LOK darbojas pret tautas sportu Latvijā • IR.lv

LOK darbojas pret tautas sportu Latvijā

27
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Pēteris Apinis

Vairs nespēju noņemt cepuri Latvijas Olimpiskās komitejas funkcionāru priekšā

Šodien Latvijā pasniedz balvas par gada panākumiem sportā. Tāds svinīgs un skaists brīdis, kurā visiem būtu priekā jāvicina valsts karodziņi un dažubrīd jānodzied valsts himna. Diemžēl šogad ar šo pasākumu Latvijas Olimpiskā komiteja paziņojusi, ka Latvijā nav tautas sporta, bet ja ir – mēs to iznīcināsim. Ja 12 000 cilvēku Latvijā nodarbojas ar orientēšanās sportu, turklāt dara to aktīvi, tad Latvijas Olimpiskā komiteja paziņo – orientēšanās sporta nav.

Ik dienas lasām vienas vai otras federācijas pamatotas raudas, ka valsts piešķir pārlieku maz naudas sportam. Dažu komandu spēļu pārstāvji paziņo, ka nauda būtu jādod tikai un vienīgi bagātajiem klubiem.

Latvijas valstij un pašvaldībām būtu jādomā – kā VISUS LATVIJAS BĒRNUS IESAISTĪT SPORTA NODARBĪBĀS. Otrkārt, kā vecākas paaudzes cilvēkus iesaistīt sporta nodarbībās. Latvija varētu visu sportam paredzēto naudu izdalīt viena F-1 pilota apmācībai un aprīkojumam, un pat tad lāga nepietiktu – nāktos vizināties peletona astē.

Latvija par visu sportam paredzēto naudu var uzcelt vēl vienu arēnu „Rīga” par 40 miljoniem latu, vēl atdodot pašvaldību zemi. Arēna nonāks notiesātā Ivanova rīcībā, bet vēlāk to mantos kāda privātbanka, bet uz tās ledus vienlaikus varēs rosīties 15 sportiski cilvēki ledus laukumā (6 hokejisti no katras komandas un trīs tiesneši). Mēs varam uzbūvēt vēl vienu bobsleja un kamaniņu trasi, un tad mums pietiks caurlaidības, lai uztrenētu vēl divas bobsleja komandas un vēl 6 skeletonistus.

Ja valsts ik gadu spēj piešķirt tikai dažus miljonus latu bērnu sportam, tad racionālākais tomēr ir bērnu un jaunatnes sporta skolu atbalstīšana, kur daudzi bērni trenējas vieglatlētikā, peldēšanā, sporta spēlēs, orientēšanās sportā un citos, krietni lētākos sporta veidos.

Pasaules literatūra tomēr apgalvo, ka lētākais sporta veids esot futbols, kur desmit puišeļiem pietiek ar vienu bumbu un četrām skolas somām vārtu vietā.

Latvijas Olimpiskās komitejas un Izglītības ministrijas Sporta pārvaldes izpratne par sportu balstās uz trim vaļiem. Pirmais saka – būvēsim sporta halles un būves. Pēc tam visa novada sporta nauda tiek iztērēta telpu uzturēšanai, bet sporta skola skolotāji saņem minimālo algu.

Otrs valis ir vēlme uzturēt dažas profesionālas meistarkomandas hokejā, basketbolā, bet visvairāk futbolā, kurās vairāk vai mazāk spēlēs ārzemnieki, bet pašmāju sportisti tos atbalsta labākajā gadījumā arēnā ar bungām, sliktākajā – pie televizora siltās čībās ar alus kausu rokās. Trešais ir aizvest uz olimpiādi visus, ko spējam, kas ir izpildījis jebkādu normatīvu, zaudē tiklīdz iznācis arēnā.

Šī olimpisko spēļu glorifikācija nav nekas cits, kā vēlme aizvest uz Londonu (Sočiem, Riodežaneiro) vismaz 10 funkcionārus uz sportistu rēķina.

Droši vien es nebūtu sācis par šo rakstīt un mierīgi atstājis visu Latvijā kā bijis, ja ne fakts, ka Alūksnes orientierists Edgars Bertuks uzvarēja pasaules čempionātu un ieguva vēl bronzas medaļu, visu gadu bija pasaules sacensību galvgalā un, gadu noslēdzot, 4600 ekspertu balsojumā tika atzīts par Pasaules gada orientieristu. Kopā ar viņu par Pasaules gada orientieristi tika atzīta šveiciete Simona Nigli, kura vienlaikus tika atzīta arī par Šveices populārāko sportisti, apsteidzot, piemēram, tenisistu Rodžeru Federeru.

Latvijas Olimpiskā komiteja Edgaru Bertuku pat nenominēja gada populārākā sportista titulam. Vienkārši nenominēja, jo baidījās, ka organizētie orientieristi tiešām viņu ievēlēs par gada sportistu.

Orientēšanās sportā, kur pasaulē trenējas vairāk cilvēku nekā hokejā, Latvijai ir pasaules čempions Edgars Bertuks, mums ir tautas sacensības „Magnēts”, kur trīsreiz nedēļā piedalās vairāk nekā 1000 cilvēku, mums ir tūkstošiem aktīvu, sportisku bērnu Latvijas novadu skolās, mums ir izlase, kurā visi dalībnieki ir ar augstāko izglītību vai studē. Mums ir stafetes komanda, kas allaž finišē Pasaules čempionāta sešniekā. Bet būtiskākais – Pasaules čempionātā uzvarot skeletonistam, Latvijā skeletonistu skaitu var pieaudzēt par pieciem sportistiem (vairāk nepieļauj trases caurlaidība, jo jātrenējas ir arī bobslejistiem, kamaniņu braucējiem). Uzvarot Edgaram Bertukam, skolas vecuma orientieristu skaits pieaudzis par daudziem simtiem.

Nākamgad Latvijas orientieristi piedalīsies Pasaules spēlēs, kas notiek gadu pēc olimpiskajām spēlēm un kurās stiprākos noskaidro tādi neolimpiskie sporta veidi kā krikets, izpletņlēkšana (komandā 80 dalībnieku), amerikāņu futbols, sporta dejas. Gluži kā Olimpiskajām spēlēm ir ļoti nopietna atlase un var piedalīties tikai astoņas stiprākās komandas uz zemeslodes.

Latvijas Olimpiskā komiteja centās atbildēt uz jautājumu: kas Latvijai ir svarīgāks – jaunas arēnas celtniecība, funkcionāru brauciens uz Londonu kopā ar 46 sportistiem, draudzība ar lielo federāciju vadītājiem – miljonāriem vai bērnu sports, tautas sports un veselība, ko rada sportošana.

Daudz laimes Latvijas sports! Mēs tiešām lepojamies ar Mārci Štrombergu un būtu balsojuši par viņu. Mēs apskaužam riteņbraucējus par Ivo Lakuču – ja mums būtu tāds treneris, mēs vinnētu arī Pasaules čempionātos vīru un sievu stafetes. Cepuri nost Mārtiņa Pļaviņa/Jāņa Šmēdiņa un viņu trenera Aigara Birzuļa priekšā. Bet kaut kā vairs cepuri nevar noņemt Latvijas Olimpiskās komitejas funkcionāru priekšā, kas nudien darbojas pret tautas sportu un tautas veselību.

Autors ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents

 

Komentāri (27)

Kristīne 21.12.2012. 17.22

Laikam šogad vienīgais (un nu jau laikam arī pēdējais) Apiņa raksts, kura pamatnostādnēm pilnībā piekrītu. Nav jau svarīga sportistu uzturēšana kaut kādā mazvērtības kompleksu bīdītā cīņā par “atpazīstamību”, bet gan tieši tautas sporta pastāvēšana un masveidīgums. Profesionālo “lielo” sportu ir jēga atbalstīt tiktāl, cik tas veicina tautas sporta popularitāti.

+28
-4
Atbildēt

0

mariterage 21.12.2012. 22.43

(atvainojos tiem kas šo manu viedokli jau lasīja pēc LOK vēlēšanām, bet tā kā nekas kopš tā laika nav mainījies tad publicēju to vēlreiz tikai tiem kas to nav lasījuši)

Pirms runāt par balvām noskaidrosim kas tas tāds mūsdienu olimpiskais/profesionālais sports tāds ir:

Tas ir –
1) šovbizness kurā daži miljardieri apmierina sava ego dižprasības (sporta spēļu komandu īpašnieki)
2) vieta kur valstu vadītāji var padižoties citiem valstu vadītājiem ar savu sportistu sasniegumiem vai olimpiskās komandas apmēriem (olimpiskās spēles)
3) vieta kur ierobežots skaits veiksmīgāko atlētu (pelnošākajos sporta veidos) var iegūt iespaidīgu bagātību (ļoti niecīgs skaits salīdzinot ar to skaitu kas bērnībā uzsāk cītīgus treniņus)
4) bizness kurā strādājošie (sportisti) ejot uz mērķi nerēķinās ar veselībai nodarīto kaitējumu (ir taču intervijās dzirdēts ka ja sportistam nav kādas (vismaz mikro)traumas un kaut kur nesāp tad viņš jau ir miris)
5) vieta kur agresīviem cilvēkiem izpaust savu agresiju un naidu pret citiem (ultru kustība sporta spēlēs)

Un kas olimpiskais/profesionālais sports nav –
1) valsts vārda iznešana pasaulē (paņemiet uz labu laimi 10 tikko notikušo Londonas spēļu disciplīnu un uz ielas aptaujājiet cilvēkus (kaut vai tikai tos kas atzītu ka par sportu interesējas) kādas valsts sportisti šajās disciplīnās uzvarēja – rezultāts būtu nožēlojams)
2) miers (pasaulē (centrālamērikā) ir bijuši pāris kari dēļ futbola mačiem) (atcerieties kāds naids atkal uzvirmoja starp Krieviju un Poliju pēc Euro 2012 futbolmača)
3) veselīgs dzīvesveids ( bizness kurā strādājošie (sportisti) ejot uz mērķi nerēķinās ar veselībai nodarīto kaitējumu (ir taču intervijās dzirdēts ka ja sportistam nav kādas (vismaz mikro)traumas un kaut kur nesāp tad viņš jau ir miris)
4) labs ieguldījums ekonomikā (ziedojumi sportam kuru dēļ nodokļu atlaidēs mēs zaudējam naudu valsts budžetam)
5) labs veids kā iemācīt vērtīgu profesiju bērniem (ja no proftehniskajām skolām tik mazs skaits audzēkņu kļūtu par meistariem kā sporta skolu audzēkņi par pelnošiem (vai vismaz medaļas gūstošiem) tad to sauktu par vājprātu

SECINĀJUMS – valstij jātbalsta tikai tautas sportiskās aktivitātes (jāiekārto un jākopj (jānopļauj zāle, jāieliek tīkli grozos,vārtos,jānodrošina elementārs apgaismojums) dažādi sporta laukumiņi (nebūt ne klasiska lieluma futbola laukumi) kur bērniem (un netikai) brīvajā laikā sava prieka pēc pasportot netālu no mājām. Bet profesionālais sports lai paliek miljardieru izklaižu lauks (noņemot atlaides nodokļiem).

P.S. Arī man patīk pavērot augstākās klases futbola mačus, bet tāpēc jau valstij nav jaizšķiež jau tā ierobežotie finanšu līdzekļi.

+16
-7
Atbildēt

4

    ivetao2007 > mariterage 24.12.2012. 19.08

    Olimpiāde ir laika vienība. Tikai muļķi nezina, ka olimpiādēm ir spēles. Bat dažām olimpiādēm karu dēļ spēlu nebija

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ilze Dukāte > mariterage 22.12.2012. 08.02

    Atbilde uz Vilmāru777 otriem pieciem punktiem
    1) Olimpiāde ir pasaulē skatītākais TV notikums.
    2) Sports ir miera simbols, nevis naida. Valstis sacenšas savā starpā, pēc godīgiem spēles noteikumiem, nevis karojot.
    3)Olimpieši dzivo ilgāk nekā vidsumēra cilvēks.
    4)Iguldījumi sportā veicina veseligu dzīvesveidu un līdz ar to mazākas izmaksas par medicīnu.
    5)Sporta skolu audzēkņi kļūst par līderiem daudzās jomās, jo sports iemāca ko nozīme smagi strādāt, nevis sēdēt un “gudri” runāt internetā

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    mariterage > mariterage 22.12.2012. 11.07

    >Edgars Boitmanis
    1) kad sāksies III pasaules karš, tad tas ieliks vienos vārtos TV reitingos visām olimpiādēm kopā ņemot.
    2) līdz šim domāju ka miera simbols ir virs olimpiskās uguns viegli apceptie baloži
    3) pasaki to S.Žoltokam un pārējiem pāragri mirušajiem sportistiem
    4) ieguldījumi jauna dopinga radīšanā protams rada vispārēju attīstību medicīnas jomā

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > mariterage 25.12.2012. 00.19

    mezavilks
    “Tikai muļķi nezina, ka olimpiādēm ir spēles.”

    Pac tāc

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 21.12.2012. 17.45

LOK darbojas nevis pret tautas sportu, bet pret katra Latvijas nodokļu maksātāja likumīgajām interesēm.
Par noziedzīgu šo organizāciju vēl nevaru nosaukt, diemžēl mūsu likumu nepilnības nedod iespēju LOK darboņus tiesāt. Bet ja nu ka tas tikai pagaidām?

+11
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu