Nākamgad minimālo algu rosina palielināt par 25 latiem • IR.lv

Nākamgad minimālo algu rosina palielināt par 25 latiem

39
Foto: Jānis Saliņš, F64

Finanšu ministrija domā arī par diferencētu neapliekamo minimumu un atvieglojumiem par apgādājamajiem

Finanšu ministrija (FM) no nākamā gada piedāvā ieviest diferencētu neapliekamo minimumu, pieļaujot tā palielinājumu līdz 84 latiem, kā arī palielināt minimālo darba algu par 25 latiem un atvieglojumus par apgādībā esošām personām līdz 98 latiem, ziņo LETA.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) ceturtdien paziņoja, ka ministrijas darba grupa ir izstrādājusi šādus priekšlikumus un tie tiks nodoti publiskai apspriešanai un diskusijai sabiedrībā.

Viņš skaidroja, ka diferencēts neapliekamais minimums nozīmētu, ka tas tiks saglabāts esošo 45 latu līmenī lielāko algu saņēmējiem, bet iedzīvotājiem ar mazākajām algām tas nākamgad varētu tikt palielināts līdz pat 84 latiem. Par robežšķirtni, līdz kurai tas tiktu palielināts, vēl jāvienojas. 2015.gadā to piedāvā palielināt vēl par desmit eiro (septiņiem latiem).

Savukārt atvieglojumus par apgādībā esošām personām no 80 latiem mēnesī tiktu palielināts līdz 98 latiem. Savukārt 2015.gadā to varētu palielināt vēl par 20 eiro (14 latiem).

Arī diskusijām par minimālo darba algu vēl jānotiek, bet FM 2014.gadā piedāvā to palielināt no 200 līdz 225 latiem, bet 2015.gadā – vēl par desmit eiro (septiņiem latiem).

Kā plānots, līdz ar šiem piedāvājumiem ministrija nākamgad piedāvā samazināt iedzīvotāju ienākumu likmi no 24% uz 22%, bet 2015.gadā – līdz 20%.

 

Komentāri (39)

grislits 21.02.2013. 15.57

Tā ir minimālā alga, nevis alga, par kuru būtu jāstrādā. ja kāds nav spējīgs atrast darbu par lielāku algu, tad ir vai nu jāizglītojas vai jāatmet slinkums un intensīvi jāmeklē labāks darbs.

ASV arī minimālā alga ir smieklīga un tāda, par kuru ASV nav iespējams dzīvot atbilstoši kaut cik pieņemamiem standartiem.

Maksājamo algu darbiniekiem nosaka konkurence, darbinieku izglītotība, darbinieku pašu mugurkauls, spēja domāt ar savu galvu un ekonomiskā situācija valstī, nevis kaut kāds administratīvi noteikts cipars.

+7
-2
Atbildēt

0

Sandris Maziks 21.02.2013. 17.13

Ne minimālā alga bet ar nodokļiem neapliekamais minimums jāceļ.

+4
0
Atbildēt

0

lebronj2356 21.02.2013. 17.11

yopcix, Rīgā varbūt tā tiešām arī ir, bet Rīga nav visa Latvija un citur aina ir daudz bēdīgāka(kaut Rīga arī nav nekāda ekonomikas metropole) ! Tikai kaut kā tie nabagie uzņēmumi, nereti dod iespēju ļoti šiki dzīvot īpašniekam un tā ģimenei(saprotams, ja nav galīgi mikro)..šaubos vai šamējie atteiksies no privilēģijām nekalpinot vietējos, bet tas jau sanāks “dārgāk”.
Par vienkāršiem darbiem un “muļķiem” – sētnieks, slimnīcas sanitārs, sargs, auklīte, utt, utt. Vai tie visi ir muļķi ?! Vai arī cilvēki, kas dara ļoti nepieciešamu, bet vienkāršu darbu ? LV parastu darbu nevērtē vispār, iepretīm attīstītām valstīm, kur atalgojuma atšķirības atkarībā no proefesijas nav tik radikālas kā mežonīgā neoliberālisma siltumnīcā ! Tā mēs panāksim kārtējo pauninieku invāziju no 3ās pasaules valstīm, kas pēc piecgades skopošanās mums ļoti dārgi izmaksās nākotnē, kurai neviens nerēķina līdz !

+5
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu