Kāpēc ASV ārpolitikas centrā ir sievietes • IR.lv

Kāpēc ASV ārpolitikas centrā ir sievietes

47
Sieviešu acis Ņujorkas Modernās mākslas muzeja izstādē, ko veidojis fotogrāfs Bils Brants, "Bill Brandt: Shadow and Light". Foto: AFP/LETA
Džons Kerijs

Patlaban Latvijā no vardarbības ģimenē cietušajiem upuriem ir pieejama vien ierobežota juridiskā vai administratīvā palīdzība

Savā pirmajā nedēļā ASV valsts sekretāra amatā man bija gods tikties ar drošsirdīgu sieviešu delegāciju no Birmas. Viņas ir pārcietušas daudz grūtību, divas pat bijušas politieslodzītās, tomēr ir noskaņotas nepadoties un turpināt cīņu par izglītības un apmācību pieejamību meitenēm, darba atrašanu bezdarbniekiem un aktīvāku pilsonisko sabiedrību kopumā. Es nešaubos, ka šīs sievietes arī turpmāk būs spēcīgas pārmaiņu nesējas, palīdzot attīstīties savai kopienai un savai valstij vēl daudzu gadu garumā.

Šādas tikšanās lai atgādina, kāpēc ASV ir tik svarīgi turpināt sadarboties ar valdībām, organizācijām un cilvēkiem visā pasaulē, lai aizsargātu un stiprinātu sieviešu un meiteņu tiesības. Ne ASV, ne citās valstīs aktuālo ekonomisko, sociālo un politisko problēmu risinājums nav iedomājums bez sieviešu pilnvērtīgas iesaistīšanās.

Kā liecina Pasaules ekonomikas foruma dati, valstis, kur sieviešu un vīriešu līdztiesība tiek vairāk ievērota, ir ekonomiski daudz spēcīgākas nekā tās valstis, kur plaisa starp abiem dzimumiem ir liela un sievietēm un meitenēm ierobežotā klāstā ir pieejama medicīniskā aprūpe, izglītība, darba tirgus un iespēja piedalīties lēmumu pieņemšanā.

Tāpat ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija ir aprēķinājusi: ja zemniecēm būtu tāda pati pieeja sēklām, mēslojumam un aprīkojumam kā zemniekiem, nepaēdušo cilvēku skaits pasaulē samazinātos par 100 līdz 150 miljoniem.

Joprojām daudzās sabiedrībās un ģimenēs sievietes un meitenes tiek uzskatītas par mazāk vērtīgām, liedzot viņām iespēju apmeklēt skolu un izdodot pie vīra vēl bērnībā. Pret sievietēm vērstas vardarbības dēļ ir zaudētas un izkropļotas pārāk daudzas dzīves. 

Kā divu meitu tēvam man ir grūti iedomāties tās sāpes, ko nācās pārdzīvot 23 gadus vecās medicīnas studentes Nirbajas vecākiem, kura gāja bojā kādā Ņūdelī autobusā vien tādēļ, ka ir sieviete. Man grūti iedomāties ciešanas, kas piemeklēja pakistāniešu meitenes Malalas Jusafzu vecākus, kuru ceļā uz skolu smagi sašāva ekstrēmisti. Taču mani iedvesmo Malalas nelokāmā apņēmība turpināt cīņu un Nirbajas apņēmība, pat mirstot saukt vainīgos pie atbildības, kā arī viņu tēvu drosme runāt savu meitu un visu sieviešu vārdā.

Pat ja kāds uzskata, ka vardarbība ģimenēs ir privāts jautājums, uz dzimumu balstīta vardarbība ir nosodāma, un ir svarīgi to pateikt skaļi. Nevienai valstij nevar klāties labi, ja tā atstāj novārtā pusi savu pilsoņu.

Tāpēc mūs iepriecina Latvija, kas sper svarīgus soļus, lai mainītu likumdošanu un aizsargātu no vardarbības ģimenē cietušos upurus. Mēs noliecam galvu to Latvijas nevalstisko organizāciju un likumdevēju priekšā, kas vēlas panākt visu sabiedrības locekļu aizsardzību un patlaban strādā, lai šos svarīgos likuma grozījumus nogādātu Saeimā. Patlaban Latvijā no vardarbības ģimenē cietušajiem upuriem ir pieejama vien ierobežota juridiskā vai administratīvā palīdzība, pat ja upurim ir pieticis drosmes celt apsūdzību, jo tagad nepastāv iespēja izdot rīkojumu, kas upuri pasargātu no atkārtota kontakta ar uzbrucēju.

ASV tic, ka dzimumu līdztiesība ir svarīgs solis ceļā uz mieru, labklājību un stabilitāti. Investēšana pasaules sieviešu un meiteņu stāvokļa uzlabošanā ir svarīgs ASV ārpolitikas mērķis.

Mēs ieguldām sieviešu uzņēmēju apmācībās un mentorēšanā, lai viņas spētu ne tikai atbalstīt savu ģimeni, bet palīdzētu augt arī savas valsts ekonomikai. Mēs investējam meiteņu izglītībā, lai viņas spētu izrauties no nabadzības un piespiedu laulībām agrā jaunībā, kļūstot par aktīvām sabiedrības loceklēm un spēlējot svarīgu lomu kopienas dzīvē. Uzlabojot meiteņu un sieviešu izglītošanos un pieeju dažādiem resursiem, tiek nodrošināta arī nākamās paaudzes veselība un izglītība.

Mēs sadarbojamies ar partneriem visā pasaulē, lai uzlabotu mātes veselību, atbalstītu zemnieces un novērstu vardarbību pret sievietēm, jo visas sabiedrības ir ieguvējas, ja sievietes ir veselas un drošībā un spēj ieguldīt savu darbu, vadības prasmes un radošumu globālās ekonomikas izaugsmē.

ASV diplomāti visā pasaulē strādā, lai iesaistītu sievietes sarunās par mieru un drošību, jo, liekot lietā sieviešu pieredzi un viedokli, mēs varam veiksmīgāk izvairīties no konfliktiem nākotnē un nodrošināt ilglaicīgu mieru un drošību.

Šodiena – Starptautiskā sieviešu diena – ir svētku diena. Tā ir arī diena, kad mums katram ir jāpieliek roka, lai mazinātu nevienlīdzību, kas mazina progresu katrā zemes nostūrī. Mums ir jādara viss iespējamais, lai mūsu meitas visā pasaulē bez bailēm varētu braukt autobusā uz skolu, lai mūsu māsas varētu sevi pilnībā izpaust un lai katrai sievietei un meitenei būtu iespējas īstenot visu savu potenciālu.

Autors ir ASV valsts sekretārs

 

Komentāri (47)

aivarstraidass 08.03.2013. 17.24

>>> Tāpēc mūs iepriecina Latvija, kas sper svarīgus soļus, lai mainītu likumdošanu un aizsargātu no vardarbības ģimenē cietušos upurus. Mēs noliecam galvu to Latvijas nevalstisko organizāciju un likumdevēju priekšā, kas vēlas panākt visu sabiedrības locekļu aizsardzību un patlaban strādā, lai šos svarīgos likuma grozījumus nogādātu Saeimā.
========
Lūk, Dž.Kerija raksts oriģinālvalodā – http://www.standard.co.uk/comment/comment/john-kerry-malalas-vital-lesson-for-us-foreign-policy-8526544.html (John Kerry: Malala’s vital lesson for US foreign policy, “London Evening Standard”, 08.03.2013). Pirmās teksta rindkopas burtiski sakrīt, bet galvas noliekšanas “Latvijas nevalstisko organizāciju priekšā” ASV valsts sekretāra paziņojumā nav. Paziņojuma izcelsmes vieta un autorība rada šaubas.

+2
-1
Atbildēt

2

    lauradrr > aivarstraidass 09.03.2013. 13.03

    Jā, K. Apsītim tiesa.
    Dikti”īpatns” tulkojums. Un kas to ievietojis?
    Par Latviju konkrēti nav ne vārda.
    Kerijs vairāk kārt runā par H. Klintonas darbu šai laukā. Latviskā tekstā ne miņas.

    Kā šāds “tulkojums”, kur tik “brīvi” rīkojas ar oriģinālo tekstu, saprotams?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > aivarstraidass 09.03.2013. 16.06

    iespējams, ASV vēstniecības Baltijā izplatīja rakstu, kurā attiecīgi noliec galvu arī Lietuvas nevalstisko organizāciju priekšā un Igaunijas nevalstisko organizāciju priekšā

    0
    0
    Atbildēt

    0

Egitazz 08.03.2013. 16.17

Kādas šausmas, ASV valsts sekretārs ir PSRS ideoloģijas upuris, jo arī uzskata 8.martu par svētkiem.

Bet neskatoties uz to, apsveici tās sievietes, kurām šodien ir svētku noskaņojums, ar ļoti smuku saulainu dienu:)

+2
-2
Atbildēt

0

armn 08.03.2013. 08.32

nu re, buus ko palasiit visiem tiem baalelinjiem, kas vakar sausminaajaas Ilzes Vinkeles 8.marta raksta sakaraa.
Elposim mieriigi un izgliitosim sevi. Latvijai noderees veseliigi prati.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu