Cīņā ar aplokšņu algām ierosina darbinieku stingru reģistrāciju VID • IR.lv

Cīņā ar aplokšņu algām ierosina darbinieku stingru reģistrāciju VID

12
Foto: Dāvis Valbaks, F64

Noteikumi attieksies arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem

Lai Valsts ieņēmumu dienests (VID) varētu efektīvāk veikt cīņu pret “aplokšņu algām”, plānots, ka, reģistrējot katru darbinieku VID, darba devējam būs jāsniedz precīzākas ziņas, tajā skaitā jānorāda darbinieka faktiski nostrādāto stundu skaits mēnesī, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Tāpat paredzēts, ka darba devējam VID būs jānorāda darbinieka profesijas kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram.

LM pieļauj, ka līdz ar šādām izmaiņām par 25% varētu pieaugt VID atklātās nedeklarētās darba samaksas. Savukārt valsts ieguvums no 2013.gada līdz 2015.gadam katru gadu varētu būt 2 miljoni latu – vidēji par 1,2 miljoniem latu pieaugtu veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, bet par 700 000 latu ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN).

Noteikumi attieksies arī uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem. LM dati liecina, ka 2012.gada jūlijā Latvijā bija 77 404 darba devēji, bet papildus šī gada deviņos mēnešos ir reģistrēti 23 839 mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji, kuri jau ir vai var būt potenciālie darba devēji.

Iepriekšminēto paredz ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi “Noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

 

Komentāri (12)

austrisv 08.11.2012. 11.45

Var jau būt, ka tas ko līdzēs, bet cik es zinu, tad vienmēr taču bijis jāreģistrē darbinieki VID, vienalga kur tie strādā, jo mikrouzņēmums taču arī ir SIA, vai IU. Ko mainīs profesiju klasifikators. Cik atceros, tad arī tad , kad es strādāju SIA, bija jānorāda katram darbiniekam kods pēc klasifikatora, ja nu vienīgi šie koda dati nebija jāsūta uz VID, bet uz statistiku gan. Tas manuprāt, pilnīgi neko nemainīs: salīdzini vai nesalīdzini ar citu uzņēmumu strādājošo algā, jo vienmēr var pateikt, ka šajā uzņēmumā uzņēmējs maksā tik cik maksā un viss, un vairāk nevar maksāt!

+4
0
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > austrisv 08.11.2012. 11.55

    ——–Bet Var jau būt, ka tas ko līdzēs, …..
    ==============================================================================
    Ja vācu baronu muižu pārvaldnieku (vagaru) 700 gados pieļautās kļūdas spēs ne tikai apjēgt, bet arī labot – , tad panākumi neizpaliks:

    ‘Pēdējos gados strādāt uz ārzemēm dodas aptuveni divreiz vairāk Latvijas iedzīvotāju nekā tā dēvētajos treknajos gados.’

    Kalniete: Lai atgrieztos Latvijā, algām jāsasniedz 500 latu

    http://www.ir.lv/2012/11/7/kalniete-lai-atgrieztos-latvija-algam-jasasniedz-500-latu

    0
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 08.11.2012. 14.10

Nez kāpēc valdošie nav iedomājušies (nav gribējuši?) izmanot vēl vienu, pie tam vēl ārkārtīgi vienkāršu metodi cīņai ar aplokšņu algām: uzlikt par pienākumu bankām ziņot VIDam par klientiem, kas regulāri ieskaita savā kontā naudu caur naudas iemaksas bankomatiem, kaut vai dažus simtus latu katru mēnesi. Šie bankomati taču speciāli tika uzstādīti ar mērķi lai ļautiņi varētu ieskaitīt aplokšņu aldziņas savos kontos un izmantot kartes.

+2
0
Atbildēt

1

    austrisv > kristaps_drone 08.11.2012. 16.37

    Tam gan nepiekrītu, jo ne jau visi, kuri iemaksā kontā naudu ir aplokšņu algu saņēmēji. Piemēram , es iemaksāju skaidru naudu kontā mēneša sākumā, jo savu pensiju saņemu pēc mēneša vidus datuma, bet nodokļi un citi maksājumi man jāveic līdz 15 datumam!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Jean 08.11.2012. 13.30

To sauc par administratīvo barjeru novākšanu. Vienu novāc, 2 uzliek vietā.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu