"Splendid Palace" Tarkovska filma "Solaris" • IR.lv

“Splendid Palace” Tarkovska filma “Solaris”

43
Aktieri Donāts Baņonis un Natālija Bondarčuka filmā "Solaris"

Andreja Tarkovska leģendārā starpgalaktiku fantāzija “Solaris” ir stāsts par zemapziņas dēmoniem, pagātnes uztveri, cilvēcisko attiecību un jūtu neiespējamību

Otrdien, 27. novembrī plkst. 19 kino “Splendid Palace” Rīgas Kino muzeja rīkoto krievu režisoram Andrejam Tarkovskim veltīto pasākumu ietvaros notiks kinolektorijs “Tas, ko tu nedrīksti nezināt IX”. Tajā demonstrēs Tarkovska 1972.gadā uzņemto filmu “Solaris”. Pirms filmas lekciju lasīs kino un teātra kritiķis Normunds Naumanis.

Filma stāsta par psihologu Krisu Kelvinu, kurš tiek nosūtīts misijā uz kosmosa staciju pie planētas Solaris, lai izmeklētu tur notiekošās neizskaidrojamās parādības. Sastopoties ar stacijas zinātniekiem un Solaris dzīvo organismu – ar intelektu apveltīto okeānu, viņa skepsei lemts drīz izplēnēt, tā vietā sastopot izmisīgi apspiestus atmiņu tēlus.

Pēc kulta autora Staņislava Lema zinātniskās fantastikas romāna motīviem tapusī filma pārkāpj sava  žanra kanonu robežas. Tarkovskim starpgalaktiku darbība ir ietvars meditācijai par saprotamā robežām, zemapziņas dēmoniem, pagātnes uztveri, cilvēcisko attiecību un noturīgu jūtu neiespējamību.

Lekcija latviešu valodā ar tulkojumu austiņās krieviski, filma krievu valodā ar subtitriem angļu valodā un tulkojumu austiņās latviski.

Biļetes cena Ls 2.50, studentiem – ieeja brīva (vietu skaits ierobežots).

 

 

Komentāri (43)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu