Gaiziņkalns atvadīsies no sava torņa • IR.lv

Gaiziņkalns atvadīsies no sava torņa

37
Gaiziņkalna skatu tornis. Ekrānšāviņš no www.travelnews.lv

14.decembrī uzspridzinās nepabeigto un cilvēkiem bīstamo Gaiziņkalna skatu torni

Gaiziņkalna skatu torņa spridzināšana, ko veiks Zemessardzes 54. inženiertehniskais bataljons, notiks 14.decembrī plkst.13, informē reģionālais laikraksts “Stars”.

Koka torni Gaiziņā uzcēla 1930.gadā. Padomju gados Gaiziņā, kas ir augstākais reljefa punkts Latvijā un sasniedz 311,5 metru augstumu virs jūras līmeņa, uzcēla, bet nepabeidza mūra skatu torni.

Tas jau daudzus gadus ir avārijas stāvoklī un apmeklētājiem slēgts. Tādēļ pašvaldība nolēmusi to spridzinot nojaukt.

Projektu par jauna torņa būvniecību Madonas novada pašvaldība plāno īstenot kopā ar Dabas aizsardzības pārvaldi. Torņa atjaunošanai plānots piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondus.

Avīze „Stars” vēsta, ka atvadas no vecā torņa 14.decembrī notiks no plkst. 11.30 līdz 13 Gaiziņkalna pakājē pie atpūtas bāzes “Gaiziņš” (bijušais “Golgāts”). Tur tiks organizēts informatīvs pasākums “Atvadas no torņa” ar vietējo iedzīvotāju stāstiem par dzīvi Gaiziņa pakājē, atmiņām par torņa būvēšanu un tā nākotni, sanākušie varēs cienāties ar siltu tēju un sildīties pie ugunskura.

Ja laika apstākļi atļaus, torņa spridzināšanu varēs vērot arī pie autoceļa Bērzaune-Gaiziņkalns (starp viesu māju “GaiziņStars” un Gaiziņkalnu), pie autoceļa Vestiena-Gaiziņkalns (pakalnā iepretim Talejas ezeram), pie autoceļa Madona-Zelgauska-Viesiena-Vestiena (pakalnā iepretim Viešūra ezeram). Zemessardze brīdina, ka tornis ir paaugstinātas bīstamības objekts un torņa apmeklējumi ir kategoriski aizliegti.

Drošības noteikumi paredz, ka no 12. decembra torņa piekļuves teritorija tiks slēgta un apsargāta. Sprādziena dienā drošības josla un slēgtā teritorija būs 500 metru rādiusā ap torni.

 

Komentāri (37)

agris_kveders 11.12.2012. 12.04

Virs būvgružiem nedaudz melnzemi un būs augstāks kā Munamaagi :)

+6
0
Atbildēt

1

    gstrazds > agris_kveders 11.12.2012. 12.46

    Bingo! Turklāt šij ir jābūt maksimālai prioritātei, lai beidzot tiem igauņiem iegrieztu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ilmisimo 11.12.2012. 17.34

Atnāks maiji un tai vietā būs Kukulkana piramīda.

+1
0
Atbildēt

0

archoftriumph 11.12.2012. 11.53

bija interesanti staaveet uz tornja dzelzsbetona platformas bez margaam, kura skjita papiira biezumaa.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu