KNAB aizturētais Sprinovskis figurējis ar Šķēli saistītos skandālos • IR.lv

KNAB aizturētais Sprinovskis figurējis ar Šķēli saistītos skandālos

18
KNAB logo. Foto: Edijs Pālens, LETA

Apcietināts Daugavpils vicemērs un divi uzņēmēji

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pagājušajā nedēļā veiktajām kratīšanām Latgalē tiesa apcietinājusi trīs personas – Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieku Vjačeslavu Širjakovu (SC), kā arī uzņēmējus Jāni Sprinovski un Gintu Sorokinu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Apcietinājums minētajām personām piemērots kā drošības līdzeklis.

Rīgas rajona tiesā apstiprināja, ka izmeklēšanas tiesnesis svētdien saņēmis un izskatījis trīs KNAB iesniegumus par drošības līdzekļa piemērošanu kādā kriminālprocesā aizdomās turētām personām.

Bez tam KNAB darbinieki saistībā ar šo pašu kriminālprocesu pagājušās nedēļas nogalē aizturējuši vēl vairākas personas, taču tās vēlāk atbrīvotas, nepiemērojot ar brīvības atņemšanu saistītus drošības līdzekļus, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Starp aizturētajiem un vēlāk atbrīvotajiem bijis arī pašvaldības a/s “Daugavpils siltumtīkli” vadītājs Māris Laudiņš.

Širjakova advokāts Dainis Lūsis apstiprināja, ka viņa klientam piemērots apcietinājums un, visdrīzāk, lēmums par šādu drošības līdzekli tiks pārsūdzēts. Daugavpils vicemēram KNAB inkriminē krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un kukuļņemšanu. Širjakovs savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzīst, sacīja advokāts.

“Ir minētas (kukuļa summas) pie lietas apstākļiem, bet tās es šobrīd negribētu nosaukt. Par kukuli ir diezgan mīklaina situācija, un attiecībā uz dienesta stāvokli var dažādi traktēt dienesta pienākumu pildīšanu,” piebilda advokāts.

Lūsis apstiprināja, ka inkriminētais noziegums saistīts ar “Daugavpils siltumtīkliem” un iepirkumu “Siltumcentrāle Nr.3”. “Būtībā vairāk vai mazāk – tā es to saprotu,” piebilda advokāts.

Arī Sprinovska aizstāvis Regnārs Jansons apstiprināja, ka viņa klients ticis aizturēts un vēlāk apcietināts. Tomēr Jansons uzsvēra, ka ir parakstījies par informācijas neizpaušanu, tāpēc viņš neatklāja, par kādiem nodarījumiem KNAB izmeklētāji Spirinovski tur aizdomās.

Savukārt Sorokina advokāts Arnis Ešenvalds bija pavisam mazrunīgs un atteicās sniegt jebkādus komentārus par šo lietu, jo klients neesot pilnvarojis viņu to darīt.

Arī KNAB saistībā ar notikušo nesniedz nekādus komentārus. Kā skaidroja biroja preses pārstāvis Andris Vitenburgs, kriminālprocesā tiek veiktas neatliekamās procesuālās darbības, tāpēc izmeklēšanas interesēs KNAB nav tiesīgs sniegt detalizētu informāciju. “Tiklīdz tas netraucēs izmeklēšanas interesēm, KNAB varēs informēt sabiedrību par pieņemtajiem lēmumiem šajā krimināllietā,” norādīja Vitenburgs.

KNAB darbinieki 1.februārī veica pārbaudi pašvaldības a/s “Daugavpils siltumtīkli” administrācijā. Kā vēlāk skaidroja Vitenburgs, pārbaude bijusi saistīta ar kriminālprocesu par Daugavpils pašvaldības amatpersonu kukuļošanu.

Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova iepriekš apstiprināja, ka KNAB darbinieki uz laiku bija aizturējuši uzņēmuma vadītāju Laudiņu, kurš vēlāk tika atbrīvots. Tāpat KNAB darbinieki uzņēmumā izņēmuši dokumentus.

Pirmdien Kulakova atzina, ka darbā nav ieradies vicemērs Širjakovs, līdz ar to domes priekšsēdētāja pieļāva, ka izmeklētāji viņu varētu būt aizturējuši. Sazināties ar Širjakovu dažu pēdējo dienu laikā nav izdevies.

KNAB aizturētais uzņēmējs Sprinovskis jau iepriekš figurējis skandālos

Pēc KNAB veiktajām kratīšanām Daugavpilī apcietinātais uzņēmējs Jānis Sprinovskis jau iepriekš bijis iesaistīts skandalozos darījumos, liecina aģentūras LETA arhīva informācija. Uzņēmēja vārds ir ticis saistīts ar savulaik varenās Tautas partijas dibinātāju Andri Šķēli.

Sprinovska uzvārds figurējis saistībā ar 2006.gadā sākto kompānijas a/s “Uksoil” bankrota procedūru – viņš šajā uzņēmumā bija padomes loceklis. Uzņēmums savulaik paziņoja par vērienīgiem plāniem Rīgas ostā būvēt lielu minerālmēslu rūpnīcu, tomēr šo vērienīgo biznesa plānu nespēja realizēt.

Pēc trim gadiem – 2009.gadā – viņa vārds figurēja saistībā ar vēja enerģijas parku projektu. Tolaik bija radušās bažas, ka valsts ir radījusi mehānismu, kas vēja enerģiju Latvijā padarītu par dārgāko Eiropā, un tiek bruģēts ceļš atsevišķu uzņēmumu interesēs. Tolaik izskanēja, ka lielākais spēlētājs šajā jomā ir Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles meitām un sievai Kristiānai piederošs uzņēmums “Rets investīcijas”, bet viens no jaunajiem potenciālajiem spēlētājiem ir firma “Rapsoil”, kas, iespējams, esot saistīta ar Šķēlem un ekspremjeram Aigaram Kalvītim (TP) pietuvināto uzņēmēju Jāni Sprinovski. Šis uzņēmums bija apņēmies saražot 70% no visa valsts iepirkuma.

Savulaik Sprinovska un viņa biznesa partnera Venta Lipsberga “Latvijas Hokeja attīstības biedrība” saņēmusi ziedojumu no valsts kapitālsabiedrības “Latvijas Valsts meži” 120 000 latu apmērā.

Savukārt 2010.gadā Sprinovskis pratināts digitālās televīzijas krimināllietā – viņš bija liecinieka statusā. Kā skaidroja šīs krimināllietas prokurors Edvīns Piliksers, Sprinovska kā liecinieka loma šajā krimināllietā varētu būt nozīmīga, jo saskaņā ar lietas materiāliem neskaidriem īpašniekiem piederošā juridiskā persona “Hollyoak Holdings Ltd” (HHL), kuras darījumus Latvijā kārtoja advokāts Jānis Loze un finanšu konsultants Harijs Krongorns, aizdeva lielus līdzekļus digitālās televīzijas projekta īstenošanai.

Informācija portālā “Firmas.lv” liecina, ka Sprinovskim pieder 100% daļas SIA “Sprino”, SIA “DAV 1”, savulaik viņš bijis arī Cīrīšu HES valdes loceklis, kā arī bijis valdes loceklis SIA “BK enerģija” un bijušajā SIA “Jelgavas koģenerācija”, kas patlaban darbojas ar nosaukumu “Fortum Jelgava”, un tā darbības profils ir siltumapgāde un siltumtīkli.

(papildināta ar informāciju par Sprinovski)

 

 

Komentāri (18)

janis17 04.02.2013. 18.10

supera sponsori sanervozējušies :))))

+11
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 04.02.2013. 17.05

kakoj sjurpriz!

+7
0
Atbildēt

0

dzintarz 04.02.2013. 23.19

Superīgajam brigadierim FSB piegādātās komentāru datubāzes steigā sajukušas.
Kur šķēle, kur šķesters, kur šlakters, kur šlesers ar ujebanoviču un iŠaku….
Pārslodze. Viss vienā putrā..
Turp arī brigadieriem ceļš.
Tuda jim daroga… V Muhosransk!

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu