Obama otro reizi stājas ASV prezidenta amatā • IR.lv

Obama otro reizi stājas ASV prezidenta amatā

24
ASV prezidents Baraks Obama inaugurācijas ceremonijā. Foto: EPA/LETA

 

ASV prezidents Baraks Obama svētdien nodevis amata zvērestu, otro reizi stājoties šai amatā, ziņo LETA/AFP.

Īsā privātā ceremonijā Baltajā namā, uzliekot roku uz Bībeles, Obama svinīgi zvērējis godprātīgi pildīt Amerikas Savienoto Valstu prezidenta pienākumus un darīt visu, kas viņa spēkos, lai aizsargātu ASV konstitūciju.

Zvēresta tekstu, ko pirms 224 gadiem pirmo reizi izrunājis Džordžs Vašingtons, prezidentam lēni un rūpīgi nolasīja priekšā ASV Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss, kas pirms četriem gadiem, Obamas pirmā zvēresta laikā, nejauši sajauca vārdu kārtību, kādēļ prezidentam zvērestu nācās nodot vēlreiz.

Ceremonijā bija klāt tikai Obamas ģimenes locekļi, daži administrācijas darbinieki un viceprezidents Džo Baidens, kas pats svētdienas rītā nodeva zvērestu savā oficiālajā rezidencē.

Arī šoreiz Obama zvērestu nodos otro reizi, tiesa gan, cita iemesla pēc. Tas notiks pirmdien plašā ceremonijā pie Kapitolija ēkas.

Saskaņā ar ASV konstitūciju Obamas pirmais prezidenta pilnvaru termiņš beidzās tieši 20.janvāra pusdienlaikā, taču oficiālā ceremonija svētdien nevar notikt, jo šai dienā nestrādā valsts iestādes.

Pēc tradīcijas šādos gadījumos zvērests svētdien tiek nodots tikai privātā ceremonijā, kam nākamajā dienā seko publiska zvēresta nodošana ar prezidenta runu, parādi un plašām inaugurācijas svinībām.

 

 

Komentāri (24)

dace_ampermane 21.01.2013. 12.15

Šeit bez krusttēva, experta komentāra neiztiksiet :)

P.S. es nezinu kas tam vecim galvā…

+3
0
Atbildēt

0

ilmisimo 21.01.2013. 09.21

..Obama otro reizi stājas ASV prezidenta amatā
________________________

Lai jau pastāv.

…nav jau ar nekāda jāņuzāle, vai zin.

+2
0
Atbildēt

0

ligakalnina 21.01.2013. 10.07

Kaut kā neveicas tiem amerikāņiem ar tiem prezidentiem – vai nu Bušs jaunākais, vai nu tas “miera balodītis”, kurš atļauj nogalināt savus sūtņus, un atbalsta tās “musulmaņu brālības” Mursi, kas tagad nodibina Ēģiptē islama diktatūru un atklātā tekstā, uzrunā tautai nosauc visus ēbrejus par cūkām, aicina cīnīties pret Izraelu, izrēķinās ar kristiešiem – koptiem, bet, kuram Obama turpina maksāt miljardus, bez kā viņš diezin vai pārāk ilgi noturētos tai amatā, jo tūrisms patreiz Ēģiptē ejot uz grunti, un tas bija galvenais ienākumu avots.
Un tādi pat kadri Obamam visos amatos, viņi, savā naivumā, uzskata, ka ar radikāliem musulmaņiem un Krieviju var sarunāties un var ticēt to solījumiem, un uz tā pamata veidot politiku, par viņiem vienkārši smejas, un atļaujas ASV ignorēt, vai, vēl vairāk, izmantot savās politiskās spēlēs sava reitinga ceļšanai gan Obamu, gan viņa administrāciju.

+2
-2
Atbildēt

2

    ligakalnina > ligakalnina 21.01.2013. 14.19

    Taisni ēģiptiešu problēmas Obama tagad risina, tikai savdabīgā veidā.
    Un, ja Amerika nerisinās ēbreju, palestīniešu, utt., problēmas, būs papildus problēmas arī amerikāņiem, faktiski, jau ir.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ciparsone > ligakalnina 21.01.2013. 13.49

    Amerikāņi savu prezidentu vēl, lai tas risinātu viņu, nevis ēģiptiešu, ebreju vai koptu problēmas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu