Koka sēne pār Gaiziņu? • IR.lv

Koka sēne pār Gaiziņu?

6
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Vai vērts būvēt ko citu nojauktā skatu torņa vietā

Kopš Dabas aizsardzības pārvalde un Madonas novada pašvaldība ikvienu interesentu aicinājusi piedalīties jaunā Gaiziņkalna skatu torņa ideju konkursā (vecais, pussabrukušais tornis pērn tika nojaukts), par to jau izteikušies dučiem ieinteresēto. Komentāri internetā vēsta, lūk, ko: Latvijas augstākā kalna virsotnē gribas redzēt milzu koka sēni. Panorāmas ratu. Skatu torni ar restorānu pašā augšā. Savas idejas konkursā ikviens var iesniegt līdz 20.janvārim. Nolēmām pavaicāt četriem profesionāļiem – kam jāatrodas Gaiziņkalnā?

Piedzīvojums uz augšu

Arhitekte Zaiga Gaile:
Kāpēc lai Gaiziņa virsotnē nebūtu tornis? Ļoti skaisti! Pēdējos gados mums ir labi piemēri: arhitekts Ingurds Lazdiņš nesen uztaisīja torni Rīgā, Arhis birojs ir uztaisījis tornīti parkā Bulduros. Uzkāpt paskatīties uz ainavu tāpat kā bākās – tas cilvēkam kļūst par piedzīvojumu. Cilvēks tiecas uz augšu, uzkāpt. Gaiziņkalna skatu tornis varētu būt no koka, betona, metāla, bet restorāni vai atrakcijas ap to būtu lieki. 

Restorāni lai paliek pilsētai

Scenogrāfe Monika Pormale:

Cik atceros Gaiziņkalnu (esmu bijusi sen), tur varētu būt jebkas, jo ir gana vietas. Neko sabojāt nevar, jo elpu aizraujošie skati pārspēj visu. Dabā nekad nevar vilties, un tas ir galvenais. Skatu torņa ideja ir ļoti laba. Mēs varam lepoties ar šo augsto kalnu, un nebūtu slikti to vēl vertikalizēt ar torni. Restorāni lai paliek pilsētas videi. Gaiziņkalnā lai ir putnu takas, kur cilvēki var būt dabā – staigāt, vērot. Uzkāpt tornī. Tā ir iespēja no ierastās pilsētas nokļūt citādā vidē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu