Ofcom: REN TV un “Mir Baltic” neievēro neitralitāti • IR.lv

Ofcom: REN TV un “Mir Baltic” neievēro neitralitāti

28
CVK sagatavotie informatīvie materiāli tautas nobalsošanai par likumprojekta "Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē" pieņemšanu, kas paredz krievu valodai noteikt otras valsts valodas statusu. Foto: Edijs Pālens, LETA

Britu mediju regulators piedraud ar sodu, ja Latvijā raidošie krievu kanāli turpinās iejaukties politikā

Neatkarīgais britu mediju regulators “Ofcom” atzinis, ka Latvijā krieviski raidošie kanāli “REN TV Baltic” un “Mir Baltic”, kuru apraides licenci Lielbritānijā reģistrējusi “Baltijas mediju alianse” (BMA), ir pārkāpušas britu mediju regulējumu, 2011. gada rudenī pārraidot videoklipus ar aicinājumu parakstīties par valodu referenduma rīkošanu. Regulators uzskata, ka tādējādi kanāli nav ievērojuši politisko neitralitāti, nav skaidri nošķīruši reklāmu no medija satura un ir maldinājuši skatītājus.

Regulators ir īpaši nobažījies, ka BMA no savas puses nav atzinis šos būtiskos pārkāpumus un brīdina – atkārtotu pārkāpumu gadījumā sekos soda sankcijas. Šis atzinums publicēts „Ofcom” biļetenā 24.septembrī.

Britu licence liedz pārraidīt politiskās reklāmas, toties Latvijā krieviski raidošajām TV šī licence ir izdevīga, jo uz to neattiecas valodas ierobežojumi un Latvijā rādītais saturs nav jātulko latviski, kā to pieprasa nacionālās apraides atļauja. Toties uz šo licenci attiecas citi stingri raidorganizāciju noteikumi, tajā skaitā prasības par mediju neitralitāti. Regulators norāda, ka šī prasība ir spēkā jebkuram “Ofcom” licenču īpašniekam, pat ja tas neraida Lielbritānijas teritorijā.

Lielbritānijas neatkarīgais mediju regulators izskatījis sūdzību, kuras iesniedzēji uzskatījuši – abos TV kanālos pārraidītais aicinājums atbalstīt referendumu par krievu valodu kā otru valsts valodu ir uzskatāms par politisko reklāmu, turklāt maldina skatītājus, jo rada iespaidu, ka videoklipus pasūtījusi Centrālā vēlēšanu komisija. 

Vēstījumā tika izmantots Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) logo, tekstā aicināts apmeklēt CVK mājas lapu, lai atrastu tuvāko vietu, kur parakstīties par krievu valodu kā otro valsts valodu. „Jūs domājat, ka ietaupāt laiku, bet jūs zaudēsiet tiesības runāt savā dzimtajā valodā. Termiņš – 30.novembris,” teikts reklāmas tekstā.

Regulators kanālu rīcībā saskatījis piecus britu mediju regulējuma pārkāpumus. Pēc regulatora domām, parādot CVK logo un mājaslapu, kā arī aicinot parakstīties par krievu valodu kā otro valsts valodu, būtiski maldināti skatītāji. Kā teikts atzinumā, nekas šajā reklāmā nenorādīja uz patiesajiem tās autoriem, radot maldīgu priekšstatu, ka vēstījumu atbalsta CVK. Tas varēja ietekmēt vēlētājus un atstāt iespaidu uz gaidāmo referendumu. Bez tam „Ofcom” norāda – raidorganizācijām ir jānodrošina, lai reklāmas tiktu skaidri nošķirtas no redakcionālā satura, bet šoreiz tas nav noticis.

„Ofcom” arī uzskata, ka šajā gadījumā pārraidītais saturs bija tiešs aicinājums uz rīcību, lai „REN TV Baltija” un „Mir Baltic” skatītāji dotos parakstīt petīciju par Satversmes grozījumiem par krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā. Līdz ar to mediju pārraidītais saturs bijis vienpusējs, nav parādīti dažādi viedokļi šajā pretrunīgajā jautājumā un tas ir rupjš „Ofcom” noteikumu pārkāpums.

Žurnāls „Ir” jau rakstīja, ka BMA ir reģistrēts arī saistītais uzņēmums Lielbritānijā – „Baltic Media Alliance Ltd”. Lielbritānijas uzņēmumu reģistra dati rāda, ka BMA šajā valstī nestrādā, toties izņēmusi apraides licenci trim savām programmām (“REN TV Baltic”, “Mir Baltic”, “First Baltic Music Channel”). Galvenā kanāla PBK licence saņemta Latvijā, lai varētu rādīt politiskās reklāmas, kas nav atļauts ar britu licenci.

Kompānijas reģistrēšanai Lielbritānijā varētu būt vēl kāds būtisks iemesls – vēlme ietaupīt uz nodokļu rēķina. Latvijas uzņēmējiem ierasta prakse ir reģistrēt Londonā firmas, kas būtībā ir čaula, uz kuru pārskaita samaksu par pakalpojumiem, lai samazinātu ienākuma nodokļa summu. BMA birojs Latvijā nekomentēja, kādus darījumus veic Londonā reģistrētā firma. Toties tās apgrozījums 2010./2011.gadā bija iespaidīgs – aptuveni puse no BMA apgrozījuma Baltijā jeb 6,5 miljoni latu.

Mediju koncerns “Baltijas mediju alianse” dibināts 1997.gadā. Pašlaik tas ir viens no lielākajiem plašsaziņas līdzekļu koncerniem Baltijas valstīs. Nozīmīgākais “Baltijas mediju alianses” uzņēmējdarbības virziens ir televīzija, liecina LETA arhīvs.

Mediju koncernā ietilpst TV kanāli PBK, “REN TV Baltija”, “REN TV Igaunija”, “Pirmais Baltijas muzikālais kanāls”, “NTV Mir Baltic”, kā arī nedēļas laikraksti “MK Latvija” un “MK Igaunija”. Uzņēmuma struktūrvienības nodarbojas ar tās pārstāvēto TV kanālu izplatīšanu ciparu un kabeļoperatoru maksas tīklos un to interešu pārstāvniecību Baltijas valstīs. Koncernā ietilpst arī reklāmas pārdošanas kompānija “Baltijas mediju reklāma”.

Mediju koncernam Baltijā ir 11 struktūrvienības, tajās strādā vairāk nekā 200 speciālistu. “Baltijas mediju alianses” centrālais birojs atrodas Rīgā, bet pārstāvniecības – Viļņā un Tallinā.

Koncerns vienādās daļās pieder rīdziniekam Oļegam Solodovam un Krievijas iedzīvotājam Aleksejam Pļasunovam.

“Baltijas mediju alianses” apgrozījums 2011.gadā bija 13,3 miljoni latu, kas ir par 19,5% lielāks nekā 2010.gadā. Uzņēmuma peļņa aizvadītajā pārskata gadā veidoja 43 000 latu.

Komentāri (28)

Janka, Janic 28.09.2012. 07.39

mees paši neko nespeejam , ļaujam krieviem uz galvas …. kaapt , bez angļiem mees pat lembi nevaram aiz resteem iemest, kur nu veel krievu raidiitaajus savaldiit.

+30
0
Atbildēt

2

    Janka, Janic > Janka, Janic 29.09.2012. 14.20

    miiliit , tas domaats , muusu valsts tiesiskums … taa ja , jo vairraak naudas , jo gruutaak aiz resteem iemest, to viņi panaakuši uzpeerkot peerkamaas dveeseles saeimaa

    0
    0
    Atbildēt

    0

    simpsons > Janka, Janic 28.09.2012. 21.35

    mees pat lembi nevaram aiz resteem iemest
    —————–
    Kādi ‘mēs’? Katrās vēlēšanās 15% balso par mazo vīreli kā labāko potenciālo valdības vadītāju. Tautas aptaujās vispār 50% uzskata viņu par labāko valstsvīru, jo ‘skat kādas Ventspilī labas ielas’.
    Lai arī Ventpils banda ir noblēdījusi vairākus simtus miljonu (vienam pašam Lembergam pieder virs 100 miljoniem), pateicīgā tauta drīzāk uzcels pieminekli, jo redz, Ventspilī ir labas ielas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 28.09.2012. 09.19

Tad vienreiz šitiem mēslu kanāliem kāds tomēr aizrādīja.
Briti beidzot apžēlojās par vietējiem gļēvlatviešiem.
Pat ārzemniekiem sāk rasties estētisks un ētisks diskomforts vērojot, kā urrļas čakarē bāliņus.
Bāliņiem pašiem gan nekas – noliec galviņas, nobirdina asariņu un rāpo tālāk.

+24
0
Atbildēt

3

    vegan > dzintarz 28.09.2012. 14.47

    Nepārspīlē, kas tad OFCOMam sūdzību iesniedza, ja ne latvieši?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > dzintarz 28.09.2012. 12.13

    > Tipiņš

    Jā, ar politkorektumu mums viss ir kārtībā,- krievus pat par krieviem neuuzdrošināmies saukt (ka tikai neapvainojas), ebrejus pieminēt, nedod Dievs. Toties viņi pēdējā laikā paliek arvien nekaunīgāki, lai izsistu sev arvien vairāk privilēģiju, jo tiesību viņiem bieži ir vairāk kā latviešiem, minot dažas: priekšrocības darba tirgū, jo par valsts līdzekļiem apgūtas vismaz 3 valodas (kamēr latviešu bērniem praktiski divas), ceļošanas iespējas no Spānijas līdz Tālajiem Austrumiem, pensijas no 55 gadiem no Krievijas + no Latvijas, TV un radio programu pārbagātība krievu valodā utt.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > dzintarz 28.09.2012. 09.41

    Nē, nē, tā nevar rakstīt, kā Tu uzrakstīji, tā nav politkorekti, vēl kādu aizvainosi :o)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

gunta_snipke 28.09.2012. 10.11

Viens variants- tiem kanāliem, kas nav reģistrējušies Latvijas Republikas teritorijā par reklāmas materiālu raidīšanu ir jāuzliek papildus(lielus) nodokļus. Jāuzliek tā. lai nav izdevīgi reģistrēties citās valstīs. Ja gribēs te raidīt, tad arī reģistrēsies te un uz viņiem attieksies visa mūsu likumdošana …

+18
-1
Atbildēt

1

    lindapastare > gunta_snipke 28.09.2012. 14.18

    Neliels precizējums – lielais nodoklis jāliek, ja raida, piemēram, mazāk kā 10 ES valstīs. Lai normālie kanāli, kas pa visu Eiropu rāda, no mums neaizmūk. Tad šis nodoklis attiektos tikai uz tiem kanāliem, kas tieši mērķēti uz Latviju/Baltiju, bet kas kaut kādu [visiem zināmu] iemeslu dēļ negrib Latvijas licenci ņemt.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu