Demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamgad plāno 20 miljonus • IR.lv

Demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamgad plāno 20 miljonus

9
Foto: Rūta Kalmuka, F64

Tas ir politiski un tautsaimniecībai nepieciešams solis, saka finanšu ministrs

Demogrāfijas jautājumu risināšanai Latvijā nākamgad plāno atvēlēt 20 miljonus latu, ceturtdien LNT raidījumā ”900 sekundes” teica finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība).

Šī summa veidojas dažādās programmās, gan paceļot maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ”griestus”, gan īstenojot tā saucamo mātes un bērna programmu, gan palielinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus par apgādībā esošajiem bērniem, uzsvēra ministrs. ”Tas ir politiski un tautsaimniecībai nepieciešams solis,” apgalvoja Vilks.

Jau rakstīts, ka pasākumiem demogrāfijas situācijas uzlabošanai pēc vairāku ministriju aprēķiniem nākamgad būtu nepieciešami 35,5 miljoni latu, vēsta “Nozare.lv”.

Savukārt no nākamā gada 1.janvāra paredzēts divkāršot izmaksu griestus maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstiem. Bet 15.augustā koalīcijas partiju pārstāvji vienojās, ka nākamgad nepieciešams palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atvieglojumus par apgādībā esošajiem bērniem.

Patlaban gan vēl notiek diskusijas par atvieglojumu apmēru, kas varētu būt no desmit līdz 20 latiem, un Finanšu ministrija vēl veiks nepieciešamus aprēķinus. Taču, visticamāk, atvieglojums varētu būt 15 latu apmērā, norādīja deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un deputāte Inga Bite (RP).

 

Komentāri (9)

lmelngaile 16.08.2012. 13.41

Visvairāk ir jāstrādā pie tā, kā atbalstīt iedzīvotājus radīt otro, trešo un nākamos bērnus ģimenē, ar to, ka cilvēks sper soli un rada savu pirmo un vienīgo bērnu – demogrāfijas situācija neuzlabosies nemaz.

+5
0
Atbildēt

0

Egitazz 16.08.2012. 14.41

nu bet vismaz kaut kas. dažiem toreiz griestu ieviešana māmiņu algām bija stiprs sitiens

+5
-1
Atbildēt

0

sanitaTabita 16.08.2012. 12.47

Nav godīgi māmiņalgu griestu daļēju atcelšanu (6.milj Ls) pasniegt kā papildus naudu demogrāfijai. Vispirms to 2009.gadā valdība atņēma māmiņām, tagad daļēji atdod. Bet tieši tik – 6 miljoni ir ietaupījums māmiņalgu budžetā, kas samazinājās samazinoties soc.nodokļu iemaksām un samazinoties dzimstībai.
Bet protams, labāk ir mazs solītis pareizā virzienā, nekā mūžīga mīņāšanās un neizlēmība.”
Žēl ka dzimstības rādītājs nav ietverts Māstrihtas kritērijos, tad gan valdība to dubultotu vienā naktī! Ilmārs Mežs

+8
-4
Atbildēt

1

    gstrazds > sanitaTabita 16.08.2012. 13.09

    Novirzot pāris miljonus lobijam Briselē, mierīgi varētu šito kritērijos iekļaut.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu