Kamerons Alžīrijas krīzes dēļ atliek runu par attiecībām ar ES • IR.lv

Kamerons Alžīrijas krīzes dēļ atliek runu par attiecībām ar ES

25
Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Foto: AFP/LETA

Pēc Alžīrijas armijas operācijas par daļu no ķīlniekiem ziņu nav

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons Alžīrijas ķīlnieku krīzes dēļ atlicis piektdien iecerēto runu par Londonas turpmākajām attiecībām ar Eiropas Savienību (ES), vienlaikus brīdinot, ka britiem jāgatavojas jaunām sliktām ziņām par teroristu sagrābto līdzpilsoņu likteni, ziņo LETA/AFP.

Iepriekš bija paredzēts, ka Kemerons dosies uz Nīderlandi, kur premjers uzstāsies ar ilgi gaidīto runu, kurā viņš izklāstīs savu skatījumu uz ES nākotni un Lielbritānijas vietu tajā, taču notikumi Alžīrijā likuši valdības vadītajam palikt Londonā.

Drūmajā televīzijas uzrunā Kemerons ceturtdienas vakarā ļāva noprast, ka Alžīrijas armijas operācijas laikā daļa britu, kurus trešdien līdz ar citu rietumvalstu pilsoņiem Sahāras tuksneša gāzes ieguves rūpnīcā sagūstīja islāmistu teroristi, iespējams, gājusi bojā.

“Mums jārēķinās ar ļoti sliktu situāciju BP Alžīrijas gāzes kompleksā. Vairāki Lielbritānijas pilsoņi ir sagrābti par ķīlniekiem,” sacīja premjers. “Mēs jau zinām par vienu, kurš miris. Alžīrijas bruņotie spēki tagad ir uzbrukuši kompleksam. Tā ir ļoti bīstama, ļoti nedroša, ļoti mainīga situācija, un domāju, ka mums sevi jāgatavo gaidāmajām iespējami sliktajām ziņām.”

Nīderlandes premjerministrs Marks Rute paudis “pilnīgu izpratni” par paredzētās vizītes atlikšanu.

Alžīrijā desmitiem bojāgājušo, par daļu ķīlnieku ziņu nav

Pēc Alžīrijas armijas ķīlnieku atbrīvošanas operācijas daļa teroristu gūstekņu piektdien joprojām nav atrasta, vēsta LETA/BBC.

Vietējā televīzija ziņo, ka četri no rietumvalstu pilsoņiem, kurus gāzes ieguves kompleksā Alžīrijas dienvidos trešdien sagrāba islāmistu kaujinieki, ir nogalināti. Daži no ķīlniekiem ir atbrīvoti, taču viņu skaits nav zināms.

Kā apgalvoja paši teroristi, pēc trešdienas rītā notikušā uzbrukuma, viņu rokās atradās 41 ārvalstu pilsonis. Kopējais gūstekņu skaits, ieskaitot arī vietējos strādniekus, mērāms vairākos simtos, un tiek ziņots, ka nogalināto vidū ir vismaz daži desmiti alžīriešu.

Alžīrijas oficiālā aģentūra ASP ziņo, ka atbrīvoto vidū ir līdz pat sešiem simtiem alžīriešu, kā arī četri ārvalstnieki – divi skoti, viens francūzis un viens kenijietis.

Tikmēr ASV amatpersonas televīzijas kanālam ABC teikušas, ka atbrīvoti pieci amerikāņi, kas jau izvesti no Alžīrijas. Savukārt Japāna ziņo, ka izglābti trīs tās pilsoņi, bet par 14 likteni informācijas joprojām nav.

Aģentūra AFP, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta, ka pēc ceturtdienas vakarā veiktā uzbrukuma, armija vēl neesot pārņēmusi savā kontrolē visu teroristu sagrābto kompleksu, kas joprojām tiekot pārmeklēts.

Saskaņā ar teroristu pārstāvju iepriekš izplatītajām ziņām operācijas laikā esot nogalināti vismaz 34 ārvalstu ķīlnieki un 14 islāmistu kaujinieki, bet izdzīvojuši tikai septiņi rietumvalstu pilsoņi.

Alžīrijas bruņotie spēki ceturtdien veica uzbrukumu gāzes ieguves rūpnīcai Alžīrijas dienvidos, nogalinot 34 ķīlniekus, tai skaitā vairākus rietumniekus, un 15 islāmistu kaujiniekus, kas viņus turēja gūstā, vēsta Mauritānijas ziņu aģentūra ANI, atsaucoties uz nolaupītāju pārstāvi saziņai ar presi.

Nogalināto vidū ir Abu al Baraa, kurš trešdien vadīja ķīlnieku sagrābšanas operāciju. Tās gaitā tika sagūstīts 41 ārzemnieks un daudzi alžīrieši.

Ķīlnieki un kaujinieki nogalināti, Alžīrijas karavīriem no helikoptera atklājot uguni uz kaujinieku transportu, vēstīja ANI un Kataras telekanāls “Al Jazeera”. Ziņu aģentūra “Reuters”, atsaucoties vietējiem ziņu avotiem, vēsta, ka Alžīrijas bruņotie spēki, aplenktajā gāzes rūpnīcā apšaudot transporta līdzekli, kuru izmantojuši kaujinieki, nogalinājuši sešus gūstekņus ārzemniekus un astoņus kaujiniekus.

Savukārt ziņu aģentūra ANI, kas uztur pastāvīgus kontaktus ar ķīlnieku sagrābējiem, pavēstīja, ka gūstā joprojām tiek turēti septiņi ķīlnieki – divi amerikāņi, trīs beļģi, viens japānis un viens brits.

Notikumi, kas aizsākās trešdien no rīta, kad kaujinieki iebruka gāzes rūpnīcā, pieprasot apturēt Francijas militāro operāciju Mali, izvērtušies par vienu no pēdējo desmitgažu nopietnākajām starptautiskajām ķīlnieku krīzēm.

Informācijas avots Alžīrijas drošības struktūrās zināja teikt, ka 25 ārzemju ķīlniekiem izdevies izbēgt, vēsta “Reuters”. Savukārt kāds vietējais informācijas avots apliecināja, ka izbēguši arī 180 alžīriešu ķīlnieki.

Alžīrijas varasiestādes apliecinājušas, ka militārā operācija joprojām turpinās, pavēstīja Lielbritānijas un Norvēģijas pārstāvji. Šo valstu uzņēmumi BP un “Statoil” kopā ar Alžīrijas valsts naftas rūpniecības uzņēmumu vada kaujinieku uzbrukumā cietušo rūpnīcu.

Tiesa gan, upuru skaits, par kuru ziņo ANI un “Al Jazeera” – 34 nogalinātie ķīlnieki un 15 kaujinieki -, ir krietni augtāks nekā vietējo avotu ziņās, turklāt tas arī ir pretrunā ar informāciju, ka daudziem ķīlniekiem izdevies izbēgt, vēsta “Reuters”.

Grupējums, kas sevi dēvē par Asins bataljonu, trešdien no rīta iebruka gāzes ieguves stacijā un darbinieku kopmītnēs, gūstā sagrābjot 41 ārzemnieku – amerikāņus, japāņus un eiropiešus. Uzbrucēji pieprasīja, lai Mali tiek apturēta Francijas militārā operācija pret islāmistu nemierniekiem, kas pārņēmuši kontroli valsts ziemeļos.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu