Gada inflācija februārī - 0,3% • IR.lv

Gada inflācija februārī – 0,3%

25
Foto: Gints Ivuškāns, F64.

Ekonomists martā paredz pat īslaicīgu deflāciju

Patēriņa cenu līmenis šā gada februārī, salīdzinot ar 2012.gada februāri, palielinājās par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Kā vēsta nozare.lv, šī gada februārī precēm cenas pieauga par 0,4%, pakalpojumiem – par 0,2%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis šī gada februārī, salīdzinot ar janvāri, samazinājās par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1,8%.

Martā Latvijā, visticamāk, tiks reģistrēta deflācija, aģentūra LETA prognozējis ”SEB bankas” analītiķis Dainis Gašpuitis. Savukārt Latvijas Banka prognozē, ka inflācija šogad kopumā varētu būt mazāka par iepriekš lēstajiem 2%.

Jau ziņots, ka šī gada janvārī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, bija par 0,6% augstāks. Precēm cenas pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem – par 0,1%. Vidējais patēriņa cenu līmenis janvārī, salīdzinot ar decembri, samazinājās par 0,2%. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem – nemainījās. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, janvārī ir palielinājās par 2%.

Kā ziņots, patēriņa cenas Latvijā 2012.gadā palielinājās par 1,6%. Precēm cenas pieauga par 2%, pakalpojumiem – par 0,5%.

Ekonomikas ministrija informē, ka tās mājaslapā em.gov.lv publicēti šī gada februārveiktā cenu monitoringa rezultāti, kurā redzams preču un pakalpojumu cenu salīdzinājums ar janvāra mēneša rezultātiem.

Patēriņa cenu monitorings ir viens no Latvijas Nacionālā euro ieviešanas plānā iekļautajiem pasākumiem, kura galvenais mērķis ir novērot cenu svārstības pirms euro ieviešanas un tās laikā, lai identificētu nepamatotu un spekulatīvu cenu kāpumu tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.

No 2013.gada janvāra līdz 30.septembrim cenu monitorings notiek reizi mēnesī Rīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Jelgavā, Valmierā, Liepājā un Ventspilī, fiksējot aptuveni 120 preču un pakalpojumu cenas dažādās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās. No 2013.gada gada 1.oktobra līdz 31.decembrim cenas tiks novērotas četras reizes mēnesī. Cenu monitoringu plānots veikt arī 2014.gadā.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu