Antinobela prēmijas par dimantiem no veca pulvera un zirgastes pētījumu • IR.lv

Antinobela prēmijas par dimantiem no veca pulvera un zirgastes pētījumu

36

Ceturtdien ASV pasniegtas tradicionālās Šnobela prēmijas

Tradicionālās Šnobela prēmijas (Ig Nobel prize), kas tiek pasniegtas par nestandarta idejām un absurdiem sasniegumiem, ceturtdien 10 kategorijās pasniegtas Hārvarda universitātē ASV, ziņo „Reuters”.

Šnobela prēmiju literatūrā šogad saņēmuši ASV statistiķi, kuri publicējuši atskaiti par atskaišu atskaitēm, turklāt šajā publikācijā tiek rekomendēts sagatavot atskaiti par atskaiti, kurā analizētas atskaites par atskaitēm.

Laureātu pulkā šogad iekļuvis Kalifornijas universitātes Santabarbarā profesors Ruslans Krečetņikovs un viņa aspirants Hanss Maiers par pētījumu, kāpēc, cilvēkam ejot, šļakstās kafija. Fiziķi secinājuši, ka pirmām kārtām jāvaino pats kafijas nesējs, jo viņam, nesot kafijas krūzīti, nav vienmērīga gaita.

2012.gada antinobela prēmiju laureātu pulkā ir arī grupa Krievijas inženieru un viņu vadītājs Igors Petrovs. Čeļabinskas apgabala Sņežinskas pilsētas uzņēmuma „SKN” speciālisti balvu saņēmuši par tādu tehnoloģiju izstrādi, kas ļauj vecas sprāgstvielas pārvērst par dimantiem.

Nīderlandes psihologi saņēmuši prēmiju par pētījumiem, kas izskaidro, kāpēc Eifeļa tornis liekas zemāks, ja uz to skatās, noliecoties pa kreisi.

Savukārt japāņu pētnieki balvu saņēmuši par ierīces „SpeechJamme” izgatavošanu. Ja klausītājiem apnikušas kāda pļāpas, ierīce ļauj pārtraukt runas plūdus, runātāju dezorientējot.

Balvas vēl saņēma amerikāņu speciālisti, kas atklājuši, ka šimpanze citas šimpanzes spēj atpazīt pēc to mugurām, kā arī zviedru pētnieks, kurš nodarbojies ar kāda Zviedrijas ciemata iedzīvotāju matu krāsas izmaiņu. Citi ASV zinātnieki saņēmuši balvu par to, ka atklājuši – ar sarežģītas aparatūras palīdzību var fiksēt beigta Atlantijas laša galvas smadzeņu darbību, bet Stenforda universitātes pētnieki balvu fizikā saņēma par to, ka ar matemātiskām metodēm izskaidrojuši zirgastes – garmatainu cilvēku visparastākā matu sakārtojuma – kustības trajektoriju.

Аntinobela prēmija, kurai ir arī otrs – Šnobela prēmijas nosaukums, tika nodibināta 1991.gadā. To izveidoja humora žurnāla „The Annals of Improbable Research” redaktors Marks Abrahamsons. Šnobela prēmijas laureātus svinīgā ceremonijā apbalvo īsto Nobela prēmiju laureāti.

 

Komentāri (36)

Juris 23.09.2012. 18.30

Teicams klātpieliktais video, ir vērts iztērēt laiku un noskatīties! :)
Paldies!
P.S. Tikai kāpēc “Ig Nobel” tulkots kā “šnobelis”?

0
0
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 21.09.2012. 12.41

Es domāju ka Rīgas mērs ir nelietīgi apdalīts, jo viņam jau sen pienākas šī prēmija par veiklajām manipulācijām daudzās jomās Rīgā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu