Ekshumētas Arafata mirstīgās atliekas • IR.lv

Ekshumētas Arafata mirstīgās atliekas

13
Palestīniešu līdera Jasira Arafata portrets uz plakāta Gazas joslā. Foto: AFP/LETA

Palestīniešu līdera mirstīgo atlieku paraugi paņemti, lai pārliecinātos par nāves cēloni

Bijušā palestīniešu prezidenta Jasira Arafata kaps mauzolejā Rietumkrasta pilsētā Rāmallā atrakts otrdien. Eksperti jau paņēmuši paraugus viņa nāves apstākļu noskaidrošanai, ziņo palestīniešu avoti.

“Operācija ir pabeigta, kaps ir no jauna aizvērts un paraugi nodoti Francijas, Šveices un Krievijas ekspertiem,” aģentūrai AFP paziņoja palestīniešu izmeklēšanas komandas pārstāvji.

Palestīniešu amatpersonas sākotnēji plānoja rīkot militāru ceremoniju Arafata mirstīgo atlieku pārapbedīšanai pēc ekshumācijas, tomēr paraugi paņemti tieši no kapa, tāpēc pārapbedīšanas ceremonija nav bijusi nepieciešama, vēsta LETA/AFP.

Paraugus savāca palestīniešu ārsts Francijas, Šveices un Krievijas ekspertu klātbūtnē.

Otrdienas rītā Arafata apbedījuma vietā prezidenta rezidencē ieradās arī Jeruzalemes muftijs Mohameds Huseins, kurš aģentūrai AFP sacīja, ka būs klāt kapa atvēršanā. Iepriekš anonīmi avoti informēja, ka ekshumācijas process sācies plkst.5 pēc vietējā un Latvijas laika.

Arafata kapavieta ir stingri norobežota no sabiedrības acīm un mediju pārstāvjiem un citiem interesentiem Arafata kapam tuvoties liegts jau vairākas nedēļas. Arafata līķis tika ekshumēts saistībā ar aizdomām, ka palestīniešu līderis noindēts ar radioaktīvo poloniju.

Arafats mira 2004.gada 11.novembrī Parīzes slimnīcā, kurā bija ārstējies vairākas nedēļas. Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzību, toreiz atteicās atklāt Arafata nāves cēloni. Tas izraisīja dažādas baumas. Palestīniešu amatpersonas toreiz paziņoja, ka Arafatu esot noindējuši izraēlieši, taču viņu pašu veiktās izmeklēšanas rezultātā tika izslēgta gan indēšana, gan saslimšana ar vēzi vai AIDS.

Jūlijā, atsaucoties uz Šveicē veiktajiem laboratoriskajiem pētījumiem, telekanāls “Al Jazeera” nāca klajā ar versiju, ka Arafats noindēts ar poloniju.

Augusta beigās Francijas prokuratūra sāka Arafata nāves apstākļu atkārtotu izmeklēšanu. Šveices laboratorijas analīzēs tika izmantoti bioloģiskie paraugi, kas iegūti no Arafatam piederējušajām lietām. Tās viņa atraitnei nodeva Parīzes slimnīca, kurā Arafats pavadīja savas pēdējās mūža dienas.

Pēc šiem atklājumiem Arafata atraitne sāka tiesvedību, piekrītot Rāmallas mauzolejā apglabātā nelaiķa vīra mirstīgo atlieku ekshumācijai izmeklēšanas ietvaros.

Radioaktīvais polonijs tika izmantots, lai noindētu arī kādreizējo Krievijas izlūkdienesta darbinieku un vēlāko Kremļa kritiķi Aleksandru Ļitviņenko, kurš 2006.gadā mira Londonā.

 

Komentāri (13)

Janka, Janic 28.11.2012. 07.46

stabilaakaa izotopa 200Po pussabrukšanas periods 102 gadi….

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu