Gada vārds – ziemotne, nevārds - uzrunāt (problēmu) • IR.lv

Gada vārds – ziemotne, nevārds – uzrunāt (problēmu)

12
2012.gada teiciens. Foto: Lita Krone, LETA

Par gada spārnoto teicienu atzīst premjera atrunāšanos par Zaķa auto lietu

Par 2012.gada spārnoto teicienu šogad atzīta premjera Valda Dombrovska (Vienotība) atrunāšanās par “Vienotības” Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa auto iegādes darījumu, kad pirkums radīja aizdomas par centieniem “optimizēt” nodokļu nomaksu, raksta LETA.

“Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķa pārkāpumu tiks izskatīta,” savulaik šo gadījumu komentēja premjers. Pērn jūnija sākumā portāla “Pietiek.com” rīcībā nonākušie dokumenti liecināja, ka Zaķis ticis pie jaunas automašīnas “Volvo XC60”, nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) pievienotās vērtības nodokli (PVN). Publicētajā deputāta e-pasta vēstuļu sarakstē ar “Mūsa Motors Rīga” saistībā ar šo lietu tika apspriesta nepieciešamība kādam starpniekuzņēmumam Lietuvā maksāt 1000 eiro (700 latu), lai varētu tikt īstenota nodokļa apiešanas shēma. Pēc šā darījuma publiskošanas un tam sekojošā skandāla Zaķis no sava uzņēmuma automašīnu atpirka. Veicot šo darījumu, PVN saskaņā ar politiķa teikto esot nomaksāts. Ministru prezidenta partija radikālas sankcijas pret Zaķi nevērsa.

Par gada vārdu nosaukta “ziemotne”, bet par nevārdu – “uzrunāt (problēmu)”. Ar “ziemotne” tiek apzīmētas putnu ziemošanas vietas, bet šis vārds varot noderēt arī attiecībā uz čūskām, lāčiem un cilvēkiem. Savukārt gada nevārda lietojums pirmo reizi manīts jau 90.gados. Šis vārds draud nostiprināties valodā, jo vārds “uzrunāt” tiek bieži lietots arī kā metafora. Tiek norādīts, ka tā lietošana kļūst par modes lietu, jo to attiecina ne tikai uz cilvēkiem, bet arī uz lietām.

Konkursa žūrija pirms rezultātu paziņošanas kategorijā gada vārds izcēla tādas iesūtītās idejas kā slēpņot, slēpņošana saistībā ar spēli “geocaching”, glāstvirsma, ar kuru aizstāt vārdus skārienjūtīgs ekrāns. Tāpat tika piedāvāts vārds “likumkopa” kļūdaini lietotā “likumdošana vietā”, reemigrācija. Savukārt pie nevārdiem īpaši tika izcelts “autlets, outlets”, kuru izmanto preču izpārdošanas vai arī zīmola preču pārdošanas vietas apzīmēšanai.

Iedzīvotāji bija iesūtījuši arī daudzas idejas vārda “foršs” aizstāšanai. Tiek piedāvāts to aizstāt ar tādiem vārdiem kā lieliski, jautri, vareni, izcili, spoži, burvīgi, “tik jauki, ka ne vārdos izteikt”.

Priekšlikumos par “gada spārnoto teicienu” bija pieteiktas vairākas Ministru prezidenta Valda Dombrovska teiktās frāzes, tai skaitā no premjera Vecgada uzrunas – “Latvija būs veiksmes stāsts tikai tad, kad tā domās iedzīvotāji”, un uzruna “Godātie Latvijas iedzīvotāji un valsts patrioti visā pasaulē!”.

Tāpat uz spārnotā teiciena titulu pretendēja kādas žurnālistes sacītais: “Ja būtu jānosaka gada vārds, nevārds politikā, tas 2012.gadā noteikti būtu “demisija”.” Cilvēkus bija priecējis arī politoloģes Žanetes Ozoliņas LR1 sacītais: “Eiropas “kuģis” negrimst, bet viņš ir jānoliek uz stabiliem pamatiem!”. Pie priekšlikumiem bija arī Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova izsaukums “Nošaut, nošaut!”, kuru viņš izteica Saeimas komisijā, atrodoties iespējamā alkohola reibumā.

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka sacīja, ka arī šogad tika saņemti daudz ieteikumu, tādēļ žūrijai nebija viegli vienoties par gada nominantiem. Tāpat viņa norādīja, ka bija daļa vārdu, kuri jau gadu no gada atkārtojas, piemēram, vārds “davai”.

Valodnieki atzina, ka iesniedzēju norādēs arī jūtamas bažas par valodas neskaidrībām un citu valodu sintakses pārņemšanu. Iesniegto teicienu vidū gan mazāk ir sūro un nelāgo kandidātu, toties, kā parasti, daudz dažādu teicienu, kas spilgti ataino pagājušā gada valstiskās un politiskās norises.

Savukārt uz gada vārda titulu pretendēja vārdi fotorēt, sekotne, traukotne, naudiņš, “spridzīgi, prīmā, jauks, iznesīgs, vai ku labs, jestri…”, “pludbols vai pludbumba”, mēdiņi, dažpadsmit, daždesmit un sadakšot.

Uz gada nevārdu kandidēja vārdi polārblāzma, “dēļ naudas, dēļ sliktās pašsajūtas u.tml.”, krieviskais “davai”, angliskais “meinstrīms”, vāciskais “stādīt priekšā”, saiklis “jo”, ja to lieto nevietā, atgriezt parādu, deinstitucionalizācija, Fukusima un reciklēt.

Īpašā akcijā par vārdu “forši” esot iesūtīts ļoti daudz viedokļu un priekšlikumu. Izrādās, daudziem tas ir visai pieņemams un pierasts, tomēr tā vietā ir ieteikti arī vismaz 50 citi vārdi, akcentēja Sinka. Šajā akcijā mēģināts meklēt atbildes uz jautājumu “Vai tas uz palikšanu?” par sen radušos, bet nesen atdzīvojušos un plaši izmantoto vienkāršrunas vārdu “forši”.

Kategorijā “Gada vārds” varēja iesūtīt spilgtākos un trāpīgākos no tiem pēc latviešu valodas likumībām veidotajiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā izskanējuši pirmo reizi, iemantojuši vai atguvuši popularitāti vai arī lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi. Savukārt kategorijā “Gada nevārds” – spilgtākais no nejēdzīgi darinātiem vai nevajadzīgi aizgūtiem vārdiem, kas attiecīgajā gadā parādījušies vai manāmi izplatījušies, vai arī jau pazīstamiem vārdiem, kas šajā gadā plaši lietoti neiederīgā vai nevajadzīgi sagrozītā nozīmē.

Kategorijā “Gada spārnotais teiciens” varēja iesūtīt priekšlikumus par spilgtākajiem vai dīvainākajiem no dažādajiem teicieniem, kas attiecīgajā gadā bieži lietoti vai sabiedrībā sevišķi pamanīti.

Akcijas mērķis ir veicināt vērīgāku attieksmi pret savu valodu un tās formu tīrību, ik gadu tāda notiek daudzās pasaules valstīs gan Eiropā, gan arī ASV un Austrālijā.

 

Komentāri (12)

Una Grinberga 21.01.2013. 18.07

Vārdam “forši” nav ne vainas – būtu labāk domājuši par barbarismu “tipa”, “davai”, “kruta” u.c. izskaušanu!

+7
0
Atbildēt

0

janis17 21.01.2013. 17.14

Nost ar “davai”, lai dzīvo AIDĀ!

+6
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > janis17 21.01.2013. 17.29

    aivarsk Nost ar “davai”, lai dzīvo AIDĀ!
    _______________
    Vai būs korekti- pret Vaidavas lokālpatriotiem?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 21.01.2013. 16.53

Forši, ka atrasts aizstājējs vārdam forši,
vai, piedodiet…
Tik jauki, ka ne vārdos izteikt, ka vārdam forši atrasts aizstājējs!

Bet, ja nopietni, nesaprotu, kāpēc jāmeklē pseidoproblēma, ja ir miljons vārdu, kuriem vēl nav atradies jēdzīgs latviskojums, un tikpat daudz nevārdu?

un tam nelaimīgajam “davaj”, kuru gadu gadiem vazā pa nevārdu sarakstiem, arī manuprāt derētu mest mieru. Ir viņam normāls aizvietotājs – “nu”. (Nu, ejam). Ko tur vēl meklēt? Tad vai nu aktīvi jāstrādā, lai skaidrotu un lai izskaustu šo nevārdu (šķiet, ar “vot” tas izdodas visai sekmīgi), vai arī jāmet plinte krūmos un jāpieņem, ka vārdi dažkārt ir dzīvelīgāki par valodas normām.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu