Nākamgad dos lielāku sociālo atbalstu ģimenēm un bezdarbniekiem • IR.lv

Nākamgad dos lielāku sociālo atbalstu ģimenēm un bezdarbniekiem

1
Māte ar bērnu. Foto: Lita Krone, LETA

No nākamā gada bezdarbnieka pabalstu maksās deviņus mēnešus

Saeima ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli”, kas paredz jau nākamgad piemērot atlaidi nekustāmā īpašuma nodoklim (NĪN) daudzbērnu ģimenēm. Tāpat parlaments samazināja maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumus un noņēma ierobežojumus bezdarbnieka pabalstam.

Deputāti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz piemērot NĪN atlaidi 50% apmērā par dzīvojamo objektu (māju vai dzīvokli un tam piekritīgo zemi), kurā ir deklarēti daudzbērnu ģimenes locekļi ar vismaz trīs bērniem, ziņo LETA. Priekšlikums arī paredz, ka NĪN atlaide daudzbērnu ģimenēm nevarēs pārsniegt 300 latus gadā iepriekš plānoto 120 latu vietā.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šim priekšlikumam piekritusi, cerot, ka Saeima tomēr centīsies rast kompromisu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājuma ietekmes kompensēšanu pašvaldībām, informēja LPS pārstāve Ilze Mutjanko.

Grozījumi likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” arī paredz noteikt, ka neapstrādāta lauksaimniecībā izmantojamā zeme ir visa lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība, kurā vairāk nekā 30% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības attiecīgajā zemes vienībā līdz kārtējā gada 1.septembrim netiek izmantoti lauksaimniecības produktu ražošanai vai audzēšanai. Patlaban likums paredz, ka neapstrādāta lauksaimniecībā izmantojumā zeme ir tā zemes platība, kurā 70% no lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības netiek izmantoti lauksaimniecībā.

Šāds priekšlikums tika izstrādāts, jo patlaban esot ļoti liels gadījumu skaits, kad zemes īpašnieki, lai izvairītos no palielinātā nodokļa nomaksas, apstrādā tikai mazāko daļu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes, lai iekļautos 30% kritērijā.

Nākamgad samazinās arī maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumus. Saeima ceturtdien otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam” un Valsts sociālo pabalstu likumā.

Saskaņā ar Labklājības ministrijas (LM) sniegto informāciju no 2013.gada 1.janvāra vecāku, maternitātes un paternitātes pabalstu maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02 latus. Tas nozīmē, ka par 20% palielināsies to cilvēku skaits, kuri šos pabalstus varēs saņemt lielākā apmērā.

Patlaban spēkā ir ierobežojumi, kas nosaka, ka šo pabalstu maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Turpmāk minēto pabalstu griesti saglabāsies 8% vecāku pabalsta saņēmēju, 10% maternitātes pabalsta saņēmēju un 17% paternitātes pabalsta saņēmēju, kuri saņem vairāk par 700 latiem mēnesī. Pašlaik attiecībā uz minētajiem pabalstiem spēkā ir ierobežojumi. Tie nosaka, ka to maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas virs 11,51 lata.

Savukārt ģimenes valsts pabalsta apmēru, kas tagad ir astoņi lati mēnesī par katru bērnu, nemainīgu saglabās līdz 2014.gada 31.decembrim.

Arī bezdarbniekiem Saeima bijusi labvēlīga – no nākamā gada 1.janvāra bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums nebūs atkarīgs no cilvēka apdrošināšanas stāža un turpmāk pabalstu izmaksās deviņus mēnešus. To paredz otrajā un galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”.

Pirmos trīs mēnešus bezdarbnieki pabalstu varēs saņemt piešķirtajā apmērā, nākamos trīs mēnešus – 75% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra, savukārt pēdējos trīs mēnešus – 50% no piešķirtā bezdarbnieka pabalsta apmēra.

 

Komentāri (1)

mary75 15.11.2012. 11.28

Tā pabalstu griestu noņemšana nez vai bija nepieciešama, jābūt arī kādam solidaritātes principam, tā neesamība noved tikai pie milzīgiem pabalstiem vieniem, un niecīgiem pabalstiem citiem, un pie vēl lielākas sociālas noslāņošanās un socialā budžeta iztukšošanas, kā lasīts, mūsu daudzi lielo pensiju saņēmēji, ieskaitot Bērziņu, sen iztukšojuši savu pensiju fondu, un dzīvu uz citu rēķina, tas ir tas sociālais taisnīgums?
Galu galā, pabalsts ir tikai pabalsts, nevis milzīga nauda, par kuru vieni var algot aukli, braukt ceļojumā, un ņemt kredītu, citi var knapi izdzīvot, tā zūd pabalsta jēga, pabalstam nav jābūt greznas dzīves avotam.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu