Autonomejis ideja ir beistama Latgolai i vysai Latvejai • IR.lv

Autonomejis ideja ir beistama Latgolai i vysai Latvejai

68
Vladimirs Lindermans. Foto: Ieva Čīka, LETA
Andris Slišāns

 

Bīdreiba “Latgolys Saeima” izsoka publisku nūsūdejumu Latgolys autonomejis konfereņcei, kas tyka organizāta 2012. gods 8. decembrī Daugovpilī.

Tei ir beistama situaceja, kod pretvalstsiski dūmojūši i uorpus Latgolys dzeivojūši spāki īsasaista darbeibuos, kas tīšā veidā ir kaitnīcyskys Latvejis vaļstei i Latgolys latvīšim, taipoš kai lojali nūskaņuotim cytu tauteibu puorstuovim Latgolā.

Latgolā dzeivoj 46% latvīšu i faktiski Latgolā mes jau asom minoritate. Taidūs apstuokļūs sevkura autonomeja ir beistama, partū ka byutu latvyska piec nūsaukuma, bet slaviska, vēļ precizuok, padūmejiska, piec satura i pīpiļdiejuma.

Taids stuovūkļs ir izaveiduojs nanūvārstūs okupacejis seku rezultatā i pasateicūt tam, ka īprīškejūs 20 godu naatkareibys laikā Latvejis vaļsts vadeituoji lelā mārā beja ignoriejuši Latgolā asūšuos ekonomiskuos atpaliceibys, kulturys sovpateibys i rusifikacejis problemys.

Aicynojam Latvejis izpildvaru i lykumdevieju varu pastyprynuoti pīvierst uzmaneibu augstuok mynātūs vaicuojumu rysynuojumam. Aicynojam na tik vuordim i eipašom programom, bet ar dorbim i konkretu atbolstu styprynuot Latgolys ekonomiku i latgaliskumu, kas ir Latgolys rakstureiguokais i dabiskuokais latvyskums.

Nu 90-tūs godu Latvejā vysaiž puorrunuota, bet nikai nateik eistynuota sapruoteiga regionaluo reforma – ministreju funkceju decentralizaceja styprynojūt planavuošonys regionus. Vaļsts īstuodes gods nu goda samozynoj sovu darbinīku skaitu regionūs, Latgolys rūbeži kotrai instutucejai ir sovaiduoci… Kū ilguok itī vaicuojumi natiks sakuortuoti, tū vairuok tiks izmontuoti vysaiduos politiskuos spekulacejuos.

Bīdreiba “Latgolys Saeima”, taipoš kai daudzu politiskūs apvīneibu puorstuovi Rēzeknē, kas 2012. gods 18. novembrī kūpeigi paraksteitā aicynuojumā izsaceja sovu atbolstu Latvejis vīnuoteibys idejai, raudzēs aktivizēt sovu darbeibu īdzeivuotuoju aktivitatis ceļšonai sabīdryskuo redzīņa pausšonā pret Latgloys autonomejis i separatisma idejom.

Autors ir bīdreibys “Latgolys Saeima” vaļdis prīšksādātuojs

 

Komentāri (68)

buchamona 10.12.2012. 11.50

Konference par Latgales autonomiju ir pat ne brīdinājuma zvans, bet gan trauksmes sirēna – mūsu valsts pamati sāk drupt. Un šos pamatus nevar pielāpīt, uztaisot atsevišķu DP akciju un “izkratot” Lindermani, vai kādu citu mūsu ienaidnieku.

“…Latgolā dzeivoj 46% latvīšu i faktiski Latgolā mes jau asom minoritate…” +++ bet šo problēmu vajadzētu sev izvirzīt kā primāro, kura jārisina gan Izglītības, gan Kultūras, gan Ekonomikas utt, ministrijām. Pārējais viss var pagaidīt, ja gluži negāžas kopā, jo zem rusifikācijas seku sloga viena liela mūsu tautas daļa smok nost tur Latgalē un tas notiek vēl joprojām arī pēc 20 neatkarības atjaunošanas gadiem.

+18
-2
Atbildēt

17

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 10.12.2012. 11.58

    Latvāņi kā vienmēr melo sev un citiem, ka krievus var asimilēt, vai ka viņi nesaprot, kā pēc šāda Lindermana rīcība ir radusies.

    Atgādinu: kad latvāņu elite vēl tikai bija izteikusi domu atteikties atļaut referendumu par nulles pilsonību, Lindermans jau brīdināja: “Ja neļausiet rīkot referendumu, tad satiksieties ar Latgales autonomijas idejas atdzīvināšanu.”

    Lindermans savus solījumus tur, paldies viņam par to.

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 10.12.2012. 16.15

    Liela Latgales tautas daļa smok Īrijas laukos, toties cita turpinās plūst uz Rīgu, it īpaši ņemot vērā, ka Ēlerte piedāvā spēcīgāk attīstīt rūpniecību un izglītību tieši Rīgā.

    Bet labākais atbalsts latgaļu valodai ir saukt to par dialektu un aizliegt runāt tajā Saeimā, tā skaidri rādot latgaļiem, cik kā vienlīdzīgus viņus uzskata

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 10.12.2012. 13.39

    Īstais latvānis, tātad visus šos gadus “atbalstu” “latgaļu dialektam” latvāņu valdība it nemaz netaisījās sniegt, bet kad sāka briest reāli draudi par Latgales autonomiju, tad latvāņi beidzot ir atmodušies un ierauguši arī brāļus latgaļus, un pat sāka domāt, vai atļaut tiem mācīt latgaliski skolās:-)

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 10.12.2012. 12.58

    Nē, Lindermans neko nebija sacījis par Latgales autonomiju pirms tam, kad latvāņu elite sāka svārstīties, vai atļaut referendumu par pilsonību.

    Un Lindermana doma vienkārša, jo nulles pilsonība nesaņems atbalstu Eiropas Savienības parlamentā un Komisijā, bet prasības pēc autonomijas gan saņems.

    Viņš taču brauca arī uz ES parlamentu: http://www.gorod.lv/novosti/147081-deputatyi_evroparlamenta_u_russkogo_yazyika_v_latvii_dolzhen_byit_dostoynyiy_ofitsialnyiy_status

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    manatuja > buchamona 10.12.2012. 17.52

    Jau divus gadus Latgalu valoda nav vairs tikai dialekts. Dialekts ir prieksh politikiem (ta ertak)

    http://www.travelnews.lv/?m_id=18252&i_id=5&pub_id=55113&Latgaliesu-valodai-pieskirts-starptautiski-atzits-valodas-kods

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 10.12.2012. 17.20

    Starp citu, nīst latviešu valodu nav aizliegts ar likumu, bet kas nav aizliegts, tas ir atļauts, tāpēc jūsu pamācības par latviešu pareizrakstību ir pilnīgi nevietā, un vienīgi rāda jūsu muļķību un sliktu audzināšanu. Jums jābūt pateicīgam, ka daži krievi tomēr ir iemācījušies latviešu mēli.

    Varbūt viņiem labāk vajadzēja mācīties franču, vācu vai spāņu valodu? Droši vien. Jo lielu tautu valodām tirgus vērtība ir daudz lielākā, ar to valodām var iekāpt pasaules tirgū, bet ar vietējo mazas tautas valodu visizdevīgāk būtu iekāpt šīs mazas valsts pārvaldē, lai apzagtu valsts budžetu, kā to dara Dzintars Zaķis un pārējie šķēles un āboltiņas.

    Laba vēsts jums ir tā, ka krievi tomēr nu ir iemācījušies it nemaz nav tik pieprasītu latviešu valodu, un pat neapzog LV.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 10.12.2012. 21.27

    rinķī apkārt
    ===
    jūs jau paši šo cilvēku neapmierinātību arī rūpīgi veidojāt, caur gadu garumā nenoteikto statusu, ar naturalizācijas logiem utt. Un tagad tāda bērnišķīga izbrīna “a kāpēc viņi tādi ir?”

    līdzība jau samērā liela starp Latgali un Kosovu. Arī Kosovā albāņi vienkārši zināmā laika posmā sabrauca un tik daudz pieauga skaitā, ka sagribēja neatkarību, kaut arī blakus ir etniskā dzimtene. Līdzīgi var rīkoties i krievi, kuru liela daļa Latgales teritorijās sabrauca tad (vecticībnieki), kad tādas Latvijas vispār vēl nebija.
    Tā kā principiālā starpība ir ļoti liela – liels vienas tautības cilvēku skaits, kas pieprasa neatkarību, kaut arī blakus ir etniskā dzimtene. Bet nu Latvijas valsts pati apstiprināja, ka kādai minoritātei ir tiesības uz neatkarību tajā zemē, kurā tā to grib.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Egitazz > buchamona 10.12.2012. 20.03

    rinķī apkārt
    ====
    nu un? tas tik vien kā pierāda, ka latvieši ir baigie demokrāti lietās, kas neskar viņus pašus. Tāpēc latvieši dedzīgi atbalstīja Kosovas neatkarību, kaut gan blakus ir Albānija, uz kuru var braukt, ja kaut kas nepatīk-toties šo argumentu “brauc projām, ja nepatīk” latvieši attiecina tikai uz krieviem Latvijā.

    Jā, jā, juridiskā nianse, kuru nez kāpēc tāpat vien nevar risināt 20 gadu laikā. toties loģika “iedosim latgaliešu valodas valsts valodas statusu un uzreiz krievi prasīs” nozīmē vien savu iekšējo vājumu un vēlmi saglabāt ekskluzīvas tiesības tikai savai valodai.

    Bija taču referendums par krievu valodu, pielikts punkts, toties jūs tāpat mēģināt baidīt sevi un citus ar krievu valodu:))

    bet nekas tik labi neuztur tonusu, ka viegla paranoja, vai nē?:)))

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > buchamona 10.12.2012. 13.05

    Un ko viņiem izdarīt? Pārlatviskot 20% Latgales ne-latviešu uz vakardienu? Piekukuļot, lai pārtop par īstiem latviešiem? Vien tukša bļaušana no tevis.

    Ko darīt? Apmēram to, ko teici, bet rezultāti prasīs gadus 10-20, turklāt Latgalē vienkārši ir smagākā situācija, bet būtībā jau tā pašas problēmas mazākā mērā izpaužas visā Latvijā, tādēļ, lūdzu, risinājumu visiem nevis tikai daļai Latvijas. Bet pa to laiku jāprotas kā mākam, un nevajag to saukt par lielāko problēmu – mums ceļi un tiesu sistēmas nespēja arī ir reālas problēmas, turklāt tādas, kuras mēs nevaram novilcināt vēl ilgāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > buchamona 10.12.2012. 22.33

    Visus, jo īpaši latviešus, mīlošais vecticībnieks Lindermans vai tie vecticībnieki, kas pēc savas “partijas” nelikumīgas “nodibināšanas” aizgāja aiz tā paša nama piedzerties? Nez kāpēc man tāda sajūta, ka vecticībnieki nu nav tie, kuri šturmē Latvijas pamatus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > buchamona 10.12.2012. 18.52

    Kā pārējā Latvijā – jā. Kā Rīgā – varbūt. Es neteicu, ka Latgalei jābūt pēc definīcijas atpalikušai, taču šādu īpašu programmu veidošana daudz neatšķiras no vienas pieturas aģentūrām tikai aizbraukušajiem – ārzemēs savu dzīvesvietu vari deklarēt Migrācijas un pilsonības vai kā viņu tur lietu pārvaldē, bet, ja neesi vēl bijis gan prātīgs aizbraukt, tad, še, ar Zemesgrāmatu zobos deso apkārt pa visu novadu, meklējot pašvaldību, kur uz vietas ir konkrētais darbinieks – novada centrā tonedēļ nebija, bija jādzen rallija režīmā uz nākamo miestu, ja nebūtu auto, vispār nezinu, kas būtu jādara, jo pa vienu dienu laikam ar autobusu pat nevar aizbraukt no mana miesta uz novada centru un atpakaļ.
    Vai nu katram novadam pa īpašajai programmai, vai tad visiem vienādi un aktuālajam pastarītim +10% no tā, kas pienāktos, ja visiem sadalītu vienādi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 10.12.2012. 16.41

    koplant…Bet labākais atbalsts latgaļu valodai ir saukt to par dialektu un aizliegt runāt tajā Saeimā…+++ ļoti jau nu pārgudri un “viltīgi” gribi dabūt cauri vairākas valsts valodas Latvijā, nesanāks :) Runājot savā dzimtajā dialektā, latgalietis reizē runā arī valsts valodā. Tā ir normāla prakse, piemēram, Vācijā, kur plattdeutsch dialekts ir valsts valoda, bet turku valoda nekad nebūs valsts valoda :) Tāpat arī ir ar krievu valodu un latgaļu dialektu Latvijā. Tas pārpratums Saeimā, par kuru mēs visi zinām – nu, tas ir juridiski jāsakārto, šis jautājums.

    Sāc sevi izglītot, ja gribi komentēt jautājumus, kuri skar latviešu valodu. Sāc ar šito un guglē tad tālāk uz priekšu :)

    http://www.diena.lv/sabiedriba/politika/dialekts-nav-latgaliesu-valoda-698804

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 10.12.2012. 22.02

    koplants..”… līdzība jau samērā liela starp Latgali un Kosovu. Arī Kosovā albāņi vienkārši zināmā laika posmā sabrauca un tik daudz pieauga skaitā, ka sagribēja neatkarību, kaut arī blakus ir etniskā dzimtene. Līdzīgi var rīkoties i krievi…”+++ šeit Tu raksti baltu patiesību :)

    “….Latgales teritorijās sabrauca tad (vecticībnieki), kad tādas Latvijas vispār vēl nebija…”+++ bet šeit piepušķo, jo – statistika saka, ka 1935.gadā Latvijā dzīvoja 76.9% latviešu, 8.8% krievu un 1.4% baltkrievu, bet 1989.gadā Latvijā bija vairs tikai 52% latviešu, toties krievu jau 34%, bet baltkrievu 4.5%. Vecticībnieki, uz kuriem Tu atsaucies, Latvijas teritorijā ieceļoja 17.gs. otrajā pusē un tam lumpenproletariātam, kurš no PSRS sabrauca Latvijā pēc okupācijas ar viņiem nav nekāda sakara.

    Un vēl ir viena lieta. No okupantu represijām laika posmā no 1940.gada līdz 1941. gadam cieta ļoti daudzi Latgales krievu, tā kā arī ar viņiem šī brīža okupantu pēctečiem un aktīvajiem cīnītājiem par Latgales “autonomiju” nav nekāda sakara. http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/415574-vesturnieki_no_padomju_represijam_cieta_22_latvijas_krievu

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 10.12.2012. 20.43

    kolpants. iedosim latgaliešu valodas valsts valodas statusu un uzreiz krievi prasīs” nozīmē vien savu iekšējo vājumu un vēlmi saglabāt ekskluzīvas tiesības tikai savai valodai +++ ja kāds te mēģina pa visādiem ceļiem atjaunot sev zaudētās ” ekskluzīvās tiesības,” tad tie ir tie Latvijā dzīvojošie padomju ļauži, kuri pēc okupācijas režīma krišanas šīs savas ” tiesības” zaudēja, bet negrib ar šādu sakāvi samierināties. Un cīņa pret šiem Latvijas valsts iekšējiem ienaidniekiem nav vis ” iekšēja vājuma” pazīme, bet gan atjaunotās Latvijas Republikas pilsoņa tiešs pienākums :)

    Ja Tu velc paralēles starp Kosovu un Latgali :), tad Tev kaut kas ir sajucis. Albāņi, kuri nespēj sadzīvot ar serbiem, ir cēlušies vai nu no dakiem, jeb trāķiešiem, bet serbi ir dienvidslāvi. Savkārt kurzemnieki, vidzemnieki, latgalieši veido vienu tautu – latviešu tautu. Ar krieviem gan mums nav nekāda sakara :).

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 10.12.2012. 13.29

    ex-diena-lasitaji ….būtībā jau tā pašas problēmas mazākā mērā izpaužas visā Latvijā, tādēļ, lūdzu, risinājumu visiem nevis tikai daļai Latvijas +++ Latvijai kopumā nav cita risinājuma, kā vienīgi tas ceļš, kuru šobrīd ir sākusi iet mūsu valsts un kurš balstās uz konkrētu budžetu un reālu rēķināšanu. Cits risinājums varētu būt vienīg – populistisks lēciens atpakaļ bedrē, ja “kreisie” nonāktu pie varas, piemēram.

    Bet, ja par Latgali, tad arī Tu atzīsti, ka Latgalē problēmas ir daudz nopietnākas, nekā Rīgā, vai kaut kur citur LV. Tātad – Saeimai un valdībai ir jāizlīdzina situācija Latvijā vispirms jau morāli. Nedrīkst būt pats par sevi saprotams, ka Latgale ir pēc definīcijas atpalikusi. Šāda “aksioma” arī kalpo par atspēriena punktu mēģinājumos sadalīt Latviju. Censties novērst šādu situāciju – tam nav nekāda sakara ar kukuļošanu :) Tā būtu pavisam taisnīga rīcība, ja Latgalei tiktu piešķirti papildus līdzekļi konkrētu mērķu programmu realizācijai.

    Pluss vēl – ir jāsniedz pavisam konkrēts atbalsts latgaliešu dialektam, jāatrod līdzekļi, lai latgaliešu dialektu varētu pasniegt skolās, ir jāstimulē latgaliešu prese uc mediji, ir jāstiprina latviešu valodas kā valsts valodas pozīcijas Latgalē, bet krievu valodai tur ir jānorāda tās īstā vieta. Nekādi reģionālie statusi uc. okupācijas seku leģitimācijas un kroplības.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > buchamona 10.12.2012. 14.57

    super_e-y-e – „…Lindermans savus solījumus tur, paldies viņam par to. …” Lindrmans pilda nevis solījumus, bet direktīvas. Precīzas. Un diez vai par „paldies”.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > buchamona 10.12.2012. 12.34

    Jā, pēc referenduma par nulles variantu viņam kā nākamais bija ieplānots referendums par Latgales autonomiju. Ja pirmo aizliedza, nācies uzreiz pāriet pie otrā. Kas šeit ir tik īpaši godīgs? Redzu tikai dabisku pielāgošanās atstākļiem.
    Puika plānoja vispirms apēst bumbieri, tad ābolu. Un visus brīdināja “Ja atņemsit bumbieri, sākšu ēst ābolu!” Bet šie draudi nez kāpēc nepalīdzēja, un māsa tomēr bumbieri atņēma. Ko tad tagad viņam darīt?

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 10.12.2012. 11.46

autonomija vajadziiga krieviem lai vareetu iebraukt ar tankiem ….

+17
-1
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > Janka, Janic 10.12.2012. 11.49

    Bet bez autonomijas vai tad nevar?

    0
    -10
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Janka, Janic 10.12.2012. 12.39

    Caur Osetiju un Abhāziju – pavisam cita lieta – okupanti paši var noticēt saviem meliem.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 10.12.2012. 12.40

    nevar miiliit , autonomija cita lieta , vienkaaršaak izspeeleet Gruzijas kaarti , sakss bļaut uščemļonnije un puuķins tak devis soliijumu iet paļiigu tautiešiem , taa ja staavi tik pie ratiem ar savu autonomiju …

    +12
    0
    Atbildēt

    0

Andris 10.12.2012. 12.43

Paldies par Jūsu un “Latgales Saeima” viedokli!
Tikai jautājums: vai ar šo publicistisko deklarāciju esam iepazīstināti tikai mēs, kas lasām netu, vai arī to ir saņēmuši Saeimas deputāti (un, uz LR likumiem atsaucoties, arī DP)?
Lai veicas un nepiertūkst spēka un vienotības visiem, kuri lasījuši “Latgales Māras” vēstījumu – “Vienoti Latvijai!”

Vakar pabradāju pa “Vesķiem”. Tur šajā kontekstā interesants secinājums – http://www.ves.lv/article/232716 , „В период после экономического кризиса когда у Долгополова и Рубикса не было достаточно денежных средств и все черные деньги из Москвы шли только через Урбиса он из ЦС изгонял не просто отдельных членов, но целые городские и районные организации. Это ведь точно, псих ненормальный. Понимаю, согласюки об этом не любят говорить по тому как финансы из Москвы идут только через Урбиса и только у Урбиса есть всесильные знакомые в высших коридорах власти в России, но политические опоненты согласюков это знают и мастерски этим пользуются. + Про отделение Латгалии от Латвии в случае выхода Латвии из СССР мне лично говорил Ваш самый главный главнюк Янис Урбанович летом 1988 года, приблизительно за полгода до создания Народного фронта. Совсем не давно и публично Урбис пообещал Латвии Бишкек и этот Ваш комса слова на ветер не бросает. Если Линдерман начал это делать реально, значит на это дали добро на самом верху в Москве.”

U-ūū, SAB, KNAB un DP!

+16
0
Atbildēt

2

    dace_roze_lmt_lv > Andris 10.12.2012. 13.01

    Кто-то накарябал что-то на стене туалета, а вы и рады повторять за ним.

    Это показывает уровень вашей дискуссии.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Andris 10.12.2012. 15.00

    Cinīt – Ka Latgales autonomija izdomāta Maskavā, pierāda pat atklāti publicēti viņu „tuvās” ārpolitikas dokumenti.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu