Jaunais ES budžeta piedāvājums nav uzlabojies; Latvijai tas nav pieņemams (papildināts) • IR.lv

Jaunais ES budžeta piedāvājums nav uzlabojies; Latvijai tas nav pieņemams (papildināts)

13
Apspriedē par ES budžetu Vācijas kanclere Angela Merkele, Hermanis van Rompejs un Valdis Dombrovskis. Foto: EPA/LETA

Uzlabojumu jaunajā budžetā tiešmaksājumos un kohēzijas aploksnē nav arī pārējām Baltijas valstīm

Eiropas Savienības (ES) prezidents Hermans van Rompejs nācis klajā ar jauno piedāvājumu bloka nākamo septiņu gadu budžetam, kurā par divām Latvijai būtiskākajām prioritātēm – lauksaimniecības tiešmaksājumiem un kohēzijas aploksni – izmaiņu nav, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) sarunā ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (RP) ir stingri paudis, ka pašreizējo Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta piedāvājumu neatbalsta.

“Latvija neredz šo budžeta [piedāvājumu] kā pieņemamu,” šodien Saeimas Eiropas lietu komisijā uzsvēra Rinkēvičs, vēsta LETA.

Pašlaik notiek dalībvalstu pārstāvju plenārsēde, un Dombrovskis ir apliecinājis, ka pašreizējo budžeta piedāvājumu neatbalstīs, ja Latvija nesagaidīs savas pozīcijas uzlabošanos, skaidroja ārlietu ministrs.

Rinkēvičs pauda, ka Latvija ES budžeta piedāvājumā neredz būtiskus uzlabojumus, lai neteiktu, ka nav redzams nekāds uzlabojums. Ne tikai Latvija, bet ļoti daudzas valstis nav apmierinātas ar piedāvāto kompromisa priekšlikumu. Tomēr vēlme panākt kompromisu ir spēcīga, piebilda ministrs.

Vēlā pēcpusdienā vai šovakar atsāksies sarunas divpusējā formātā ar dalībvalstīm. Paredzēta arī Latvijas pārstāvju divpusēja saruna ar ES prezidentu Hermanu van Rompeju.

Vēl joprojām van Rompejs līdzīgi kā pērn novembrī piedāvā kohēzijas maksājumu griestus Latvijai noteikt 2,59% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb 4,2 miljardus eiro (2,95 miljardus latu), kā arī līdz 2020.gadam Latvijas lauksaimniekiem sasniegt 196 eiro (138 latu) platību maksājumus par hektāru jeb aptuveni 80% no ES vidējā līmeņa.

Pagaidām nav skaidrs, vai finansējuma samazinājums Latvijai būs skāris lauku attīstību. Vienlaikus zināms, ka finanses šajā programmā mūsu valstij klāt nav nākušas.

Briselē jau atsākušās dalībvalstu līderu konsultācijas par jauno piedāvājumu. Uz tām devies arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Eiropadomes priekšsēdētājs savā jaunajā piedāvājumā nav iekļāvis izmaiņas tiešmaksājumos un kohēzijas aploksnē arī attiecībā uz pārējām Baltijas valstīm.

Premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke sacīja, ka premjers ir apņēmības pilns turpināt uzstāt uz Latvijas prioritātēm. Turklāt argumenti tiks sniegti kopā ar Lietuvas un Igaunijas pārstāvjiem.

“Tā ir slikta ziņa un laba ziņa vienlaikus,” bilda premjera pārstāvis, norādot, ka kopumā septiņu gadu budžetu piedāvāts samazināt vēl par vairāk nekā 30 miljardiem eiro (21 miljardu latu).

Jaunākais Eiropas Savienības (ES) piedāvājums saistībā ar tiešmaksājumiem lauksaimniekiem pilnībā nav pieņems, jo neparedz tiešmaksājumu palielinājumu jau no 2014.gada, šorīt biznesa portālam “Nozare.lv” atzina biedrības “Zemnieku saeima” vadītāja Maira Dzelzkalēja.

“Tas nozīmē, ka nākamgad jaunas lauksaimniecības Eiropā nebūs un, lai saglabātu kaut cik pieņemamu konkurenci ar citiem Eiropas zemniekiem, gaidāmas vēl ļoti sarežģītas sarunas. Mēs tomēr vēl ceram, ka debašu rezultātā varētu tikt panāktas pārmaiņas ES budžeta pārdalē un Latvijas lauksaimniekiem varētu būt izredzes uz tiešmaksājumu palielinājumu jau no 2014.gada, nevis 2020.gadā, kā to paredz līdzšinējais piedāvājums,” sacīja Dzelzkalēja.

 

 

Komentāri (13)

oktaavs 08.02.2013. 17.50

EK draud ar sankcijām par konkurences kropļošanu, ja igauņi piešķirs budžeta naudu Estonian Air glābšanai.
Glābt un stutēt franču zemniekus daudzu gadu garumā ar ekskluzīvām subsīdijām – tas nav brīvā tirgus principa pārkāpums ? Kāds ir mēģinājis kaut kur sūdzēties vai sašust ?
Vai nu visiem vienāds atbalsts, vai nevienam, nekāds.
Par mūsu valdības “varoņiem – protestētājiem” protams nekādu ilūziju nav.
ES tagad ir svarīgāks uzdevums – noturēt UK savā pulciņā un izpildīt vismaz dažus viņu ultimātus.
Sīkie knišļi – naudas lūdzēji ar savām pretenzijām var iet pastaigāties svaigā gaisā.

+8
-1
Atbildēt

0

janazakovica 08.02.2013. 08.25

visi politiskaa procesa-kaulesanaas meistari lai uzrada beidzot kadu rezultatu rumanija kuraa ir divreiz siltak un lidz ar to ari vieglak apstradaat zemi un novakt labu razu sanem pa 25% vairak platibas maksajumos..pat rumanu cigani kas nekad nav stradajusi sanem vairak par musu zemniekiem…ko astonus gadus darija divanu un dolaru zzs.?

+10
-3
Atbildēt

3

    www.ej.uz/mans_ cv > janazakovica 08.02.2013. 08.27

    Malacis, neliela rasisma nots kā vienmēr vietā, lai atainotu latvieša smago likteni slikteni!

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > janazakovica 08.02.2013. 19.01

    rudolfspiepe

    suņa sūds

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivis ★Majors★ > janazakovica 08.02.2013. 09.09

    Bija darba pilnas rokas. Bija jācīnās, lai Lembergam klātos feini un zaļie HES’iņi maltu naudiņs un tā. Nu, karoč, taisījām poltik, zin… lai sorosītiem dzīve avene neliktos. A zemnieki, nuko zemnieki, lai mīcās pa arumiem, jajau šie tādi zemnieki.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 08.02.2013. 20.16

Pēc jaunākām ziņām spriežot,pieklājības sīceni pielika, bet pamatos viss palika kā ir. Arī VD veto iespēja kabatā aizķērās. Rezultāts- līdzīga konkurence Latvijas zemniekiem nespīd vēl ilgi.
Un, to nevar izskaidrot,- kāpēc Latvijas uzņēmējiem gadu gadiem jāsaņem ntkārt mazāk.. Tad ,varbūt, labāk,. kad nu akurāt tāda taupīšana, ir jāatceļ piemaksājumi visiem EU lauksaimniekiem,.. un tad lai cīnās, konkurē, kurš labāk, efektīvāk strādā… Bet ,nē,sanāk, tā arī gluži nav domāts…Tad kāda ir ideja?..

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu