Jauna grāmata bērniem - Ulfa Starka "Diktators" • IR.lv

Jauna grāmata bērniem – Ulfa Starka “Diktators”

30

Brīvā pantā sacerēto, sižetiski saistīto dzejoļu ciklu no zviedru valodas atdzejojis dzejnieks Uldis Bērziņš

Izdevniecības „Liels un mazs” jaunums – zviedru rakstnieka Ulfa Starka un Somijas zviedru mākslinieces Lindas Bundestamas bilžu grāmata „Diktators” veltīta bērnudārza vecuma bērna pārdzīvojumiem. Šo brīvā pantā sacerēto, sižetiski saistīto dzejoļu ciklu no zviedru valodas atdzejojis Uldis Bērziņš.

„Diktators” stāsta par mazo, egoistisko diktatoru, kāds mīt katrā bērnā, un par mazā bērnudārza diktatora iemīlēšanos meitenītē, kura nemaz negrib ar viņu draudzēties.

Dzejoļos netrūkst labsirdīgas ironijas, bet tā nevēršas pret bērnu, autors rāda gan mazā diktatora skumjas, gan pieaugušo cilvēku mīlestību un iecietību. Mīlestības brīnumainais spēks ir Ulfa Starka bērnu grāmatas trumpis. Tieši tas pamazām pārveido egoistisko bērnu par cilvēku, kam svarīgs arī otrs cilvēks.

Lindas Bundestamas ilustrācijas ir aizkustinošas bērnišķības un biedējošu vēsturiski politisku motīvu kolāža, un tā ir tik precīzi līdzsvarota, ka ikviens grāmatas atvērums var kļūt bērnam par interesantu estētisku pieredzi.

Zīmīgi, ka neilgi pēc grāmatas iznākšanas Somijas zviedrvalodīgajā apgādā „Söderströms” grāmata ir izdota arī Baltkrievijā un pašlaik tiek tulkota Krievijā.

Zviedru rakstnieks Ulfs Starks (1944) sarakstījis ap 30 grāmatu, kuras tulkotas 25 valodās un izpelnījušās prestižus apbalvojumus. Viņa darbi ir dažādi – no bilžu grāmatām prozā un dzejā līdz pusaudžu romāniem, vairākus stāstus Ulfs Starks pārveidojis filmu scenārijos. Kritika ne reti viņa neparasto iejūtības un ironijas apvienojumu, kā arī lielisko izdomu un stāstītprasmi apveltījusi ar glaimojošo salīdzinājumu „mūsdienu Lindgrēne”. Līdz šim latviešu valodā izdotas divas Ulfa Starka grāmatas – „Aušas un nirlas” (Daugava, 2002) un „Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es” (Liels un mazs, 2011), kas iekļauta arī šā gada „Bērnu žūrijas” kolekcijā.

Somijas zviedru māksliniece Linda Bundestama (1977) studējusi grāmatu ilustrēšanu Londonas “Kingston University”. Viņas ilustrācijas veidojas no dažādiem atšķirīgiem, meistarīgi savienotiem elementiem, tomēr kopiespaids allaž ir precīzs un harmonisks. Māksliniece zīmē un glezno, izmantojot savos darbos papīra struktūru un virsmu kontrastus. 2010. gadā Linda Bundestama bija Somijas kandidāte Astridas Lindgrēnes memoriālajai balvai.

Dzejnieks un pieredzējušais atdzejotājs Uldis Bērziņš, atveidojot Ulfa Starka darbu latviešu valodā, licis lietā gan valodisko, gan sociāli politisko intuīciju. Ne viss dzejoļos bērnam ir obligāti jāsaprot jēdzieniskā līmenī – tas lai paliek pieaugušajam priekšālasītājam, kurš noteikti negarlaikosies, bet ir svarīgi, lai dzejolis iedarbotos emocionāli.

Sekot izdevniecības jaunumiem var izdevniecības mājas lapā www.lielsmazs.lv un sociālajā tīklā  https://twitter.com/lielsunmazs

 

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu