Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Talibu kaujinieks Kabulas lidostā pamestas Afganistānas armijas militārās transportlidmašīnas pilota kabīnē 31. augustā, kad no Kabulas un tās lidostas prom bija devušies pēdējie amerikāņu karavīri. Foto — Scanpix

Pēc 20 gadus ilgas klātbūtnes pēdējie ASV karavīri otrdien atstājuši Afganistānu. Ar militāro transportlidmašīnu Afganistānu atstāja arī ASV vēstnieks Ross Vilsons. ASV evakuējušas ap 123 000 cilvēku. Prezidents Džo Baidens bija noteicis 31. augustu par termiņu ASV karavīru izvešanai no Afganistānas. Pēdējās dienas Kabulā bija nemierīgas — ASV pretraķešu aizsardzības sistēma pirmdien apturēja piecas raķetes, kas tika raidītas uz lidostu. Atbildību par apšaudi uzņēmās Islāma valsts grupējums. Pirms tam ASV spēki Kabulā svētdien gaisa triecienā iznīcināja automašīnu, ar kuru pašnāvnieki spridzinātāji gatavojās uzbrukt lidostai.

ES pret Covid-19 pilnībā vakcinēti 70% pieaugušo, otrdien paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Līdz ar to kopumā vairāk nekā 256 miljoni pieaugušo ES ir pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu. 


Igaunijas parlaments otrajā balsošanas kārtā otrdien par nākamo valsts prezidentu ievēlēja Nacionālā muzeja direktoru Alaru Karisu (63). Abu koalīcijas partiju — Reformu partijas un Centra partijas — izvirzīto kandidātu atbalstīja 72 deputāti, astoņi biļeteni nebija aizpildīti. Lai kandidāts tiktu ievēlēts, no 101 Igaunijas parlamenta deputāta balss kandidātam jāiegūst vismaz divas trešdaļas. Igaunijas prezidenta amatā Karisam jāstājas 11. oktobrī, nomainot līdzšinējo prezidenti Kersti Kaljulaidu.

Diseldorfas Augstākā tiesa Vācijā pagājušajā nedēļā nolēma, ka gāzesvada Nord Stream 2 darbībai jāpakļaujas Eiropas Savienības direktīvām. Tas nozīmē, ka jaunajam gāzesvadam jānodrošina piekļuve visiem uzņēmumiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu