variet iedomāties, cik nepatīkama Latvijai tā starptautiskā rezonanse būtu? Cik zemu – kaut zemāk it kā nav, kur – kristu Latvija ASV acīs? Bet tas tak ir pilnīgi iespējams, jo latvieši bija gan Londonas 1900.gadu bombisti, gan sarkanie strēlnieki, gan nacistu bendes vācu policijā, kas zvērīgi nogalināja mierīgos iedzīvotājus Baltkrievijā, gan pārējie Waffen SS vīri.

    Bet par krievu pasēm, jūs esat provinciāls, kas par visu spriež, bet neko nezina. Abi čečeni taču ir ASV pilsoņi, kas iebrauca Amerikā ar Turcijas pasēm.

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu