Rajevskis: pilsonības referendums atkarīgs no Ušakova • IR.lv

Rajevskis: pilsonības referendums atkarīgs no Ušakova

77
Filips Rajevskis. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Viedokļu polarizācija izdevīga politiķiem, bet ne sabiedrībai

Referenduma par pilsonības nulles variantu norise būs atkarīga no viena politiķa nostājas, proti – ja to atbalstīs Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), vajadzīgais parakstu skaits tautas nobalsošanas rīkošanai varētu tikt savākts. Tā šodien intervijā Latvijas Radio 1 prognozēja politologs un sabiedrisko attiecību aģentūras “Mediju tilts” līdzīpašnieks Filips Rajevskis.

‘’Referenduma rīkošana ir pārbaudīts mehānisms jau ar nobalsošanu par valodu,” skaidroja Rajevskis, ‘’zināma tā vājā vieta – atkarība no viena cilvēka.” Viņš atgādināja, ka valodas referendumā nostrādāja Ušakova skaļais paziņojums par atbalstu tam, un ‘’visa ‘’Saskaņas centru” atbalstošā mediju mašinērija sāka atražot šo nostāju”.

Taču, ja būs jārīko referendums, sāks darboties pretējais mehānisms – latvieši nāks un balsos pret, prognozē Rajevskis, piebilstot: ‘’Es neticu, ka nepilsoņi pēkšņi vienā dienā varētu kļūt par pilsoņiem.”

Ušakova politiķa karjerā šis būs viens no sarežģītākajiem lēmumiem, paredz Rajevskis. Pēdējā laikā viņš ir distancējies no Saeimas ‘’Saskaņas centra” (SC) frakcijas, kas ar makropolitiskajiem jautājumiem nonākusi pilnīgā opozīcijā. ‘’Klusēt Ušakovam neļaus, jo SC frakcija jau paziņojusi, ka atbalsta pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem,” secina Rajevskis.

Rīgas mēra mērķis ir pārvirzīt darbību galvaspilsētā uz saimnieciskajiem jautājumiem, jo – ja viņš iestāsies par politisku jautājumu, SC var nonākt opozīcijā arī nākamajā Rīgas domē, uzskata Rajevskis.

Process var ievilkties polarizācijas plāksnē, kas politiķiem ir izdevīgi. ‘’Sabiedrība tiek raustīta, un racionāli domājošiem cilvēkiem tas rada diskomfortu,” vērtē Rajevskis, ‘’viņi saprot, ka tas var novest pie ilgstoša nepatīkamāka diskomforta.”

Referenduma rosināšana nāk par labu ‘’Vienotībai”, kura tagad pierādījusi, ka šis process jāpadara sarežģītāks, secina politikas vērotājs, paredzot, ka var notikt politisko spēku šķelšanās, rasties jauni politiskie spēki. Savukārt Nacionālajai apvienībai, kas pauž līdzīgu viedokli SC, tas būs jāskaidro vēlētājiem, jo situācija ir ‘’ļoti pikanta”, norādīja Rajevskis.

Jau vēstīts, ka referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem parakstījušies 10 250 cilvēku, pirmajā kārtā savācot vajadzīgo parakstu skaitu. Pēc pārbaudes Centrālajai vēlēšanu komisijai būtu jāorganizē tālāka parakstu vākšana, kurā atbalsts referenduma rīkošanai jāpauž 10% balsstiesīgo vēlētāju jeb aptuveni 150 tūkstošiem iedzīvotāju.

Komentāri (77)

dro 24.08.2012. 09.12

Ak kungs, kas par smadzenu skalošanu! Kārtējo reizi Ušakovu cenšas iesmērēt kā patstāvīga politiskā spēka līderi:) Ko Kremlis lems, to Ušakovs darīs. Ceru, ka visi vēl nav aizmirsuši kā Krievijas vēstnieks publiski strostēja Urbanoviču?

+24
-2
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > dro 24.08.2012. 19.29

    Ушаков хорош, а Линдерман лучше.

    И “любим” мы Ушакова за то, что он — не фашист.

    Это если в двух словах.

    А Линдерман не просто не фашист, но он еще и активно борется с фашизмом. В этом его позитивное отличие от Ушакова.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > dro 24.08.2012. 17.22

    Не было этого. Латыши придумали.

    Дайте ссылку на Youtube. Хочу видеть. Но не дадите ведь.

    Eu, “gudro” lauciniek, kurš nesaprot krieviski, dod man atsauci uz Urbanoviča uzstāšanos, kad viņu strostē Vešņakovs, par ko tu esi sacījis. Bet nu nedosi, taču, jo neesi spējīgs, kā tas jau ir ierasts “spējīgajiem” impotencē. Jūs, sādžinieki, esat gudri tikai melošanā. Un arī zagšanā, protams. Kopš Garlība Merķeļa laikiem nekas nav mainījies.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Laimīgā :) > dro 24.08.2012. 19.04

    biedri super_e-y-e,
    paskaidrojiet, kāpēc tik ļoti mīlat Saskaņas centru? Atklājiet savus avotus, ja citiem neticat…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 24.08.2012. 09.08

Savukārt Nacionālajai apvienībai, kas pauž līdzīgu viedokli SC, tas būs jāskaidro vēlētājiem, jo situācija ir ‘’ļoti pikanta”, norādīja Rajevskis. +++ Ja pareizi esmu sapratis šo teikumu – tad iznāk, ka NA un SC viedokļi pilsonības jautājumā ir līdzīgi tādēļ, ka tie ir diametrāli pretēji – tāds naivs sviests :) Gluži tāds pats sviests ir secinājums, ka NA izprovocēja valodu referendumu. Tad jau ” jānovāc lāpneši” un tajā pašā mirklī SC ideologi un viņu elektorāts aizmirsīs savus politiskos mērķus Latvijā un pārvērtīsies par kvēliem putinistu pretiniekiem :)

Kas attiecas uz to – būt vai nebūt referendumam, – ja valdošā koalīcija referendumu nenovērsīs, sakārtojot likumu par referendumu rīkošanas kārtību, tad tiešām daudz kas būs atkarīgs no Ušakova. Visdrīzāk viņam atkal piemetīsies “personības dalīšanās” lēkme. Taču šim teātrim taču nevajadzētu ietekmēt pašvaldību vēlēšanu rezultātus Rīgā. Es nezinu lielāku mūsu tautas ienaidnieku ” jauno laiku vēsturē” par Ušakovu.

+21
-2
Atbildēt

16

    andris902 > buchamona 24.08.2012. 09.35

    ….Riņķī apkārt….Tu atkal pasteidzies ar secinājumiem….Rajevskis bija minējis abu partiju līdzīgo nostāju par izmaiņām referendumu likumā….

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    My Paradise, My Rules > buchamona 25.08.2012. 20.33

    un tagad arī NA, kas populisma dēļ gatavi palikt pie 10 tūkst. balsu pirmajai kārtai…
    —-
    Populisma? Šāda viņu nostāja populismu nevairo. Vai es esmu palaidusi kaut ko garām?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > buchamona 24.08.2012. 11.49

    К партии “За родной язык” (ЗаРЯ) Владимира Линдермана присоединился бывший советник Элерте и преподаватель университета Бердников:

    http://www.imhoclub.lv/material/s-menja-hvatit-

    Ожидается присоединение к Линдерману также Юдина и Лоскутова из “Виенотибы”.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > buchamona 24.08.2012. 10.22

    Tas nebūt tā nav. Teritorijas, valdīšanas formas vai valodas maiņa automātiski nenozīmē, ka tā ir pavisam cita valsts. Pat izveidojot pilnīgi jaunu valsti var deklarēt, ka tā ir tādas un tādas valsts turpinātāja.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > buchamona 24.08.2012. 10.37

    rinķī apkārt_ Pilsonība nav tajā kodolā, kas Satversmē. Tur ir – demokrātiska neatkarīga republika, teritorija un latviešu valoda.
    Tālab arī pilsonības likuma grozījumiem nevajag puses balsstiesīgo iedzīvotāju piekrišanu (kā tas bija valodas gadījumā). Pilsonību nosaka vienkāršs likums.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > buchamona 24.08.2012. 10.07

    rinķī apkārt_Ieviest tādu tautas nobalsošanā negrozāmu “konstitucionālu kodolu” nebūtu, teiksim tā, loģiski. Jo kurš gan cits, ja ne tauta izlemj, kādu teritoriju viņiem vajag, kādā valodā runāt un kādu valsts iekārtu šiem vajag?
    Manuprāt, pieņemamāks būtu risinājums noteikt šāda “konstitucionālā kodola” grozīšanas referenduma ierosināšanas, notikšanas un jautājuma akceptēšanas ļoti stingrus priekšnoteikumus. Tur tiešām varētu ne tikai 10% parakstu prasīt jau pirmajā kārtā, bet pat vairāk.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > buchamona 24.08.2012. 09.53

    Paldies ZZS, prezidentam un SC par referenduma likuma muļļāšanu… un tagad arī NA, kas populisma dēļ gatavi palikt pie 10 tūkst. balsu pirmajai kārtai…
    ——–
    Nu beidziet malt šitos buļļa sūdus. Jaunais referendumu ierosināšanas likums stātos spēkā pēc diviem gadiem.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 24.08.2012. 10.16

    @riņķī apkārt
    Un tad katru reizi pirms kārtējā referenduma draudiem Satversmes kodols tiks papildināts ar jaunu punktu, par ko referendumos nedrīkst balsot? Vai tas nav vēl lielāks tiesību ierobežojums kā referenduma slieksnis? Satversmē nedrīkst būt tādas tēmas, kas ir akmenī iekaltas. Iedomājies situāciju:
    Satversmē ieliek punktu, ka tauta nedrīkst rīkot referendumu par pilsonības jautājumu. Pēc n-gadiem Saeimā vairākumu (2/3 balsu) iegūst pro-Kremlisks spēks, kurš ar savu absolūto vairākumu nolemj, ka pilsonība pienākas visiem. Saeima šo punktu drīkst mainīt, bet tauta vairs nedrīkst par to balsot. Hipotētiski tautai nav nekādas iespējas uz Saeimas termiņa laiku ko mainīt. Ok, atceļ Saeimu un iebalso tādu, kura izmaina Satversmi atkal. Bet Saeima nevar izmainīt lēmumu ar atpakaļejošu datumu un visi, kas ir saņēmuši pilsonību (tā pat) arī turpina to izmantot un balsot par 2/3 kas izmainīja Satversmi….

    Tie 10 tūkst. balsu priekš pirmās kārtas 1920s un 1930s gados bija augsts slieksnis, jo lielākā daļa cilvēku dzīvoja laukos un vienīgais saziņas līdzeklis bija avīze (varbūt reizi nedēļā). Tagad tas nav nekas, jo lai 20-30 tūkst. noskatītos interesantu Latvijas video youtube tas neprasa pat dienas laiku.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > buchamona 24.08.2012. 09.41

    @riņķī apkārt
    Kas attiecas uz to – būt vai nebūt referendumam, – ja valdošā koalīcija referendumu nenovērsīs, sakārtojot likumu par referendumu rīkošanas kārtību, tad tiešām daudz kas būs atkarīgs no Ušakova.

    Paldies ZZS, prezidentam un SC par referenduma likuma muļļāšanu… un tagad arī NA, kas populisma dēļ gatavi palikt pie 10 tūkst. balsu pirmajai kārtai…

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.08.2012. 10.25

    Nasing spešal! Runājot par Satversmes kodolu, tika domātas trīs pavisam konkrētas lietas uz krām ir būvēti mūsu valsts pamati – teritoriālā nedalāmība, valsts valoda un pilsonība – punkts. Cik zinu – par jautājumiem, kuri skar ekonomiska rakstura problēmas, Latvijā referendumus nerīko.

    Un visas vajadzīgās izmaiņas, lai ar Satversmi likvidētu iespēju LR ienaidniekiem likvidēt mūsu valsti. Tālāk jau gaumes lieta, var kaut ko mainīt referendumu rīkošanas kārtībā, var arī nemainīt. |Tā vismaz man liekas, bet pozīcijas deputātu pienākums bija darīt visu, lai nepieļautu nākošo – latviešu tautai tik sāpīgo referendumu, šoreiz par pilsonību. Mēs paši ļaujam sevi pazemot kaut kādiem tur ” perekaķi poļe” klaidoņiem.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.08.2012. 10.45

    jeb kurš referendums ir risks un pilsonība nav tas jautājums ar kuru tā var rotaļāties, tādēļ arī ir vajadzīgas izmaiņas Satversmē

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 24.08.2012. 10.00

    riņķī apkārt. Kad neprot vai negrib mainīt Satversmi, tad lietā tiek likti vislētākie argumenti – piem. ka grūti būšot nodrošināt 2/3 deputātu atbalstu:)

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.08.2012. 10.02

    zanE. Tādēļ jau es rakstīju, ka ” ja pareizi esmu sapratis šo teikumu” :), taču lielos vilcienos tas neko nemaina. Ir taču tāda ļoti ērta un bieži lietota pozīcija – Saskaņas centra darbībā saredzēt tikai “refleksīvu” pretdarbību NA ” provokācijām.”:) Šādas ” atklāsmes” no ” profesionāļu” – komentētāju puses nākas dzirdēt ne vien reiz vien

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.08.2012. 09.55

    Nasing spešal! +++ šoreiz “paldies” jāsaka gan ZZS, gan valdošajai koalīcijai par radušos situāciju.

    NA un ZZS gandrīz reizē nāca klajā ar priekšlikumu veidot ” konstaticionālo kodolu” par kuru nerīko referendumus. To vajadzēja izdarīt jau nākošajā rītā pēc valodas referenduma rezultātu apkopošanas. Šinī jautājumā nekas nav dalāms starp ZZS un valdošās koalīcijas partiju vēlētājiem. Tālāk jau – tad var sākt slīpēt un matus skaldīt.

    Referendumu par pilsonību nedrīkstēja pieļaut. Faktiski tagad jau arī ir par vēlu censties kaut ko mainīt, viss nokavēts – 10.000 paraksti ir savākti. Tagad, ja mainītu likumu par referendumiem, tas tiktu tulkots kā bailes no ” tautas”. Likums ar uzvarētāja tiesībām bija jāmaina tūlīt pēc valodas referenduma

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 24.08.2012. 10.16

    krizo_sensi. Protams, ka LR pilsoņiem ir visa vara rokās. Šobrīd dzīvojam atjaunotajā LR. Ja tiks mainīti mūsu valsts pamati – mainīsies arī pati valsts, tikai tā vairs nebūs atjaunotā LR. Jaunajai valstij nebūs vairs nekāda sakara 18. novembra republiku. Patiesībā šādai valstij nebūtu arī tiesību lietot šī brīža LR valsts simboliku :) Bet viss ir iespējams, LR pilsoņiem visa vara rokās :) Tāds jau arī ir SC mērķis – uzbūvēt no jauna valsti, kurai vairs nebūtu nekāda sakara ar 18. novembri

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > buchamona 24.08.2012. 09.53

    “Paldies” arī V un RP, ka “spieda” uz parakstu daudzumu, nevis gāja visloģiskāko ceļu, papildinot Satversmi ar liegumu apspriest referendumos valodas, pilsonības un teritoriālā veseluma jautājumus.
    Var jau būt, ka tas ir “primitīvs” risinājums, bet šo gaidāmo referendumu tas novērstu. Tad nu meklēsim “ideālos” risinājumus tik ilgi, kamēr attapsimies Krievijā.

    +18
    -2
    Atbildēt

    0

gliters 24.08.2012. 08.35

Ušakovs var sākt tirgot referenduma neatbalstīšanu pret SC dalību koalīcijā. Tas, kas SC jau paspējis izteikt atbalstu, nav šķērslis, ja atcerās, kā pēc 11. Saeimas vēlēšanām SC pēkšņi no “sociāldemokrātiem” pārtapa par “labējiem”, pēkšņi vairs neiebilda pret SVF prasībām utt.
Šoreiz Ždanoka šiem sagādājusi labu iespēju politiskajam tirgum ar reketa iezīmēm.

+15
0
Atbildēt

9

    andris902 > gliters 24.08.2012. 17.42

    …ARTs….es nebūtu tik pārliecināta – tie latvieši, kas Ušakovu atbalsta šobrīd, ar divkārt lielāku sparu atbalstīs arī pēc aicinājuma uz referendumu par pilsonības piešķiršanu….neaizmirsti, cik liela daļa latviešu joprojām dzīvo ar atmiņām par labajiem padomijas laikiem….un mainoties balsu sastāvam ar pēkšņi uzradušiem jaunpilsoņiem – pavērsies iespēja atgriezties vecajos labajos jaunībsdienu laikos…..
    ….brīvbiļetes tramvajā tādiem ir svarīgākas par attieksmi pret savu valsti, tas jau ir pārbaudīts fakts…
    …Rīgas budžeta nesaprātīgā izlietošana pasniegta pareizā mērcē par pilsētniekiem domājot – daudzus ir uzpirkusi un Rīga šobrīd ir kā tārps uz āķa pārējiem svārstīgajiem, kas sapņo par bezmaksas labumiem visā valstī….

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > gliters 24.08.2012. 09.40

    Neies jau arī, jo nebūs par ko balsot. SC atbalstītāji aizies, plus vēl aizies daļa “neapzinīgo elementu”. Ar to pietiks laimei pilnīgai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > gliters 24.08.2012. 09.14

    Šobrīd “latviskajām partijām” Rīgā nav nekāda piedāvājuma, kas spētu sacensties ar Ušakovu. Ameriku jau neuzskatīsim par latvisko… Tas pats kvaziSC vien ir. Jautājums vienīgi, cik lielu procentiņu SC iegūs. Un tur brīvbiļetes var nospēlēt savu lomu (lai arī kādus upurus tas prasītu). Veiksmīgi un populistiski izspēlējot šādu SC labvēlību, kuru latviskās partijas tikušas pie varas atņemtu, pat kādi 5% balsu klāt var iegūt.
    Nezinu par to Saeimu… Lūk, 2014.g. gan SC varētu tēmēt uz valdības posteņiem. Ja vēl nepilsoņiem iesvētītu pilsoņu kārtā, tur ap 200 000 potenciālu vēlētāju būtu klāt. Tas jau visai nozīmīgs spēks.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 24.08.2012. 09.38

    Atkārtošos – vairāk jābaidās nevis no tā, ka daži “neapzinīgi elementi” nobalsos par brīvbiļetēm, bet gan no tā, ka daudzi neies uz vēlēšanām, jo neredzēs tam jēgu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Jukna > gliters 24.08.2012. 08.49

    SC tā dalībā koalīcija šobrīd nudien nav vajadzīga. Labāk gānīt citus nekā tapt gānītam. Atbalstot šo jauno referendumu Ušakovs varbūt arī zaudēs kādas daļas latviešu atbalstu, taču, lai Rīgā uzvarētu, atkal iešķiebs kādas atlaides skolniekiem, pensionāriem, māmiņām u.tml. un visi būs pārlaimīgi.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > gliters 24.08.2012. 17.27

    Ušakovs var sākt tirgot referenduma neatbalstīšanu pret SC dalību koalīcijā.
    ——————————————————————–

    Tukšs numurs, manuprāt. Kam vajadzīga Ušakova “neatbalstīšana” ? Ko mēs no tās iegūstam ? Ja “neatbalstīs”, tad labākajā gadījumā ir iespēja, ka nesavāks 120 000 parakstu referendumam – nu labi, ietaupīsies 2 mio – un tad ? Tādēļ jau nav uzreiz jāņem valdībā. Ja referendums būs, tad būs atkal jāmobilizē tauta (kas man, protams, dziļi riebj, domājot par nabaga lauku cilvēkiem), attiecīgi N.U. “atbalstīšana” pat drīzāk ir V & VL interesēs nekā pret tām.

    “Atbalstīs” – nu tas būtu tikai loģiski – atkal tikai iešaus pats sev kājā. SC fani balsos par SC anyway, toties latvieši, pateicoties “atbalstīšanai” gan var iet stipri mazumā (priekš SC), attiecīgi “neatbalstīšana” ir drīzāk paša N.U. interesēs Rīgā

    Referendums, visticamāk, ir bezcerīgs un norokams jau tagad, man tikai tracina tā naudas izgāšana un kārtējā stresošana, BĻĀVIENS !!!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > gliters 24.08.2012. 11.02

    Ļoti apšaubāmam tirgum, it īpaši zinot, ka latvieši nobalsos pret (pēc valodas referenduma tas ir tā kā visiem skaidrs), un reāli SC un it īpaši Ušakovs var necerēt jebkad tikt valdībā. Vēl vairāk – Rīgā tas varētu beidzot atvērt daudziem Ušakova faniem acis. Tiesa, ja nebūs reāla piedāvājuma, tad neaizies nobalsot par nevienu.

    Īstenībā Lindermanis uzbāzīgi SC dod grābekļus uz kuriem kāpt.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 24.08.2012. 11.18

    Zinot mūsu “politisko eliti”, man nekāds tirgus vairs neliekas nereāls, lai cik apšaubāms tas nebūtu.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    gliters > gliters 24.08.2012. 09.04

    Ir puslīdz konstants latviešu skaits (5-10% populācijas), kas balso par prokrieviskām partijām un nedomāju, ka Ušaka brīvbiļetes vai, tieši otrādi, atbalsts kādām pretlatviskajām aktivitātēm šo diapazonu spēj ietekmēt.
    Mani vairāk satrauc “latvisko partiju” gaužām nīkulīgais piedāvājums – vismaz Rīgā.
    Kas attiecas uz darbību koalīcijā, tad pa 3 gadiem var visai tālu pabīdīt ietekmes nostiprināšanu varas struktūrās un tādēļ ir vērts pieciest “gānīšanu”, vēl jo vairāk tāpēc, ka tā nākamo vēlēšanu rezultātos visticamāk neatspoguļosies – krievi balsos par “savējiem” arī tad, ja viņi “zags acis ārā no pieres”. Tāpēc nedomāju, ka SC vairs negrib koalīcijā.

    +15
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu