PMLP: Iedzīvotāji deklarējas vairāk; Vienotība atturīga prognozēs • IR.lv

PMLP: Iedzīvotāji deklarējas vairāk; Vienotība atturīga prognozēs

59
Foto: Andrejs Terentjevs, F64
Dairis Anučins

CVK pārstāvis apšauba, ka deklarējušos iedzīvotāju pieaugums ļaus kādam politiskajam spēkam Rīgā tikt pie papildu mandāta

Februārī un marta sākumā Latvijā pieaudzis cilvēku skaits, kas mainījuši deklarēto dzīvesvietu, liecina Ir.lv rīcībā esošie Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) statistikas dati. Lai arī pieaugums, visticamāk, saistīts ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, iespēja, ka papildus deklarējušies iedzīvotāji varētu palīdzēt iegūt papildu mandātus Rīgas domē kādam konkrētam politiskajam spēkam, ir apšaubāma, atzina Ir.lv uzrunātais eksperts.

Partijas „Vienotība” Rīgas mēra amata kandidāte Sarmīte Ēlerte februārī izteica aicinājumu pilsoņiem deklarēties savās faktiskajās dzīvesvietās, lai varētu piedalīties pašvaldību vēlēšanās Rīgā. Pēc likumdošanas, pašvaldību vēlēšanās drīkst balsot tikai tajā pašvaldībā, kur ne mazāk kā 90 dienas pirms vēlēšanām iedzīvotājs ir deklarējis savu dzīvesvietu. Tas nozīmē, ka Rīgas pašvaldības vēlēšanās varēs piedalīties tie pilsoņi, kuri deklarējuši savu dzīvesvietu Rīgā līdz 3. martam.

“Tieši vēlētāju līdzdalība noteiks, vai Rīga pēc vēlēšanām kļūs labāka. Rezultāts tik tiešām ir atkarīgs no ikkatra. Valstisko spēku uzvara Rīgā ir iespējama,” aicinājumā februāra beigās norādīja Ēlerte.

PMLP rīcībā pašlaik nav statistikas datu par deklarējušos skaitu atsevišķās pilsētās un reģionos. Kā liecina PMLP dati par valsti kopumā, šā gada februārī un marta pirmajās trijās dienās Latvijā jaunu dzīvesvietu deklarējuši 8608 cilvēki, kas ir vidēji par nepilniem 17% vairāk nekā janvārī, kad deklarējušies 7165 cilvēki, un par nepilniem 29% vairāk nekā 2012. gadā, kad vidēji mēnesī Latvijā deklarējušies 6037 cilvēki.

PMLP pārstāve Kristīne Rukmane ir.lv sacīja, ka deklarējušos skaita pieaugums pēdējā mēneša laikā, visticamāk, esot saistīts tieši ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Rukmane īpašu uzmanību vērsa, ka tieši marta pirmajās trijās dienās iedzīvotāji deklarējušies īpaši aktīvi. No 1.-3. martam valstī reģistrēti 790 dzīvesvietas deklarēšanas gadījumi, kas ir proporcionāli krietni vairāk nekā citos mēnešos.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) loceklis Ritvars Eglājs teica, ka statistikas dati par deklarējušos iedzīvotāju skaita pieaugumu ļauj izdarīt tikai ļoti aptuvenus aprēķinus par šo pilsoņu iespējamo ietekmi uz vēlēšanu iznākumu. 

Eglājs norādīja, ka saskaņā ar iepriekšējiem aprēķiniem politiskajam spēkam viena deputāta mandāta iegūšanai, piemēram, Rīgas domē būtu nepieciešams aptuveni 4000 vai nedaudz mazāk vēlētāju balsu. Pēc CVK pārstāvja teiktā, balstoties uz PLMP statistiku, ir visai sarežģīti un apšaubāmi prognozēt, ka deklarējušos iedzīvotāju pieaugums ļautu kādam konkrētam politiskajam spēkam tikt pie papildu mandāta.

Rīgas domes „Vienotības” frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks vaicāts, vai iespējamais Rīgā deklarējušos iedzīvotāju pieaugums varētu veicināt latvisko partiju labākus panākumus vēlēšanās, atbildēja: „Pieļauju, ka cilvēki deklarējušies saistībā ar mūsu partijas aicinājumu, taču tas būtu jājautā katram no viņiem atsevišķi. Protams, uzrunāsim šos cilvēkus un, ja viņi balsos par mums, būsim priecīgi.”

„Latvijas faktu” veiktā aptauja liecina, ka pašlaik Rīgas domes vēlēšanās vairāk nekā puse – 54,4% – vēlētāju balsotu par partiju apvienību “Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai”. Par Nacionālo apvienību “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK balsotu 6,1% rīdzinieku, bet par “Vienotību” – 5,8%.

Komentējot partijas pašreizējo reitingu un lielo reitinga kritumu, salīdzinot ar iepriekšējo iedzīvotāju aptauju novembrī, kad par “Vienotību” bija gatavi balsot 22,5% aptaujāto rīdzinieku, Pulks bija atturīgs. Viņš norādīja, ka partijas cilvēkiem neesot laika „analizēt aptauju datus, jo ir jāstrādā un jārūpējas par tiem rīdziniekiem, kas gatavi atbalstīt “Vienotību””.

„Turpinām strādāt un īpaši nepievēršam uzmanību aptaujām, ko pasūtījusi partija „Gods kalpot Rīgai”. Īstā aptauja būs jūnijā, pašvaldību vēlēšanās,” sacīja Pulks. „Aptaujas rezultātus neapšaubu, tikai norādu, ka tāds fakts pastāv.”

“Vienotības” Rīgas programmas direktors Pēteris Viņķelis ir.lv teica, ka “Latvijas fakti” aptauja neparāda vēlētāju patieso atbalstu partijai. Pēc Viņķeļa teiktā, citi pētījumi parāda, ka “Vienotība” saglabā stabilu vēlētāju atbalstu Rīgā un trim valdības partijām ir reālas iespējas saņemt vismaz tikpat daudz balsu kā “Saskaņas centram”. Tiesa, konkrētus pētījumu datus Viņķelis nenorādīja.

(Ziņas teksts ir precizēts)

 

 

Komentāri (59)

dro 14.03.2013. 10.44

Ja V izdosies valstij uzdāvināt tikpat garu vilcienu kā Dienvidu tiltu, tad 5.8% RD vēlēšanās varēs uzskatīt par lielu panākumu:)

+6
-2
Atbildēt

11

    ievuliitis > dro 14.03.2013. 11.31

    klau, lno, ļauj man kārtīgi pamosties:) Sākumā gaidīju, kad beidzot spēle sāksies, tad, – ka Gulbis vinnēs, bet tomēr ap septiņiem zaudēja:(

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > dro 14.03.2013. 13.33

    OT, Ozoliņš varbūt jūt, ka saimnieks vairs labi nebaro, reitingi zemi, perspektīva ir 0 – jāmeklē jauns saimnieks :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    piziks > dro 14.03.2013. 11.45

    lno, brīnums ir noticis, — pat Aivars Ozoliņš muļļu par muļļu nosaucis/parādījis. Ilgi gan Ozoliņam bija jādomā, tomēr — kaut, iespējams, islaicigs, bet Ozoliņa progress ir pamanāms un noticis.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 14.03.2013. 11.22

    Arī taisnība, lno. Viegli, pat īpaši jāpiepūlās nav.:)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > dro 14.03.2013. 16.30

    Klusais , kaut kā dīvaini, bet sen jau dzirdēts masu saziņās līdzekļos taču daudzreiz rakstīts un runāts, ka valdība deva pavisam citus uzdevumus, kurus vadītā Freivalda brandža pārtaisīja pēc paša un savu sponsoru vēlmēm.
    Varbūt vainīgs tomēr ir Ronis, ka nepārbaudīja Freivalda sagatavoto līgumu.
    Es nesaprotu, kāpēc vainu uzveļ Dombrovskim, ja Freivalds klaji ignorēja valdības noteiktos uzdevumus.
    Es piekrītu, ka Freivaldam ir jāuzrāda apsūdzība, lai nekas tāds vairāk neatkārtotos. Kamēr šāda izdarības, tiks sveikā cauri- tās atkārtosies, jo soda nav!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dro 14.03.2013. 11.15

    betijacelmale. Arī labu situāciju var pārvērst par sliktu:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 14.03.2013. 14.31

    lno – piebildei par zelta vilcieniem un Ozoliņu – viss ir pareizi , ja jautājumu skatās no Ozoliņa uzzīmetās pozicijas . Bet stāstam ir otra puse un tā ir saistīta ar to ,ka ar CAF līgumu parakstīja Freivalds ignorējot viņam dotā mandāta tiesības. Kas man nav skaidrs – kapēc Freivalds vēl ir uz brīvām kājām. Tas kas notiek tagad ir mēģinājums vienoties ar CAF par mazākajiem zaudējumiem – proti slēdzot līgumu pēc konkursa noteikumiem nāk līdzi tie 30 gadi , tas nav izdevīgi… un ja to izslēdz, tad zaudē finansējumu . CAF intereses ir pārdot vilcienus un viņi to arī panāks. No valsts puses ir jautājums rast risinājumu kurā atkratīties no tiem 30 gadiem . Vilcieni būs , tas ir skaidrs kā diena , jautājums kā tas tiks noformēts

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > dro 14.03.2013. 10.49

    lno – patreizējā situācija ar PV ir daudz labāka , nekā , ja tiktu noslēgts līgums. Vilcieni tik un tā būs , bet viss process būs lētāks un kopējā bilancē būs pluss.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > dro 14.03.2013. 11.10

    klusais, te es tev absolūti ticu – daudz labāka, taču vai laba?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 14.03.2013. 11.28

    betijacelmale. Aivars Ozoliņš, ‘Ir’: Dombrovskis šizofrēniskajā vilcienā http://www.delfi.lv/news/comment/comment/aivars-ozolins-ir-dombrovskis-sizofreniskaja-vilciena.d?id=43143174
    Lai nu kam, bet V diezvai Ozoliņš adresētu nepamatotus pārmetumus.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 14.03.2013. 11.10

    klusais. No Tavas mutes Dieva ausī. Ko teiksi, ja līgumu tomēr noslēgs par 600 miljoniem?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dro 14.03.2013. 11.48

OT. Labāk muļļa kā karsta strēbējs. Var apdedzināties kā OT pie Mamīkina tēmas:)

+4
-2
Atbildēt

1

    piziks > dro 14.03.2013. 12.42

    Ja nu Mamikina tēmā kāds ir apdedzinājies, tad vienvirziena teorētiskie radikāļi, — apliecinot savu bezceribu.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

piziks 13.03.2013. 23.52

MTG zviedriem kalpojošais TV patriots Ozoliņš Mamikinu atlaiž TV5 ar 1. aprīli, — tad jau laikam bāleliņi cer uz kaut ko Rīgas Domē… :)Bet, — vai ar to vien pietiks?

+2
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu