Dāņu kinomanifesta "Dogma 95" autoru filmu skate "Ksuns" • IR.lv

Dāņu kinomanifesta “Dogma 95” autoru filmu skate “Ksuns”

21

Četrus vakarus varēs skatīties slaveno dāņu režisoru Larsa fon Trīra, Tomasa Vinterberga un Sērena Krega-Jakobsena darbus

No 30. novembra līdz 3. decembrim kinoteātrī “K.Suns” tiks demonstrētas četras filmas, kas uzņemtas pēc plašu publicitāti ieguvušā kino uzsaukuma “Dogma 95” principiem.

Programmā iekļauti četri izcilākie “Dogma 95″ paraugi – Tomasa Vinterberga skaudrā ģimenes drāma „Svinības” (1998), Larsa Fon Trīra traģikomēdija „Idioti” (1998) un skarbā un izaicinošā drāma „Šķeļot viļņus” (1996), kā arī Sērena Krega-Jakobsena „Mifunes pēdējā dziesa” (1999).

Filmu izlasi 30. novembrī atklās kinokritiķes Ditas Rietumas ievadlekcija un viena no manifesta autoriem – Tomasa Vinterberga – filma „Svinības”.

Tomasa Vinterberga „Svinības” uzskatāmas par “Dogma 95” pirmo paraugu. Filmas sižets ieved skatītāju 60.gadu jubilejas svinībās, kas izvēršas par traģisku ģimenes drāmu, jo negaidīti (vai tieši pretēji – gaidīti) vecākā dēla Kristiana izprovocēti, gaismā nāk visrūpīgāk glabātie ģimenes noslēpumi šokējot un mulsinot ne tikai viesus vien.

Otrā “Dogma 95″ filma ir Larsa fon Trīra „Idioti”. Tā ir traģikomēdija, kur grupa jaunu, inteliģentu cilvēku nolemj dzīvot kopā kā grupa „idioti”. Viņu galvenā nodarbe ir doties pasaulē pie „normālajiem” cilvēkiem un izlikties par garīgi slimiem. Viņi izmanto šo situāciju lai radītu anarhiju visur kurp viņi dodas, un pēc iespējas vairāk cenšoties dažādā veidā traucēt, samulsināt, šokēt un sadusmot citus cilvēkus.

Sērena Krega-Jakobsena „Mifunes pēdējā dziesma” ir trešā “Dogma 95” filma, kas stāsta par Krestenu, kas ir tikko ka apprecējies un gatavs uzsākt spožu karjeru sava sievastēva kompānijā, bet, kad viņa paša tēva pēkšņā nāve liek atgriezties savās nabadzīgajās bērnības mājās, viņa plāni izjūk. Tagad viņam jāuzņemās rūpes par garīgi slimo brāli, kas palicis pilnīgi viens, turklāt viņa dzīvi vēl vairāk sarežģī iepazīšanās ar burvīgo mājas pārvaldnieci, kas izrādās ir arī meitene pēc izsaukuma.

Ceturtā filma, kas iekļauta šajā programmā, īsti netiek pieskaitīta “Dogma 95″ filmām, jo tajā tikai daļēji autors pieturējies manifesta principiem, ir Lars fon Trīra „Šķeļot viļņus”. Šī filma atnesa Oskara balvas nomināciju Emīlijai Vatsonei kā labākajai aktrisei.

Vairāk informācijas kinoteātra “Ksuns” mājas lapā

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu