Latvijai korupcijas uztveres indekss ir kritiski zems • IR.lv

Latvijai korupcijas uztveres indekss ir kritiski zems

28

Lai arī Latvija ir labāka par bijušajām PSRS valstīm, Eiropas Savienības kontekstā Latvijai īsti nav ar ko lepoties 

Latvijas korupcijas uztveres indekss (KUI) šogad ir nemainīgi zems – tās ir 49 balles no 100. Kopš vēsturiski labākā rezultāta 2008.gadā indekss ir būtiski pazeminājies, un ir kritiski zems, liecina jaunākie publiskotie dati.

“Sabiedrības par atklātību “Delna”” un organizācijas “Transparency International” veiktajā korupcijas uztveres indeksa izvērtējumā Igaunijas KUI ir 64 balles, bet Lietuvas – 54 balles. Savukārt Eiropas Savienības valstu vidū par Latviju vēl sliktāks rezultāts ir piecām valstīm – Grieķijai, Bulgārijai, Itālijai, Rumānijai un Slovākijai.

Labākie rādītāji ir tām valstīm, kas ir pēc iespējas tuvāk 100 ballēm – tās ir Dānija, Somija un Jaunzēlande, kurām ir 90 balles, vēsta LETA.

Kā norāda organizācija “Delna”, bez būtiskiem uzlabojumiem tiesu varā mazināt korupciju būs grūti. “Delnas” direktors Kristaps Petermanis trešdien atzina, ka KUI pasaulē ir satraucošs, jo vidējais kopējais rādītājs ir 43 balles.

Petermanis norādīja, ka Latvija var “uzsist sev uz pleca”, ka KUI rādītājos ir apsteigusi visas pārējās bijušās padomju savienības valstis, taču, skatoties Eiropas Savienības kontekstā, Latvijai īsti nav ar ko lepoties.

“Diemžēl kopš 2009.gada Latvija atkal tuvinās vairumam postpadomju valstu, kur korupcija ir viens galvenajiem šķēršļiem attīstībai un visas sabiedrības labklājībai. Ja vēlamies pārmaiņas, sabiedrība nedrīkst atkāpties no tām prasībām, kuru dēļ atlaidām 10.Saeimu – tiesiskuma, atklātības un atbildības”, komentēja “Delnas” direktors.

Zināms pārsteigums esot, ka Čehijai un Slovākijai ir sliktāki rādītāji par Latviju, ko ietekmējuši vairāki skaļi korupcijas skandāli. Savukārt pozitīvi ir, ka Latvija ir atrāvusies no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas.

Pagājušajā gadā KUI Latvijai bija 49. Šogad, novērtējot KUI, ir izmantota jauna metodoloģija, bija pieejami jauni avoti, līdz ar to ir uzlabota datu interpretācija un precizitāte.

Pasaules korumpētākās valstis, pēc pētījuma datiem, ir Somālija, Ziemeļkoreja, Mjanma un Afganistāna. 

Starptautiskā pretkorupcijas organizācija Transparency International Korupcijas uztveres indeksu nosaka jau kopš 1995.gada. Latvija vērtēto valstu vidū iekļauta kopš 1998.gada.

 

Komentāri (28)

Andris 05.12.2012. 11.48

Meli, meli un tikai meli. Pagajušogad Latvijai bija 42 punkti, šogad 49 – vai tas saucas “nemainīgi zems”? Šogad Latvijai 54. vieta, bet pagājušogad bija 61. Latvijas stāvoklis ir būtiski uzlabojies!
Lūk jaunie rezultāti:
http://cpi.transparency.org/cpi2012/results/
Un lūk pagājušo gadu rezultāti:
http://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index

+5
0
Atbildēt

0

Edmunds Zālīte 05.12.2012. 11.07

sava artava šajā ir arī tieslietu sistēmas impotencei.

+6
-1
Atbildēt

3

    AUTOEXEC.BAT > Edmunds Zālīte 05.12.2012. 12.28

    frukc … sava artava šajā ir arī tieslietu sistēmas impotencei.
    ——————————————————————–

    Taisnība gan, ne Zaķa mahinācijām, ne fotoradaru sāgai nepaspēja pieķerties. Arī policistu patvaļu pret Zatlera kritizētājiem nepaņēma savā pārziņā, cerot, uz IeM godaprātu. Par uzturēšanās atļauju tirdzniecības pārtraukšanas ierosinājuma izgāšanu laikam gan TM nevar piesieties, bet nu ja saspringst – tad laikam var mēģināt ? :) Un par atļauju arī turpmāk Saeimā tikt ievēlētiem Karvcova līmeņa valodas “pratējiem” – tur gan TM ir pilnībā atbildīga, ka nepārliecināja Vienotības un SC “partnerus” neizgāzt attiecīgo aizliegumu, un protams, ka neatkarīgajai Satversmes Tiesai šis stulbums nav jāvērtē , tikai TM pie vainas … nu tā :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Edmunds Zālīte 05.12.2012. 20.58

    klusais … tiešām interesanti , kur tieslietu sistēma nenoreaģēja fotoradaru un Zaķa gadījumā. Ir kāda konkrēta informācija?
    ——————————————————————–

    Ja kaut kas NAV noticis, tad jau laikam informācijas nevar būt pēc definīcijas, vai ne tā ? :)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Edmunds Zālīte 05.12.2012. 13.59

    ARTs – tiešām interesanti , kur tieslietu sistēma nenoreaģēja fotoradaru un Zaķa gadījumā. Ir kāda konkrēta informācija?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Janis 05.12.2012. 10.58

Protams, ka tas ir kritiski zems.
Ja gandrīz puse redz Lembergu kā premjeru un gandrīz vēl viena puse redz Ušakovu, par kādu “uztveri” mēs vispār runājam.
Tas ir pilnīgs “aklums pret korupciju”.
Droši vien liels nopelns ir tajā, ka daudzi paši piedalās korupcijā (ēnu ekonomika) vai ikdienā redz citus to darām (interesanti lēmumi valsts un pašvaldību iestādēs).

Kā ar to korejieti – viņš cietumā uzaudzis, nemaz nezina, ka pasaule nav cietums, tāpat latvietis – korupcijā uzaudzis, nemaz nezina, ka var arī nebūt korupcija.
Saite uz cietumā dzimušā un augušā korejieša stāstu: http://t.co/MZtHYSxU

+7
-3
Atbildēt

4

    Sandris Maziks > Janis 05.12.2012. 15.25

    nulle
    “Jo Rīgā ir labāk dzīvot kā, piemēram, Kuldīgā vai Valmierā.”

    Kuldīgā un Valmierā droši vien nav gej-klubu un partnerus mainīt arī iznāk retāk.
    Dzīves kvalitāte pāķos noteikti augstāka.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > Janis 05.12.2012. 14.08

    Nulle, man tomēr liekas ka nozīmē. Kaut vai šis korupcijas indekss. Latviešu īpatsvaram pieaugot no 52% līdz 60%, korupcijas indekss ir uzlabojies no 3,x līdz 4,9. Tajā pat laikā krievvalodīgajās valstīs (RU, BLR, 1/2UKR) tas turas 2,x līmenī.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Janis 05.12.2012. 11.03

    Spilgts piemērs korupcijas uztveres indeksam – “Ja gandrīz puse redz Lembergu kā premjeru un gandrīz vēl viena puse redz Ušakovu”.
    Un tā mēs vaimanājam ar “secinājumiem”

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Janis 05.12.2012. 11.50

    j_zalitis:
    tāpat latvietis – korupcijā uzaudzis, nemaz nezina, ka var arī nebūt korupcija
    ===================================
    Tāpat latvietis – mūžam sevi noniecinot un pazeminot zem citiem, nemaz nezina, ka viņš objektīvi nav sliktāks par citiem.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu